Баба Костадинка рисува картини на Шишкин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5730871 Баба Костадинка рисува картини на Шишкин Баба Костадинка рисува картини на Шишкин www.24chasa.bg
Леля Костадинка отново е на тротоара след цялата шумотевица в нета - от вчера тя показва новите си творби.

Заради хейтъри в нета близките ѝ се отказват от благотворителни кампании в нейна полза

Вземам пейзаж от някоя снимка или от списание. После махам това, което не ми харесва в него или добавям друго. И го прерисувам с маслени бои.”

Така 92-годишната бивша акушерка Костадинка Попова от Варна разкрива творческия си процес.

Леля Костадинка трескаво разпечатва готово платно и казва, че няма време. Сега за нея е жътва, след като фейсбук гръмна от призиви да се помогне на възрастната жена.

Тя признава, че взема пейзажите най-често от картините на прочутия руски художник Шишкин. Но и от неговите творби маха това, което не ѝ харесва, или добавя друго. Примерно езеро или бор.

Ателието на

авторката е в

преддверието на

кухнята във вилата ѝ

в местността Добрева чешма.

Художничката е намерила подходящо място да продава във Варна - на тротоара на пазар “Чаталджа”, където бабите вадят за продан всичко от градината си. От лапад и чесън до кестени и джоджен.

До Костадинка сяда и дъщеря ѝ Румяна Кротева. Тя продава всичко от градината плюс стари книги.

Във фейсбук обаче се появи доста оскърбително описание за мъжа ѝ Петко, бивш моряк от търговския флот. Там се намекваше, че прибирил парите на тъщата си от картините, които вървят по 10 и 40 лв., и че ги изпивал.

“Това са глупости за мъжа ми, той пие по 200 г ракия на седмица най-много”, възмущава се Румяна, докато Петко събира круши за продан по земята.

“Бях медицинска сестра в детска ясла и тогава започнах да рисувам. Нашарих цялото пространство там със зайчета. Това много се хареса на персонала на яслата.

После работих в психиатрията и там даваха работа на пациентите - да рисуват мускалчета за розово масло, плащаха по 2 ст. на бройка”, спомня си леля Костадинка.

После признава за един период от 3 г. през 90-те, когато е взела под наем място на алеята на художниците на Златни пясъци и с успех продавала платната си.

“Чужденците харесваха моите работи, аз рисувах най-вече 4-те годишни времена”, добавя възрастната дама. Тя обаче признава, че никога не е рисувала портрети. Сега излиза да продава на тротоара веднъж в седмицата, когато натрупа творби.

Миналата година чест клиент ѝ е бил българин, който живее в чужбина.

Костадинка е с добро

настроение и дух,

когато говорим за

рисуването, но

изведнъж заплаква

Тя е изгубила надежда, че ще се върне в апартамента си, който е запориран и запечатан заедно с любимите ѝ вещи.

Някога тя и семейството са имали къща, която дават за строеж срещу обезщетение и получават 2 апартамента. Имат и малка книжарничка, която им носи основен доход.

Внукът им купува вила с ипотечен кредит. За жалост, книжарничката фалира. Решават да продадат единия апартамент и с парите да направят оранжерия. Продават го уж на брокер с клиент, но се оказва, че това са измамници, които срещу подписи вземат имота.

Фамилията има кредити и се стига до заем от лихвар, на когото прехвърлят другото си жилище с обещанието да им го върне, когато върнат заема към него.

Заемите на семейството към банки и фирми за бързи кредити растат, водят се дела, но без успех. Синът на Румяна вече не може да плаща ипотеката на вилата, където всички живеят, и тя е обявена за продан от съдебен изпълнител.

Във фейсбук пише, че Даниела, внучката на Костадинка, пък е със сериозно психично заболяване и пие скъпи лекарства, тя има и деца. А внукът имал две малки деца и живее на квартира, а заплатата му е мизерна.

Всички са със запори и общо

парите, които

получават, са към

500 лв. на месец от

инвалидни пенсии

Всички разчитат на картините на баба Костадинка, за да имат хляб, но съвсем скоро ще останат без покрив над главите си.

Възрастната художничка е вдовица от 20 г. - мъжът ѝ Васил някога е работил като шофьор в аварийния отдел на пощите.

“Карахме щастлив семеен живот, само дето много ме ревнуваше, защото бях красива”, спомня си 92-годишната жудожничка. Румяна е единствената им дъщеря.

“Не можем всеки ден да излизаме да продаваме. Колата ни е стара, а спирката на градския транспорт е на километри от нас. Майка ми не може да върви и трябва да я караме с колата, която вечно е счупена”, обяснява дъщерята.

Адвокатката на семейството каза, че е заведено дело за единия апартамент, който е бил заложен за 20 000 евро, защото на семейството не била дадена възможност да си го откупи обратно.

За другия апартамент пък е заведено дело срещу банка, която допуснала фалшиво платежно нареждане, след като Румяна се подписала под празен лист, за което я помолили брокер и купувач, които придобили имота без пари.

Тези хора са много наивни и трябва някой да им помага при такива сделки, добави адвокатката.

Историята на 92-годишната жена трогна хората, след като Валентина Андонова я разказа на страницата си във фейсбук и призова хората да помогнат на възрастната жена.

35 000 души заявяват, че са готови да помогнат с малки суми и организаторката на групата Нина Димитрова от Варна казва на Румяна, че ще възстанови загубените им имоти.

“Сега обаче всичко

свърши, Нина ми

прати есемес, че се

отказва - имало

атака срещу нас

във форумите”, добавя Румяна.

Потърсихме за коментар самата Нина Димитрова. Оказа се, че това е 26-годишна студентка по агрономство във Варненския технически университет. “Съжалих баба Костадинка, защото самата аз имам прабаба на 102 г. Срещнах се обаче с хора, които казаха, че семейство Кротеви са измамници, че са проиграли в казината 3 апартамента и 2 магазина. Затова не искам да се набърквам повече, не знам кой е прав в случая.

Целта беше да се

съберат средства не

само от картините на

баба Костадинка,

но и от дарения”, обясни пред “24 часа” Нина. Тя каза още, че Кротеви нямало как да си открият сметка в банка, защото сметките им били запорирани. За това призовала парите да се пращат по куриерска фирма.

“Получила съм по куриер 50 лв. от жена от Бургас, благодаря. Загубили сме два апартамента и едно магазинче. Това е точното. Делото срещу лихваря бе върнато от Върховния съд на апелативния и ще се гледа на 19 септември.

Делото срещу банката пък тепърва ще бъде заведено. Аз не мога дори карти да играя, камо ли да ходя по казината, същото се отнася и за мъжа ми Петко”, каза Румяна.

Тя твърди, че никой от наследниците ѝ няма психическо заболяване, както пише във фейсбук. Само дъщеря ѝ е с ТЕЛК заради депресивни състояния, но в момента работи.

Внукът пък учи дизайн в училище за изобразително изкуство.

“Не искам вече никакви помощи след тези писаници срещу фамилията ми, искам само името ни да се изчисти”, категорична е дъщерята на баба Костадинка - Румяна.

Така изведнъж от “Осанна” историята на леля Костадинка стигна в социалните мрежи до “Разпни го”.

Вчера семейството отново се стегна, запали старата кола и застана да продава на тротоара. Леля Костадинка бе нарисувала към 10 картини, а зетят Петко бе набрал грозде от градината, за да го пласира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Прикриването на медицински грешки е в ущърб на медицината и пациентите

По инициатива на Световната здравна организация тази година за първи път в света се отбеляза Световен ден за безопасност на пациента Липсата на регистри, надеждна статистика и централизирана информационна система, отразяваща всякакви нежелани последици на едно болнично лечение, са сред основните проблеми, които институциите у нас трябва да решат

И какво? Прокуратурата откри кой е спрял радиото, но то е можело да излъчва без проблем

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември

Пишат сценарии как се ловят лоши чиновници

Тайните клиенти ще ходят по гишетата, ще следят за любезност, бързина и приятен вид. Ще пишат и на имейла и ще звънят по телефона Тайни клиенти ще ловят по сценарии мудни чиновници. Те ще следят дали администрацията не тормози хората за излишни документи. Ще отразяват и дали служителите са били достатъчно вежливи и усмихнати

Шефът на Охранителна полиция Звезделин Киров оглави Пътна

Звезделин Киров е новият началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”. Преди да поеме КАТ комисарят бе шеф на “Охранителна полиция” в структурата. Назначението стана преди дни, след като комисар Росен Рапчев освободи поста на 31 август поради лични причини. Временно на позицията бе Димитър Мичев

София отдалечава сутрин колите от училища за по-чист въздух в клас

Проучване на качеството на въздуха в 50 училища от ЕС, сред които и софийски, показва, че много от показателите са близки или над граничните стойности. Децата по принцип са рискова група - по-ниският ръст ги излага повече на газовете от ауспусите на превозните средства, дихателните им пътища са по-широки и с едно вдишване поемат относително повече

Предадоха се двамата, издирвани за погрома в "Бесо"

Издирваните за погрома в бар “Бесо” Веско Стоянов и Петър Паунов се предадоха в столичната полиция във вторник, научи “24 часа”. Обвинени са в едро хулиганство и не са дали обяснения. Стоянов и Паунов се появили в дирекцията с адвоката си Любомир Таков, който отказа коментар по случая. Не е ясно дали двамата са били в чужбина или в България

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Правила за тротинетките: Без книжка, но с до 25 км/час

След зачестилите инциденти - държавата в опит да регламентира използването на електрически тротинетки. Те да бъдат третирани като велосипедите, предлага държавната агенцията "Безопасност на движение по пътищата", посочва bTV. Tротинетките да могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение с до 50 километра в час,

Вертолет Ми-17 се включи в гасенето на пожара, възникнал отново в Сухи дял край Котел

Вертолет Ми-17 се включи в гасенето на пожара, възникнал отново в местността Сухи дял край Котел. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили излетя в 17.43 ч. днес, 17 септември, от авиобаза Крумово, за да се включи в гасенето на пожара, възникнал отново в местността Сухи дял в землището на

България осъди атаките с дронове срещу саудитските петролни инсталации

България осъжда категорично извършените на 14 септември т.г. атаки с дронове срещу саудитски петролни инсталации в Абкаик и Хурей, се казва в публикувано във вторник Изявление на МВнР по повод атаките срещу петролни обекти в Саудитска Арабия. Нападенията допълнително усложняват и без това напрегнатата обстановка в района и имат негативно влияние

Бус и мотоциклет са се сблъскали на отбивката към Костинброд

Тежка катастрофа е станала на Околовръстен път преди Северна скоростна тангента в посока към Нови Искър, съобщиха очевидци пред bTV. Бус и мотоциклет са се сблъскали на отбивката към Костинброд. Инцидентът е станал към 18:00 ч. Няма жертви, но мотористът и шофьорът на буса са пострадали и са откарани в болница, съобщават от МВР

Явор Колев: Получаваме стотици сигнали за порно отмъщения в интернет

Трябва да се спре със създаването на романтичен образ на хакерите. Те са инструмент на престъпни групировки и тоталитарни държави, а не положителни герои, заяви Явор Колев в студиото на „Лице в лице” по bTV. Според началника на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП медиите романтизират хакерите, но той не коментира изказването на премиера Бойко

Радев ще удостои посланика на Бразилия Ана Мария Фернандес с орден "Мадарски конник"

Президентът Румен Радев ще удостои утре посланика на Бразилия Ана Мария Сампайо Фернандес с орден "Мадарски конник" - първа степен. Церемонията ще започне в 11.00 ч. в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Отличието се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на отношенията между

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber