Дон Фабрицио от Шишманци: Баста! В Италия не крадат фирми като у вас, сега как ще работя?

https://www.24chasa.bg/novini/article/4444045 Дон Фабрицио от Шишманци: Баста! В Италия не крадат фирми като у вас, сега как ще работя? Дон Фабрицио от Шишманци: Баста! В Италия не крадат фирми като у вас, сега как ще работя? www.24chasa.bg
Еро Фабрицио Фрески от Шишманци е сломен от начина, по който са му откраднали фирмата чрез измама. СНИМКА: 24 часа онлайн

48-годишният Еро Фабрицио Фрески скубе коси и се тюхка как е възможно да се крадат фирми у нас. Чрез фалшиви подписи столичен адвокат успял да му отмъкне дружеството "Фиор Ди Лате", чрез което развива мощна селскостопанска дейност в пловдивското село Шишманци, както "24 часа" вече писа. Това станало на 13,14 и 15 октомври. Фрески, когото местните наричат добронамерено Дон Фабрицио, влязъл в Търговския регистър и с изумление установил, че фирмата му е с нов управител - 35-годишния Младен Василев. Той успял да сключи договор с варненско дружество, на което продал 800 тона царевица. Купувачът превел парите, а фалшивият управител взел сумата и изчезнал по думите на Дон Фабрицио.

"Сега варненската фирма ме съди за 400 000 лева, блокирани са ми сметките и техниката от трактори и комбайни, имам изпълнителен лист", жалва се италианецът.
Според него в родината му такава кражба не можело да се случи. "Там всичко минава през нотариус", казва бизнесменът и се успокоява, че ще се опита да преживее този удар.

"Баста! Голям проблем имам", признава той. Когато през 2004 г. случайно минавал по магистрала "Тракия" на път за Стара Загора, го впечатлила пустеещата земя. Питал се как е възможно да бъде изоставена. Решил да дойде в Шишманци и да покаже, че от земеделие може да се печели.

Изоставил своите 3000 декара в Пиаченца с домати на своите братовчеди и се хвърлил в българската авантюра. Купил селскостопанския двор в Шишманци, който бил руина. Броил 750 000 лева и станал собственик на полуразрушените обори и постройки. Сега те са стегнати, измазани, оградени, осветени и блестят отдалеч.
След като придобил базата, сключил договори със собствениците на 10 000 декара земи срещу рента. С всяка изминала година увеличавал обработваемите площи. Непрекъснато изкупувал земя. Сега обработва над 30 000 декара в близките села Белозем, Манолско Конаре, а също и в Раковски.

Отглежда над 6000 дка домати, 10 000 дка жито, 4000 дка ориз, а също царевица и слънчоглед. Твърди, че добивите от домати са като в Италия, но нашите били по-вкусни. Пласира зеленчука в консервни фабрики. Категоричен е, че в България земеделието е перспективно. Досега инвестирал близо 5 млн. евро. Техниката му е супермодерна. В стопанството са подредени като войници 16 трактора, 7 комбайна, брани, редосеялки, марчуки за поливане. "Всяка година инвестирам 700 000 евро", разкрива той.

В летния сезон наетите от него работници достигат 150 души. Голяма част от тях са цигани, но Дон Фабрицио казва, че не прави разлика. Според кмета на Белозем Иван Тачев, ако не е италианецът да дава препитание на ромите, всичко са щели да плячкосат наоколо. Всеки ден им броял между 30 и 40 лева надница.

Фрески се опитва да говори на български, макар не всичко да му се разбира. Все още не е успял да научи циганите на италиански. Разбирали го единствено, когато е ядосан и изрича: "Порка мадона" /Мамка му свинска - б.а./

Въпреки кражбата на фирмата му, Дон Фабрицио не възнамерява да напуска Шишманци. "Тук ми харесва", твърди той и се утешава, че постепенно ще излезе от тази ситуация.

Живее в стопанския двор. Спи в стая, която я дели една стена от тракторите и комбайните. Обзаведена е с плазма, климатик, маса, легло и хладилник. "Какво му трябва на човек, разсъждава италианецът. Според местните е голям работар. "Търсете го на полето, в кафенетата няма да го отриете", казват в Шишманци.
"

Не стига че тазгодишните дъждове съсипаха реколтата, ами сега и фирмата ми откраднаха", тюхка се бизнесменът. Според него доматите не дали големи добиви. Доста разходи хвърлил и в другите посеви. Въпреки това редовно плащал на работниците си. Казва, че не се страхува от трудности. Единствено се бои от българската ракия. Преди време местни ловджии му сипали от нея. Еро я глътнал наведнъж и пламнал. "Гори, гори, баста", викнал той. Всеки път като се сети за този случай, на лицето му се изписва ужас.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

СНИМКА: pixabay

Мъж почина, след като бе намушкан с нож в Пловдив

СНИМКИ: ПРБ

Българи доставяли луксозни коли за каналджии, прекарвали мигранти в Гърция

Катастрофа Снимка: Архив

63-годишен шофьор блъсна колата си през нощта в товарен автомобил, с комоцио е

Европейската комисия

България е постигнала връх в броя на наказателните процедури на ЕК миналата година

Марихуана СНИМКА: Pixabay

Разбит канал за контрабанда на марихуана за 150 000 евро в Македония

1 г. затвор за крадец на народни носии от селско читалище

1 г. затвор за крадец на народни носии от селско читалище

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber