Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5721579 Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение www.24chasa.bg
Това е имотът на софийската улица “Оборище”, върху която ще се строи жилищна сграда. Той никога не е бил предвиждан за детска градина или озеленяване. СНИМКА: Леман Сали

Мамят хората, че ще вдигаме сграда върху градинка, предупредиха в открито писмо от компанията строител

Трафопост и кръчма в района на столичния квартал “Оборище” се превръщат в бойно поле. В понеделник жители обещават протест, тъй като смятат, че петното между улиците “Русалка” и “Буная” е отредено някога за детска площадка. Кметът на район “Оборище” Васил Цолов е изненадан от неочаквания отпор, тъй като на това място никога не е имало детска площадка или зелени площи. Заведението направило “нещо като градинска част с плочки”. Идеята да има задстрояване е била обсъждана, а инвеститорът имал всички необходими разрешения.

“Ще се видя с хората, за да разбера какви са притесненията им”, уверява кметът Цолов.

Междувременно от строителната компания “Артекс инженеринг” разпратиха открито писмо до медиите по повод готвения протест срещу строителството.

“Отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община и район “Оборище”, пишат от “Артекс инженеринг”.

Според строителите парцелът между улиците “Русалка” и “Буная” е частен и никога не е бил предвиждан за детска площадка или озеленяване. Винаги е бил отреден за жилищно строителство. Предвидената сграда ще се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната - 26 м, отстоянията от съседните имоти ще са по-големи от изискваните, а за опазването на дърветата от източната част на парцела е предвидено скъпоструващо укрепване, уверяват от “Артекс инженеринг”.

Проектът за сградата е бил съгласуван с всички институции и има издадено разрешение за строеж от главния архитект на София. В писмото се посочва също, че повече от 10 години в имота е имало заведение, а не детска площадка.

“Инвеститорите, които ще строят, имат всички нужни документи. Намерението е обявено и са спазени всички изисквания по закон от наша страна. Имаше няколко възражения, на които отговорихме, и после не е имало никакъв проблем”, обясни пред “24 часа” още кметът на район “Оборище” Васил Цолов.

Хората в съседните имоти твърдят, че парцелът, в който ще се строи, е бил някога общинска собственост и тогава са го отредили за детска площадка и озеленяване.

Отвореното писмо на строителната компания “Артекс инженеринг”:

Политически

игри върху

несъществуваща

детска площадка

Компанията, която строи жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” в район “Оборище”, отхвърля опита за изнудване

ВЪВ ВРЪЗКА с планирания за понеделник, 22 август, протест срещу строителството на жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” срещу блок 34-38, ние от “Артекс инженеринг” заявяваме, че отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и за града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община, район “Оборище”.
Уверяваме обществеността в следното:

Парцелът не е общински, а частен. Никога не е бил предвиждан за детска площадка и/или озеленяване. Винаги е бил в зона за жилищно строителство. На него досега е имало заведение (и то не е било детска сладкарница) и нещо като паркинг. Доколкото ни е известно, не е имало запитвания как да се превърне в детска площадка, нито инициативи в тази посока.

Предвидената сграда в частния имот се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната (26 м). Отстоянията от сградите в съседни имоти са по-големи от изискваните. За опазването на големите дървета от източната част на имота е предвидено необходимото скъпоструващо укрепване.

Предстоящият строеж спазва закона и всички нормативни уредби. В действащия Подробен устройствен план, одобрен със заповед РА50-171 от 18.3.2016 г. на главния архитект на София, в частния урегулиран поземлен имот 67,68,69,66 е предвидено свободно стоящо застрояване – жилищна сграда. Проектът за жилищна сграда е съгласуван във всички съгласувателни органи и има издадено от НАГ-София Разрешение за строеж №81 от 27.5.2016 г., подписано от главния архитект на София. Разрешението е влязло в сила на 13.5.2016 г.

Това са фактите.

Ние не знаем доколко “Инициативният комитет на гражданите” е запознат с тях. Допускаме, че е манипулиран, но това са фактите.

Когато обаче фактите се изместят от лъжа, уж защитаваща интересите на децата, тогава с чувствата на хората се злоупотребява. Убедени сме, че в случая със строежа на ул. “Русалка” и ул. “Буная” комитетът е използван, за да се превърне в средство за политически натиск срещу общината. Търсят се оставки. Във фейсбук страницата си г-н Георги Кадиев услужливо предлага “връзка с организаторите на протеста”, призовава към участие в него. Не допускаме, че той не е осведомен относно фактите. Задайте си тогава въпроса защо го прави.

“Заграбват детска площадка на ул. “Русалка” и ул. “Буная” – това е лъжа. Когато обаче тя се повтаря отново и отново, когато се раздухва с нови лъжи, дори невярващите в нея ще си мислят, че е по-добре да не се опитваш да правиш нищо у нас. Дори когато спазваш законите и разпоредбите, можеш да бъдеш подложен на натиск и от много страни да те подтикват да “направиш компромис” или направо да се откажеш. Има ли по-обезкуражаващи, по-тъжни, по-разрушителни фрази от “Няма смисъл” и “Сега ще ти кажа защо няма да стане”? Така ли ще възпитаваме децата и с такова съзнание ли младите ще започват работа?

Нашата компания е за съзиданието и за ясните правила. Ако сравните снимките на строителните парцели “преди” и “след” нашата работа, ще видите, че оставяме среда със зеленина, значително подобрена инфраструктура и модерна сграда с ниски енергийни разходи. А ако става дума за детски площадки, може да посетите направената от нас в двора на църквата “Света Параскева”.

Вярваме, че обществеността ще разграничи истината от манипулациите; вярваме в лоялната конкуренция сред колегите; вярваме, че съзидателните хора и компании имат добро бъдеще у нас. Благодарим на своите клиенти и приятели за подкрепата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Верижна катастрофа край Владая

Верижна катастрофа е станала в района на Владая. Това съобщи за Фокус говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска. Сигналът за инцидента е подаден в 20.33 часа. Линейката е тръгнала веднага, като тя и в момента се намира на мястото на катастрофата. Дотук са прегледани трима души с много леки наранявания, тип охлузвания

СЕМ дава БНР на прокуратурата заради Силвия Великова (Обзор)

Съветът глоби два пъти обществената медия и отложи решението си за Светослав Костов за петък Две глоби наложи Съветът за електронни медии на БНР заради спирането на сигнала на “Хоризонт” в петък, 13 септември. Според членовете на СЕМ е нарушена лицензията за подаване на радиосигнал 24 часа в денонощието

Медсестрата от протестите се оттегля от комитета зад Манолова, не иска да е част от политически игри

Мая Илиева не разбира защо името ѝ било в списъка. Присъствала при издигането на обмудсманката само заради каузата ѝ за медиците Не съм част от Инициативния комитет на Мая Манолова и това може да се види на сайта на Столична община. Това заяви медицинската сестра Мая Илиева вчера. Макар да не е сред онези

Прочутият кардиолог проф. Иво Петров в тима на Фандъкова (Обзор)

Медицинският директор на “Аджибадем Сити Клиник” ще има за задача въвеждане на модерно електронно здравеопазване и електронни здравни карти Световноизвестният кардиолог проф. Иво Петров е второто ново и надпартийно лице, което влиза в листата за общински съветници на ГЕРБ в София. Той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова вчера при

Цацаров за съдиите, пуснали Полфрийман: Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави

„От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров коментира предсрочното

За първи път в болницата в Силистра е реализирана докрай донорска ситуация (Обзор)

С бъбреците и черния дроб на мъж на 43 г. шанс за живот са получили трима души, трансплантациите са извършени във ВМА и Правителствена За първи път в сряда в силистренската болница е реализирана докрай донорска ситуация, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова. При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Интригата в Банско: Сегашният кмет от ГЕРБ или бившата му дясна ръка ще спечелят курорта

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Паргов: Мая успя да обедини необединимото в София

Ревизии на всички договори на общината и на обществените поръчки, закани се Манолова Мая Манолова направи невъзможното - обедини необединимите леви формации в столицата с желанието за промяна. Това заяви лидерът на БСП - София, Калоян Паргов по време на срещата на леви партии с кандидата за кмет. Много отдавна лявото не е било толкова единно

Албена Михова и Румен Григоров четоха на деца в парка в “Младост”

Текстовете от най-обичаните детски книги зазвучаха в парк „Сто години София“ в столичния квартал “Младост” 2. А произведенията четоха една от най-усмихнатите български актриси Албена Михова и нейният колега Румен Григоров. Нетрадиционното събитие събра десетки деца и техните родители, които слушаха с увлечение български и световни приказки,

Бащата на убития от Полфрийман студент: Нека Калпакчиев да ни обясни решението си

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.

БНТ се извини на посолството на Украйна за показана в ефир неточна карта

БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България. Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от

Ботьо Ботев: Смятам, че доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда

В сряда близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc и по-точно - отмяна на съкратеното производство при самопризнания в случай на тежки престъпления. „В процеса на дебатите и от крайния резултат се установи единодушна подкрепа в полза на невинните.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber