Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5721579 Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение www.24chasa.bg
Това е имотът на софийската улица “Оборище”, върху която ще се строи жилищна сграда. Той никога не е бил предвиждан за детска градина или озеленяване.
Това е имотът на софийската улица “Оборище”, върху която ще се строи жилищна сграда. Той никога не е бил предвиждан за детска градина или озеленяване. СНИМКА: Леман Сали

Мамят хората, че ще вдигаме сграда върху градинка, предупредиха в открито писмо от компанията строител

Трафопост и кръчма в района на столичния квартал “Оборище” се превръщат в бойно поле. В понеделник жители обещават протест, тъй като смятат, че петното между улиците “Русалка” и “Буная” е отредено някога за детска площадка. Кметът на район “Оборище” Васил Цолов е изненадан от неочаквания отпор, тъй като на това място никога не е имало детска площадка или зелени площи. Заведението направило “нещо като градинска част с плочки”. Идеята да има задстрояване е била обсъждана, а инвеститорът имал всички необходими разрешения.

“Ще се видя с хората, за да разбера какви са притесненията им”, уверява кметът Цолов.

Междувременно от строителната компания “Артекс инженеринг” разпратиха открито писмо до медиите по повод готвения протест срещу строителството.

“Отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община и район “Оборище”, пишат от “Артекс инженеринг”.

Според строителите парцелът между улиците “Русалка” и “Буная” е частен и никога не е бил предвиждан за детска площадка или озеленяване. Винаги е бил отреден за жилищно строителство. Предвидената сграда ще се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната - 26 м, отстоянията от съседните имоти ще са по-големи от изискваните, а за опазването на дърветата от източната част на парцела е предвидено скъпоструващо укрепване, уверяват от “Артекс инженеринг”.

Проектът за сградата е бил съгласуван с всички институции и има издадено разрешение за строеж от главния архитект на София. В писмото се посочва също, че повече от 10 години в имота е имало заведение, а не детска площадка.

“Инвеститорите, които ще строят, имат всички нужни документи. Намерението е обявено и са спазени всички изисквания по закон от наша страна. Имаше няколко възражения, на които отговорихме, и после не е имало никакъв проблем”, обясни пред “24 часа” още кметът на район “Оборище” Васил Цолов.

Хората в съседните имоти твърдят, че парцелът, в който ще се строи, е бил някога общинска собственост и тогава са го отредили за детска площадка и озеленяване.

Отвореното писмо на строителната компания “Артекс инженеринг”:

Политически

игри върху

несъществуваща

детска площадка

Компанията, която строи жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” в район “Оборище”, отхвърля опита за изнудване

ВЪВ ВРЪЗКА с планирания за понеделник, 22 август, протест срещу строителството на жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” срещу блок 34-38, ние от “Артекс инженеринг” заявяваме, че отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и за града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община, район “Оборище”.
Уверяваме обществеността в следното:

Парцелът не е общински, а частен. Никога не е бил предвиждан за детска площадка и/или озеленяване. Винаги е бил в зона за жилищно строителство. На него досега е имало заведение (и то не е било детска сладкарница) и нещо като паркинг. Доколкото ни е известно, не е имало запитвания как да се превърне в детска площадка, нито инициативи в тази посока.

Предвидената сграда в частния имот се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната (26 м). Отстоянията от сградите в съседни имоти са по-големи от изискваните. За опазването на големите дървета от източната част на имота е предвидено необходимото скъпоструващо укрепване.

Предстоящият строеж спазва закона и всички нормативни уредби. В действащия Подробен устройствен план, одобрен със заповед РА50-171 от 18.3.2016 г. на главния архитект на София, в частния урегулиран поземлен имот 67,68,69,66 е предвидено свободно стоящо застрояване – жилищна сграда. Проектът за жилищна сграда е съгласуван във всички съгласувателни органи и има издадено от НАГ-София Разрешение за строеж №81 от 27.5.2016 г., подписано от главния архитект на София. Разрешението е влязло в сила на 13.5.2016 г.

Това са фактите.

Ние не знаем доколко “Инициативният комитет на гражданите” е запознат с тях. Допускаме, че е манипулиран, но това са фактите.

Когато обаче фактите се изместят от лъжа, уж защитаваща интересите на децата, тогава с чувствата на хората се злоупотребява. Убедени сме, че в случая със строежа на ул. “Русалка” и ул. “Буная” комитетът е използван, за да се превърне в средство за политически натиск срещу общината. Търсят се оставки. Във фейсбук страницата си г-н Георги Кадиев услужливо предлага “връзка с организаторите на протеста”, призовава към участие в него. Не допускаме, че той не е осведомен относно фактите. Задайте си тогава въпроса защо го прави.

“Заграбват детска площадка на ул. “Русалка” и ул. “Буная” – това е лъжа. Когато обаче тя се повтаря отново и отново, когато се раздухва с нови лъжи, дори невярващите в нея ще си мислят, че е по-добре да не се опитваш да правиш нищо у нас. Дори когато спазваш законите и разпоредбите, можеш да бъдеш подложен на натиск и от много страни да те подтикват да “направиш компромис” или направо да се откажеш. Има ли по-обезкуражаващи, по-тъжни, по-разрушителни фрази от “Няма смисъл” и “Сега ще ти кажа защо няма да стане”? Така ли ще възпитаваме децата и с такова съзнание ли младите ще започват работа?

Нашата компания е за съзиданието и за ясните правила. Ако сравните снимките на строителните парцели “преди” и “след” нашата работа, ще видите, че оставяме среда със зеленина, значително подобрена инфраструктура и модерна сграда с ниски енергийни разходи. А ако става дума за детски площадки, може да посетите направената от нас в двора на църквата “Света Параскева”.

Вярваме, че обществеността ще разграничи истината от манипулациите; вярваме в лоялната конкуренция сред колегите; вярваме, че съзидателните хора и компании имат добро бъдеще у нас. Благодарим на своите клиенти и приятели за подкрепата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Даже руснаците на почивка зарязаха плажа и ловят зарган на буната на Кабакум.

Наслука с Цанко: Речни рибари атакуват Варна заради заргана и чернокопа

Нашата рубрика отбелязва скромен принос за разширяване на географията на морския ни риболов Рибарите от континента нахлуха във Варна в последните дни заради изобилието на зарган. Сладководните майстори зарязаха липсващите по язовирите ни шарани и редките популации на сомове и се радват на богатата на риби морска есен

58 са новозаразените с COVID-19 у нас, 7 са починали

58 са новозаразените с COVID-19 у нас, 7 са починали

58 са новозаразените с коронавирус в България, което е със 111 случая по-малко от вчера. Починалите през последното денонощие са 7. Това сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 1 103 PCR-теста. Общият брой на заразените става 20 055.  16 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 176

Христо Иванов (вдясно) ще каже с кого е възможна коалиция едва след кампанията.

Раздвижване за коалиции вдясно - вече валят оферти

Христо Иванов изненадващо видя възможности за съюз с ГЕРБ без лидера му, социалните мрежи закипяха от коментари Новите републиканци вече рекламират общи ценности с “Демократична България” Раздвижване вдясно и къде предпазливи, къде изненадващи оферти за коалиция около предстоящите парламентарни избори белязаха последния уикенд на горещия в

Инцидентът стана на този паркинг.

СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Шофьор на бус уби на задна скорост дете на 2 г. (обзор)

Трагедията станала пред очите на бабата и дядото на малчугана Водачът имал няколко платени акта в миналото Ромче на 2 г. и 8 месеца бе сгазено на задна скорост от бус пред очите на баба си и дядо си. Трагедията се разигра в събота около 11,30 ч на паркинга пред столичния базар “Илиянци”. Родителите на малчугана го оставили при баба му и дядо му

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ спечели убедително частничните местни избори в цялата страна срещу кандидатите на БСП и ДПС, съобщиха от пресцентъра на партията. Още на първи тур с победата се поздравиха кандидатите на ГЕРБ в Септември, Стрелча, Соколаре, Бозвелийско, Киченица, Медовина, Карагеоргиево, Острец и Брестак. С убедителна преднина от 120 гласа пред кандидата на

СНИМКИ: Виктор Иванов

81-и ден на протести - Васко Кръпката: Не забравяйте кой създаде мутрите - БКП (Снимки)

22.20 ч. Протестът приключи. Хората започнаха да се разотиват. 21.40 ч. Мечтая си да имаме честни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, да не се казват Румен Радев, да не се казват Мая Манолова, да не се казват Корнелия Нинова, да не се казват Слави Трифонов. И никога не забравяйте кой създаде мутрите - БКП

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Следват ли депутатите принципите за законотворчество?

Следват ли депутатите принципите за законотворчество?

Проучване на Националния център за парламентарни изследвания за най-големите пропуски на народните представители От години Народното събрание константно следи работата на депутатите. Голямата цел – подобряване на качеството на законодателството. Средството – анализи на собствения Национален център за парламентарни изследвания

Цветанов е председател на “Републиканци за България”.

По-яростен от всеки враг на Борисов, Цветанов учреди партията си (Обзор)

Бившият собственик на фалиралата тв BiT Павел Вълнев е зам.-шеф Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов учреди партията си “Републиканци за България”, влизайки в остър сблъсък с премиера Бойко Борисов. Обвинения за “безотчетно харчене на пари от джипката” и за репресии на учредителите му от страна на ГЕРБ отправи бившият втори в премиерската партия

Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас (Обновена)

Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас (Обновена)

Днес в 13 области на страната имаше частични местни избори - за кметове на кметства в 19 населени места и за кметове на общините Стрелча и Септември.  Това е първият вот у нас на фона на епидемията от COVID-19. Окончателните резултати се очакват по-късно тази вечер, предава БНТ. Ясно е името на новия кмет на община Септември

Публиката започна да набъбва след 20 ч, но до повторение на легендарните снимки от 1990 г. нямаше как да се стигне. 
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Васко Кръпката и стари рокаджии реанимират протеста от Орлов мост (Обзор)

Стари рокаджии дадоха нов импулс на протеста, затихнал през дъждовните вечери. В неделя следобед Орлов мост бе затворен за концерта с Васко Кръпката, групите “Контрол”, “Уикеда” и “Сленг” - “Бъдеще за България - бъдеще за младите”. Сред организаторите, търсещи алюзия с легендарния син митинг на Орлов мост приз 1990 г., бе Евгений Дайнов

Бойко Борисов Снимка: Фейсбук

Борисов: България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

Двамата премиери обсъдиха организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои да се проведе през ноември Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Премиерът Борисов поздрави своя колега за изборната победа

Милен Керемедчиев Кадър: NOVA

Какви тайни търси Русия у нас?

Коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и журналистът Георги Милков Усилване на работата на руските служби на Балканите. Това смята бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той и журналистът от „24 часа” Георги Милков коментираха пред NOVA сагата с руските шпиони у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber