Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5721579 Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение Трафопост и заведение в “Оборище” се превръщат в точка за еконапрежение www.24chasa.bg
Това е имотът на софийската улица “Оборище”, върху която ще се строи жилищна сграда. Той никога не е бил предвиждан за детска градина или озеленяване.
Това е имотът на софийската улица “Оборище”, върху която ще се строи жилищна сграда. Той никога не е бил предвиждан за детска градина или озеленяване. СНИМКА: Леман Сали

Мамят хората, че ще вдигаме сграда върху градинка, предупредиха в открито писмо от компанията строител

Трафопост и кръчма в района на столичния квартал “Оборище” се превръщат в бойно поле. В понеделник жители обещават протест, тъй като смятат, че петното между улиците “Русалка” и “Буная” е отредено някога за детска площадка. Кметът на район “Оборище” Васил Цолов е изненадан от неочаквания отпор, тъй като на това място никога не е имало детска площадка или зелени площи. Заведението направило “нещо като градинска част с плочки”. Идеята да има задстрояване е била обсъждана, а инвеститорът имал всички необходими разрешения.

“Ще се видя с хората, за да разбера какви са притесненията им”, уверява кметът Цолов.

Междувременно от строителната компания “Артекс инженеринг” разпратиха открито писмо до медиите по повод готвения протест срещу строителството.

“Отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община и район “Оборище”, пишат от “Артекс инженеринг”.

Според строителите парцелът между улиците “Русалка” и “Буная” е частен и никога не е бил предвиждан за детска площадка или озеленяване. Винаги е бил отреден за жилищно строителство. Предвидената сграда ще се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната - 26 м, отстоянията от съседните имоти ще са по-големи от изискваните, а за опазването на дърветата от източната част на парцела е предвидено скъпоструващо укрепване, уверяват от “Артекс инженеринг”.

Проектът за сградата е бил съгласуван с всички институции и има издадено разрешение за строеж от главния архитект на София. В писмото се посочва също, че повече от 10 години в имота е имало заведение, а не детска площадка.

“Инвеститорите, които ще строят, имат всички нужни документи. Намерението е обявено и са спазени всички изисквания по закон от наша страна. Имаше няколко възражения, на които отговорихме, и после не е имало никакъв проблем”, обясни пред “24 часа” още кметът на район “Оборище” Васил Цолов.

Хората в съседните имоти твърдят, че парцелът, в който ще се строи, е бил някога общинска собственост и тогава са го отредили за детска площадка и озеленяване.

Отвореното писмо на строителната компания “Артекс инженеринг”:

Политически

игри върху

несъществуваща

детска площадка

Компанията, която строи жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” в район “Оборище”, отхвърля опита за изнудване

ВЪВ ВРЪЗКА с планирания за понеделник, 22 август, протест срещу строителството на жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” срещу блок 34-38, ние от “Артекс инженеринг” заявяваме, че отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и за града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община, район “Оборище”.
Уверяваме обществеността в следното:

Парцелът не е общински, а частен. Никога не е бил предвиждан за детска площадка и/или озеленяване. Винаги е бил в зона за жилищно строителство. На него досега е имало заведение (и то не е било детска сладкарница) и нещо като паркинг. Доколкото ни е известно, не е имало запитвания как да се превърне в детска площадка, нито инициативи в тази посока.

Предвидената сграда в частния имот се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната (26 м). Отстоянията от сградите в съседни имоти са по-големи от изискваните. За опазването на големите дървета от източната част на имота е предвидено необходимото скъпоструващо укрепване.

Предстоящият строеж спазва закона и всички нормативни уредби. В действащия Подробен устройствен план, одобрен със заповед РА50-171 от 18.3.2016 г. на главния архитект на София, в частния урегулиран поземлен имот 67,68,69,66 е предвидено свободно стоящо застрояване – жилищна сграда. Проектът за жилищна сграда е съгласуван във всички съгласувателни органи и има издадено от НАГ-София Разрешение за строеж №81 от 27.5.2016 г., подписано от главния архитект на София. Разрешението е влязло в сила на 13.5.2016 г.

Това са фактите.

Ние не знаем доколко “Инициативният комитет на гражданите” е запознат с тях. Допускаме, че е манипулиран, но това са фактите.

Когато обаче фактите се изместят от лъжа, уж защитаваща интересите на децата, тогава с чувствата на хората се злоупотребява. Убедени сме, че в случая със строежа на ул. “Русалка” и ул. “Буная” комитетът е използван, за да се превърне в средство за политически натиск срещу общината. Търсят се оставки. Във фейсбук страницата си г-н Георги Кадиев услужливо предлага “връзка с организаторите на протеста”, призовава към участие в него. Не допускаме, че той не е осведомен относно фактите. Задайте си тогава въпроса защо го прави.

“Заграбват детска площадка на ул. “Русалка” и ул. “Буная” – това е лъжа. Когато обаче тя се повтаря отново и отново, когато се раздухва с нови лъжи, дори невярващите в нея ще си мислят, че е по-добре да не се опитваш да правиш нищо у нас. Дори когато спазваш законите и разпоредбите, можеш да бъдеш подложен на натиск и от много страни да те подтикват да “направиш компромис” или направо да се откажеш. Има ли по-обезкуражаващи, по-тъжни, по-разрушителни фрази от “Няма смисъл” и “Сега ще ти кажа защо няма да стане”? Така ли ще възпитаваме децата и с такова съзнание ли младите ще започват работа?

Нашата компания е за съзиданието и за ясните правила. Ако сравните снимките на строителните парцели “преди” и “след” нашата работа, ще видите, че оставяме среда със зеленина, значително подобрена инфраструктура и модерна сграда с ниски енергийни разходи. А ако става дума за детски площадки, може да посетите направената от нас в двора на църквата “Света Параскева”.

Вярваме, че обществеността ще разграничи истината от манипулациите; вярваме в лоялната конкуренция сред колегите; вярваме, че съзидателните хора и компании имат добро бъдеще у нас. Благодарим на своите клиенти и приятели за подкрепата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

9871 нови случая на COVID-19 - 23,52% от тестваните

9871 нови случая на COVID-19 - 23,52% от тестваните

Даниел Митов в "Панорама". Кадър БНТ

Даниел Митов: Декларацията ни събуди кабинета да реагира на руските искания

Даниел Лорер в студиото на "Панорама". Кадър БНТ

Даниел Лорер: Мощните инвестиции в икономиката ще ни направят богата държава

Тодор Кантарджиев. Кадър Би Ти Ви

Проф. Кантарджиев: До седмица ще намалеят хората с COVID в София

Тодор Живков и Георги Димитров

"168 часа": Непознатият Живков: Човекът за черната работа на Москва

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Има нужда от нов социален проект, няма аз да съм лицето му

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber