1963 г. Радой Ралин лобира химн да е “Мила Родино”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5405158 1963 г. Радой Ралин лобира химн да е “Мила Родино” 1963 г. Радой Ралин лобира химн да е “Мила Родино” www.24chasa.bg
Цветан Радославов, авторът на химна "Мила Родино"

Негов автор е Цветан Радославов, дописват го двама поети

- Kой е най-сериозният вестник в България?

Статуята на Радой Ралин на площадчето срещу хотел “Плиска”. Но още приживе поетът си издигна “паметник неръкотворен”.

- Вестник “Стършел”.

Имаше и такава закачка с единствения в страната седмичник за хумор и сатира преди 1989 г.

Но ето ви и една история, която показва как хумористичен вестник може да върши и сериозни неща.

През 1963 г. е обявен конкурс за написване на нов национален химн на Народна република България. Поети лъскат перата, композитори кършат пръсти пред пианото, но властта не харесва нищо.

Тогава на сцената излиза Радой Ралин, който работи в “Стършел”. Той е чудесен лирик, но читателите го знаят повече като сатирик и епиграмист. Радой събира във фоайето на Сатиричния театър свои колеги от вестника, поети, актьори, режисьори, художници и им споделя идеята си, че национален химн трябва да стане песента “Мила Родино”.

Специална молба отправя към “стършелите” и актьорите: да популяризират тази песен навсякъде, където имат възможност. И те започват да лобират за “Мила Родино” на представления, по естради, на турнета, в интервюта, по радиото и прохождащата национална телевизия.

Постепенно идеята добива популярност и през 1964 г. “най-горе” решават песента на Цветан Радославов да стане химн на България.

Но... с едно “но”: поетите Георги Джагаров и Димитър Методиев да включат в текста

куплети

за ръководната

роля на БКП

и “братската дружба с великия Съветски съюз”. И те добвят:

Паднаха борци безчет

за народа наш любим,

Майко, дай ни мъжка сила

пътя им да продължим

Дружно, братя българи,

с нас Москва е в мир и бой,

партия велика води

нашият победен строй.

Направена е и допълнителна хармонизация на песента от композиторите Филип Кутев и Александър Райчев.

Като махнем “кръпката” на Джагаров и Методиев, България прави заслужен поклон към първооснователя на химна Цветан Радославов.

Той е роден на 19 април 1863 г. в Свищов. Майка му е дъщеря на възрожденския книгоиздател и просветител Христаки Павлович и сестра на художника Николай Павлович.

Младежът учи при Емануил Васкидович, негови приятели са видни свищовлии като Иван Шишманов и Алеко Константинов. След завършване на Априловската гимназия в Габрово Радославов е няколко години студент по история и славистика във Виена. През 1897 г. защитава докторска степен по философия в Лайпциг.

През 1885 г. избухва Сръбско-българската война и студентите в чужбина се завръщат в родината. С няколко свои другари Цветан Радославов потегля с кораб по Дунав към България.

В същия кораб пътуват и много сърби. Не след дълго те ще облекат военната униформа и ще влязат в окопите от другата страна на фронта като наши противници.

В един момент сърбите запяват своя патриотична песен. Българските младежи няма с какво да им отговорят.

Цветан Радославов взема цигулката си, излиза на палубата и обладан от силен патриотичен плам, започва да свири и да пее по собствени стихове:

Горда Стара планина,

до ней север се синей.

Слънце Витош позлатява,

към Цариград се белей.

Другите българи на кораба се присъединяват към Радославов:

Мила Родино,

ти си земен рай,

твойта хубост,

твойта прелест,

ах, те нямат край.

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини.

Освен създател на българския химнЦветан Радославов е и блестящ учен. Той е един от тримата българи (заедно с д-р Кръстьо Кръстев и Никола Алексиев), които защитават доктората си при смятания за баща на съвременната научна психология Вилхелм Вунт.

Първият химн

на България

е “Шуми Марица”

- от 1879 (официално от 1886) до 1944 (официално до 1947) г. Текстът е написан от Никола Живков, главен учител във Велес, Тулча, Свищов и др. по време на Възраждането. След много варианти върху този текст остава редакция на Иван Вазов от 1912 г.:

Шуми Марица

окървавена,

плаче вдовица

люто ранена.

Припев:

Марш, марш,

с генерала наш

в бой да летим,

и враг да победим!

Български чеда,

цял свят ни гледа.

Хай, към победа

славна да вървим!

Левът Балкански

в бой великански

с орди душмански

води ни крилат.

Млади и знойни

във вихрите бойни

ний сме достойни

лаври да берем.

Ний сме народа

за чест, за свобода,

за мила родина

който знай да мре.

Химн на България от 1950 до 1964 г. е “Българийо мила”. Текстът е написан от Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев и Младен Исаев.

Музиката е на композиторите Георги Димитров, Георги Златев-Черкин и Светослав Обретенов.

Българийо мила,

земя на герои,

безспирен и мощен

е твоят възход!

Да крепне навеки

съюзът ни боен

с могъщия братски

съветски народ!

Припев:

Слава, Републико

наша свободна!

Страж на мира

непреклонно бъди!

Враг ли нападне

земята ни родна,

в бой до победа

ни смело води!

Великото слънце

на Ленин и Сталин

с лъчите си

нашия път освети.

Димитров за подвиг

сърцата запали,

в борбата и в мирния

труд ни сплоти.

Припев:

Строим ний заводи,

разкриваме мини,

нивята широки

задружно орем.

За нашата скъпа,

прекрасна родина

готови сме труд

и живот да дадем!

Не знам дали по света има национален химн, в който да се възпява друга държава и нейни ръководители.

И, както вече стана дума, през 1964 г. е свикана специална комисия, която трябва да приеме “Мила Родино” за официален химн на България.

Против е

композиторът

Петко Стайнов

Аргументът му е, че мелодията е еврейска и заради това не може да се пее като химн на българите. Стайнов е освободен от комисията и песента е утвърдена за химн.

Акад. Добри Христов също заявява, че мелодията е заимствана от еврейската музика. Но казва, че в българската песенна памет има стотици мелодии, които са взети от други народи и са станали неразделна част от българското музикално наследство. Още през 1905 г. “Мила Родино” е обработена от Добри Христов, той прави аранжимент на песента за еднороден хор.

В VII ВНС през 1990 също имаше дебати за химна на България. Имаше привърженици и на “Шуми Марица”. След горещи спорове се наложи “Мила Родино”, но без куплетите на Джагаров и Методиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Президентът Румен Радев е в Труд за 150 години на църква

Президентът Румен Радев пристигна в пловдивското село Труд, което днес отбелязва 150 г. на храма "Света Троица". Той е създаден от майстор Минчо Богданов. Юбилеят на църквата съвпада с големия християнски празник Петдесетница. Държавният глава бе посрещнат от областния управител Здравко Димитров, кмета на община"Марица" Димитър Иванов и много

Корнелия Нинова оттегли оставка като лидер на БСП

Корнелия Нинова не подава оставка като лидер на БСП. Това обяви тя току-що пред червения конгрес в много емоционално слово. Залата я послещна с бурни аплодисменти и Нинова обяви, че приема това за вот на доверие. Днес трябваше да внеса официално уставно, юридически и писмено оставката си и да потвърдя политическата си декларация за оставка.

Нинова да оттегли оставката си, зоват червени делегати в началото на конгреса

Битката между привърженици и опозиция на Нинова започна още по дневния ред на заседанието С призиви Корнелия Нинова да оттегли оставката си започна конгресът на БСП. Близо 700 делегати се събраха в зала 1 на НДК. Те трябва да приемат доклада за представянето на партията на евроизборите и документите за местите избори.

Българско село събира националности от цял свят

Село Илинденци е разположено в полите на Пирин, близо до границите с Гърция и Северна Македония. По земите в района са регистрирани жители още от Неолитната епоха. Гордост за Илинденци днес е най-голямата мраморна кариера на Балканите, както и най-голямата в България скулптурна изложба на открито, предаде bTV.

Делегати на Конгреса на БСП очакват Нинова да оттегли оставката си (Снимки)

Делегати на Конгреса на БСП изразиха очаквания председателят на партията Корнелия Нинова да оттегли оставката си. Нинова се срещна с десетки делегати преди началото на заседанието. Народният представител от левицата Петър Витанов, който наскоро беше избран за евродепутат, коментира пред журналисти, че ще предложат част от точките от дневния ред на

Георги Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена

Смесената комисията между България и Северна Македония още преди месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" президентът на България (2002 до 2012 г.) Георги Първанов. Първанов каза, че е скептик към работата на комисията, тъй като няма ясен мандат.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Цяла южна София без интернет и телевизия

В цяла южна София А1 не работи. Няма интернет и телевизия. От доставичка информират, че аварията ще продължи до 15 ч.  Очаквайте

БСП решава дали да бъде приета оставката на Корнелия Нинова

БСП свиква днес своя 49-и конгрес, който ще се проведе в Зала 1 на НДК. На него социалистите ще решават дали да бъде приета оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Конгресът се очаква да бъде и тест за нагласите на членовете на БСП, предаде БНР.  Висшият партиен форум ще заседава след загубата на БСП на европейските избори,

Прощаваме се с журналиста Боян Иванов, син на Елин Пелин

Днес, от 13,30 ч., на Централните софийски гробища, ще е опелото на журналиста и музикален редактор в БНТ Боян Иванов, син на обичания от всички писател класик Елин Пелин. Боян Иванов е работил и в образователните програми на Радио

С процедурни хватки Нинова остава лидер още година

l Привържениците ѝ готвят оттегляне на точката от конгреса, която трябва да констатира оставката ѝ l За първи път политически доклад няма да се представи от председателя на БСП Корнелия Нинова най-вероятно ще остане начело на БСП поне още година - до провеждането на пряк избор от всички членове на партията догодина.

Български дипломати натрупали 1,8 млн. лв. глоби по улиците в Лондон

София е на 29-о място от 185 санкционирани мисии Служители на българското посолство в Лондон са натрупали глоби за 820 270 паунда, или 1,8 млн. лева, по улиците на британската столица. Това става ясно от справка, разпространена от транспортната служба на града. Сумата е за периода след 2003 г. и не е платена.

Почина журналистът и син на Елин Пелин Боян Иванов

Почина журналистът и музикален редактор в БНТ Боян Иванов, съобщиха от телевизията. Познаваме го и от образователните програми на радио София. Иванов е син на писателя Елин Пелин. Опелото ще се състои утре, 16 юни, от 13.30 в църквата на Софийските централни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber