Никой не знае къде е загинал Христо Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/5544793 Никой не знае къде е загинал Христо Ботев Никой не знае къде е загинал Христо Ботев www.24chasa.bg
Никой не знае къде е загинал Христо Ботев

Откъс от сензационното разследване “Убийството на Ботев”

Както никой не знае къде е погребан Васил Левски, така никой не знае къде е загинал Христо Ботев.

Камъкът над Йолковица с паметния надпис е само символ за преклонение. Парчето скала няма нищо общо с историческата истина.

Първото сведение за лобното място на войводата дава четникът Христо Иванов. Родом от Сопот, след разгрома той е заловен, осъден и амнистиран. Прехвърля се в Румъния, където среща своя земляк Иван Вазов.

“Най-после узнахме повече нещо за Ботев - спомня си поетът. - Един от четниците му, Христо Иванов от Сопот, завърнал се от похода, ни разправи, че Ботев е бил убит в един бой при Веслец, във врачанските лозя, дето хиляди башибозуци и черкези притиснали четата. Голямо униние и скръб! Пръв път чутото име “Веслец” се обви във въображението ни с плащът на трагично величие. Аз написах стихотворението “Веслец”, влязло в сбирката ми “Тъгите на България”, в което предавах на веслецкия бой размерите на едно Ватерло!”

В своята най-ранна публикация за Христо Ботев от 1884 г.

Захари Стоянов също

споменава Веслец

Въпреки че там четата не води сражения, има още едно свидетелство за драма в лозята на този предбалкански рид. През 1936 г. потеряджията Мехмед Али Осман разказва пред оряховския училищен инспектор Тодор Икономов:

“Ние заобиколихме лозята и дойдохме откъм южната част на лозята. В това време пристигна войска от Орхание с един турски офицер. Той мина Мездра и се спусна към врачанските лозя. Ние пазехме да не излязат бунтовниците из лозята. Офицерът гледаше с бинокъл към лозята. Забележи, че една баба се движи към една къща във врачанските лозя, носейки вода в една стомна. Това усъмни офицера. Какво прави тази баба там, когато се води сражение? Веднага изпрати 4 души конни черкези под командата на черкезина Джамбулет по следите на бабата. Щом Джамбулет се приближи до къщата, от нея изгърмя пушка и той падна убит. Другите черкези веднага почнаха да обстрелват къщата. Дадоха се много вистрели и от къщата. Престрелката трая около половин час и спря. Решихме се и ние, и черкезите и влязохме в къщата. Там намерихме Ботев убит.”

“Като че сега го

гледам, както го

гледам на портрета",

кълне се Мехмед.

По време на Ботевите тържества през 1888 г. Захари Стоянов решава да издири лобното място на войводата. С неколцина другари тръгва да го търси. Срещат овчаря Димитър Мазната. На 20 май 1876 г. четата взема агнета от неговата кошара. Докато ги пече, се появява потеря. Мазната тича и иска пари. “И аз съм дошъл народ да освобождавам!”, възкликва Христо Ботев.

“Дядо Димитър Мазната познава Ботева лично - пише Захари, - заклал му 18 агнета, каза ни камъка, гдето е той стоял и гдето му заплатил тия агнета по 17 гроша едното. Крушевското езеро се казва тая местност в Стара планина. Под манастирското пладнище, 300-350 крачки над езерото, в едно корито, до една кичеста шипка със стотина алени цветове, е паднал Хр. Ботев.”

Въпросната падина е между връх Вола и Каменистия ръб. През 1899 г. Иван Вазов също се изкачва там.

“Аз с благоговение се поклоних на дивия и безлюден чукар, който Захарий Стоянов ни сочеше като гроб на Ботева. Плод на това поклонение беше и стихотворението “Волът”, разказва той.

Така благодарение на летописеца и народния поет

Вола кандидатства

за лобно място

на войводата

Следващият опит да се установи къде е загинал Ботев е през 1900 г. На 3 септември група врачански туристи тръгват по дирите на героя. Води ги Стефанаки Савов, бивш четник и настоящ депутат.

“Вървяхме ние - документира хронистът на пътешествието - и колкото повече наближавахме мястото, през дето е минала дружината от безсмъртни юнаци, толкова повече се набирахме около побелелия, но още съвсем бодър и обичлив родолюбец. И разправяше ни той де е минала четата, де е спирала и вечеряла, и всичко, всичко, що оживяваше в неговата памет след един период от четвърт столетие. А как жадно поглъщахме ние неговите слова…”

Стефанаки лъже, че е присъствал на убийството на Ботев, и обвинява Захари Стоянов в лъжа. Не на Вола, а в местността Клена е паднал войводата, пледира с парламентарен патос той. Ето какво се е случило:

“И когато дал заповед на близките до него да се оттеглят навътре в шумата, а и сам се надигнал, за да тръгне - неприятелски куршум пронизва буйни му гърди - тез гърди, що са побирали въздишките на цял народ, стенанията на цяла земя. Изгаснал мигновено будният поглед и той без думица в уста проснал се на твърдата постелка.”

През 1901 г. се отбелязва четвъртвековният юбилей от подвига на четата.В тази връзкае съставена официална комисия за издирване на лобното място на войводата. Девет бивши четници поемат по стръмното. С тях са вътрешният министър Михаил Сарафов и подпредседателят на Народното събрание Васил Кънчов. Съставен е следният акт:

“Днес, на 20-ий май хиляда деветстотин и първа година - ден на 25-летието от последното сражение на Ботевата чета с турците и паданието на войводата Христо Ботйов, установява се след внимателно проучване на местността от живите Ботеви другари: Ст. Хр. Савов, Спас Соколов, Прокопия Дянков, Тодорин Томов, Йордан Н. Йорданов-Инджето, Ради Бельов-Бошняк, Иванеца Данчев, Марко Василов, Мико Стоянов от Скравена и вещи селяни от селата Павлаче и Челопек, че главното сражение е станало не на местността Воло, както се твърдеше досега, а на върховете Околчица, Камара, Клена и Голата могила. Там в сражението на Камарата на не точно определено място е паднал Христо Ботйов.”

Решено е паметник да се вдигне на Околчица, който е по-достъпен връх. Той също е в съревнованието за лобното място. “Водачът ми - пише Иван Вазов, - селянин овчар от Люти брод, като минувахме през отсрещния на Вола преслап Околчица, ми каза, че Ботев бил убит именно на него: той разказа, че видял там, като пасял стадото си, един ден след битката, обезглавения труп на Ботева, в храстите.”

Никола Обретенов се включва в търсенето чак през 1927 г. Тогава влиза в поредната комисия. “И така - пише той, - на 2 юний 1927 год. бях във Враца, отгдето отидохме в Балкана, гдето се прави молебена и оттам тръгнахме да покажа мястото. За моя лична ориентировка исках да ме заведат на Вола, отгдето по дирите на четата ще намеря лобното място.”

Групата е на

коне, начело

язди Обретенов

Показват му къде според Боян Пенев е загинал войводата. “Нищо подобно. Никогаж Ботйов не е отивал там”, отсича водачът. Като стигат падината Йолковица между Купена и Камарата, Обретенов нарежда да продължат пеша, защото мястото е близо. С бастун в ръка и очила на носа пристъпя и се оглежда. Протоколът на комисията е запечатал сублимието на момента:

“Никола Обретенов излезе напред и взе да се взира в камъните по ската на Камарата, над Йолковица, спря се пред един камък, висок около 1 метър и широк около 1 и половина м, с малка една кухина в дясната долна половина и каза: “Тука беше. Седяхме под тоя камък: аз от дясната страна, Ботйов в средата, Апостолов вляво, а Перо отпред. Встрани, вляво като гледаме към Купена, на около 25 крачки седяха Сава Пенев и Димитър Тодоров.”

С ножче и гвоздей на няколко места в камъка издълбават инициалите Х. Б. С молив изписват “Хр. Ботйов”. Секретарят на комисията майор Никола Наумов изказва съжаление, че не са взели фотограф да заснеме историческия момент. После моли Обретенов за всеки случай да се поразходи наоколо и да види дали не е сбъркал мястото.

“Камък на камък прилича”, аргументира се той. “Няма какво повече да гледам, десет пъти да ме доведете, все този камък ще ви показвам”, троснато отвръща поборникът.

“След тия категорични думи на Н. Обретенов - четем в протокол,а - Н. Ю. Наумов предложи със свалени шапки присъстващите да отдадат за първи път от смъртта на Ботев почит на паметта му на истинското лобно място, което веднага се направи от цялата комисия и другите присъстващи. Същият предложи да се изпее “Жив е той, жив е”, което по липса на певци не се направи.”

Оказва се обаче, че церемонията е само за фасон. Комисията е разклатена от съмнения! На следващия ден шестима от деветимата членове слагат зад подписите си О. М., тоест “особено мнение”. Причината е, че по време на експедицията Никола Обретенов се оплита в мрежа от противоречия. Затъва в блато от небивалици,трупа заблуда подир заблуда...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Кола се заклещи между мантинела и подпорна стена край село Железница

Лек автомобил се заклещи между мантинелата и подпорна стена на Е-79, край село Железница. Няма данни за пострадали, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал тази нощ. Заради поройния дъжд късно снощи е имало вода и кал върху главния път. За да бъде изваден ще е необходим кран, което ще наложи ограничаване на движението в участъка

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Спокойно е преминаването през "Кулата" към Гърция

Преминаването през ГКПП “Кулата” е нормално. Няма опашки от автомобили или камиони. Двете основни стъпки, които пътуващите за Гърция трябва да следват са - изваждане на код, който се попълва онлайн, както и отрицателен PCR тест, предава Би Ти Ви. Обикновено кодът се получава вечерта преди пътуването

Служител на бюро по труда в София подава през прозореца документите на безработен,  дошъл да се  регистрира.

Коефициент COVID-19 определя кой ще взема социални помощи

При криза линията на бедност може да се актуализира на всеки 3 месеца Специален коефициент, който да отчита икономическия спад и по-малкото приходи в бюджета заради епидемията от COVID-19, ще влезе във формулата за пресмятане на линията на бедност. По нея се определят и хората, които имат право на достъп до социални помощи от държавата

КАДЪР: Би Ти Ви

Възпитаници на "Харвард" се включиха в протестно автошествие на АМ "Тракия"

Протестно автошествие се проведе на АМ “Тракия” снощи. В колоната се включиха около 20 автомобила, които изминаха разстоянието между София и Пловдив с 50 километра в час - минималната разрешена скорост. В Пловдив част от участниците в шествието бяха спрени от полиция. 10 коли тръгват от София. Към тях се присъединяват и странични шофьори

Младежи се редят на опашка пред нощен клуб в Слънчев бряг, за да влязат на концерт.

Вирусът върна златното време на къмпингарите

- Сервитьори с шлемове в 30-градусовата жега - Къщите за гости, бунгалата и палатките са вариант за безопасна почивка - Феновете на бивакуването си приготвят всичко сами Отпускарският сезон е в разгара си и по Черонморието пращи от туристи. Особено през уикенда, когато хотелите са пълни и е почти невъзможно да се намери стая без предварителна

Маршрутите на автобуси и тролеи са променени

Вижте променените маршрути на градския транспорт в София заради блокадите

Променени са маршрутите на част от линиите на градския транспорт поради затворени от протестиращи кръстовища Орлов мост и на бул.“ВасилЛевски“ и бул.“Цар Освободител“ (Ректората). Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Маршрутите са променени съответно: Автобусни линии: 9, 72, 75, 76, 84, 94, 184, 204 и 604 и тролейбусни линии 1, 2,4, 5

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Нощта премина спокойно, барикадите в София остават

Нощта премина спокойно, барикадите в София остават

Цяла нощ протестиращите на Орлов мост и пред Ректората очакваха полицията да дойде и да раздигне барикадите им. Снощи те натрупаха кофи за боклук, кашпи, пейки по улиците, разпънаха и палатки. Организаторите поддържаха "огъня" с призиви във фейсбук.  Страницата на Отровното трио бе заливана от предупреждения

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 837 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 209, от които 5 145 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

СНИМКИ: Велислав Николов

30-ти ден на протести: Шествието блокира Орлов мост, опъна палатки

23:00 Протестиращите преградиха платната Цариградско шосе с кашпи, пейки и кофи за боклук.  22:30 Протестиращите опънаха палатка пред Министерски съвет.  22:00 След разпъването на няколко еднакви новички палатки по-голямата част от протестиращите напуснаха Орлов мост и поеха отново в посока Министерски съвет

Румен Радев

Радев: Кризата не може да бъде решена с полицейски мерки

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

Актуалните случаи на онлайн престъпност напоследът не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “хвърли 5000 лв. през балкона”. Зачестяват продажба на уж хакнати данни, като се използва създаденото настроение, че хора на Васил Божков атакуват институциите и из мрежата се разхождат всякакви лични данни

Как си отиде Живков?

Как си отиде Живков?

Последните посещения на Тодор Живков са във Враца и в столичния квартал "Кремиковци". Първото е през февруари за Трифон Зарезан, а второто - за заседание на партийната организация на БСП, където искали да го приемат обратно. Какви са последните дни на Живков, четете ТУК, а всички отговори в новия брой на "168

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber