Диаманти у нас! Първите са черни прашинки

https://www.24chasa.bg/novini/article/4138589 Диаманти у нас! Първите са черни прашинки Диаманти у нас! Първите са черни прашинки www.24chasa.bg
Двете малки черни точки в кутийката са първите диаманти, намерени у нас. СНИМКА: ЕЛЕНА ДОНКОВА

Диаманти с големина на точици. Като черни прашинки. Не блестят, не пречупват светлината. Точици, прашинки, микро, но диаманти.

Първите, които са открити в България напук на твърденията, че у нас ги няма. Обявиха ги проф. Рангел Гюров и д-р Харизан Харизанов от департамент “Природни науки” на Нов български университет.

Точиците, които поискахме да видим, ги донесе д-р Харизанов, те са негово притежание.
Най-големият диамант е дарен на университета и е в касата му. Една от черните точици се е загубила, други са изпратени за анализ в лаборатории в Белгия, Русия и САЩ. Потвърдено е, че са диаманти, казват двамата.

От доста време тяхното откритие се оспорва, не се признава, в други случаи се казва, че може да има само единични находки.

Микроелмазчетата са открити от Харизанов в скали, наречени еклогити. Обикновено диаманти се откриват в кимбърлитови скали, каквито у нас засега не са намирани. В стари платформи, някъде дълбоко под земята ни, може да има кимбърлити, но досега никой не ги е засякъл.

Никъде по повърхността  не са открити елмази от кимбърлити. Иначе би било много хубаво, казва професорът.

Харизанов пък допуска, че в Дунавската равнина, но на дълбоко, може да има погребани кимбърлитови скали. Но не е сигурно, само хипотеза.

Интересът им към търсачеството се е породил от съобщения за намерени диаманти в едни скали, които не са кимбърлит , на границата между Ангола и Заир. Обикновено диамантите са в кимбърлити, но се намират и в еклогити. Това вече е доказано, разказва проф. Гюров.

В Канада се добиват и ювелирни диаманти от еклогити, включва се и Харизанов. “Нашата съседка Гърция обяви, че има намерени диаманти в еклогити. По този повод д-р Харизанов се насочи към Ардино, към село Светулка.

Логично е, ако в тези гръцки скали, близко до нашата граница, са открити диаманти, да ги има и в тази част на България, разказва Гюров. Харизанов е разбил около 4-5 тона камъни еклогити, за да извади тези точици диаманти, като демонстрираните в Гърция.

Двамата са разказвали в медиите за своите диаманти трошички, но досега криели мястото, където са ги намерили, както сега не казват къде продължават да
издирват елмази. Досега не са ги показвали за снимка.

Така че, ако нашите геолози не знаят за диаманти, намерени в еклогити, това е техен проблем. Ако в “Гугъл” напишете диаманти и еклогити, ще видите къде ги има. Но това са първите диаманти, които са намирани в нашите земи. Няма такива данни доказани досега, а само слухове. Ако някой се съмнява, то може да поеме към село Светулка, да пренася камъни с колата си, колко коли строши, обръща се той към Харизанов, и после да ги раздроби, дава съвет професорът.

Самият откривател казва, че и други хора са намирали диаманти в този район. Местни хора. Той самият се е водел от наличието на червен пироп, вид гранат, смята се,
че той съпътства скъпоценния камък или пък е пътеводител към него.

И двамата като че вече нямат интерес към Светулка. Харизанов се насочва към други еклогити в България, за да търси диаманти. “Еклогити има и в Стара планина, освен в Родопите”. Естествено, няма да изследват всичко, що е еклогит, тъй като имало индикации къде може да бъдат открити елмази.

Намерените при село Светулка нямат друга стойност освен научна. Не представляват интерес и за добив на промишлени диаманти. Защо тогава ги търси и на други места, питаме.

Искаме да докажем нещо, казва Харизанов и пак се позовава на Канада, където от еклогитните скали са добивани и ювелирни диаманти, макар и не като тези, които се откриват в кимбърлитите. И Харизанов се надява в скалите на България да открие, макар и малки, но прозрачни и чисти диаманти.

А колкото до кимбърлитите в общността на професионалните търсачи на златни находища се говори, че при проучване на жълтия метал между Родопите и Пирин, в местността Бабяк, са открити индикации, че може да има диаманти.

Диаманти преди години са търсени от около златните мини при река Огоста и дъщерна на “Юромакс рисорсис” фирма. Имаше съобщения в медиите, че фирмата ще прави сондажи за диаманти. Не са открити обаче.

Двамата учени от Нов български университет казват, че България е страната с най-голямо разнообразие на ахати и ясписи. 

Харизанов, който е издал и книга за ахатите, е описал находищата им – от бреговете на Дунав, през Средна гора до Родопите. Казва, че най-уникалното разнообразие е в Кърджалийско. Около село Широко поле целият район е пълен с ахати и ясписи,  има ги при село Пчелари, близко до Татул и Перперикон. Съжалява, че не сме започнали разработването им през XVIII-XIX век, когато го е стартирала Германия. Тогава не е имало масов добив и нашите скъпоценни камъни са щели да бъдат ценени.

Защото сега Бразилия добива за 1 ден ахати, колкото са нашите находища. Но пък българските са с уникално разнообразие, настоява още той.

Халцедоните, които имаме в изобилие (те са силициев двуокис) пък, ако не за бижутерски цели, можело да бъдат използвани за направа на най-различни видове стъкла и за фотоволтаици, това е огромен запас.

Професор Гюров вади от стъклен шкаф опализирано дърво. Просто опалът е изместил органичната материя и е приел формата на дървото. Харизанов заявява, че го занимава проблемът точно как неорганичната материя замества органичната и приема формата й. Както е с това дърво, което вече е опал, но е запазило формата си.

Професорът е видял, че в селата Пчелари и Долно Черковище зидовете на хората са
направени от опали - по 1-2 метра дебели.

Тези опали не са за бижутерия, не са ювелирни, но пък, ако се разкопаело надълбоко можело да изскочат и благородни опали. „Опал без игра на светлината, както и опализирани организми и дървесни останки се срещат сравнително често в природата. Благородният опал обаче се образува при изключително сложни геоложки процеси и поради това е изключително рядък. При благородния опал няколко цвята се наблюдават едновременно. Разновидности на този скъпоценен камък се ценят дори по-високо от диамантите”, пише в “Уикипедия”.

Вадиш олово за 50 ст., когато можеш да продадеш друза (образувание от различни кристали и полиметали върху една основа) за 500 евро у нас, а в чужбина – с още една нула отгоре. Учените показват една такава друза от кристали и галенит (оловен сулфит).

Добивали са олово от тези неща, вадят ги, трошат ги. Показват друго такова образувание, но с цинков сулфит. Скъпоценни са, казва професор Гюров. Има прозрачни зелени, кафяви. Мисля, че само в България ги има. Разменял съм ги в музеи в Португалия, не вярват, че ги има. Това е добито в Родопите. 1 парче струва 30, 50, 100 евро, а добивате цинк за 20 стотинки. Находищата ни не са стратегически използвани, уникални са и може да се изваждат друзи и да се продават. И казват, че това е бизнес, който може да докара много повече пари, отколкото извличането на метала.

Четете още:

В земите ни има злато и сребро за 22 млрд. долара

От 495 концесии на година държавата взема 87,5 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Иманяр се задуши в дупка, докато търси съкровище в Търговищко

Търсач на съкровища почина, докато се спуска в дупка в землището на търговищкото село Пролаз, съобщиха от Областната дирекция на полицията. За случая алармира 58-годишен мъж от село Кукорево, община Тунджа, вчера в 15,30 ч в РУ-Търговище. По думите му, в гориста местност в землището на с. Пролаз, община Търговище,

Къщата на Яворов отново на търг

Домът на българския поет и революционер Пейо Яворов отново е обявен на търг, съобщи бТВ. Това е четвърти опит за продажба на емблематичната сграда. Къщата е паметник на културата, но е и частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните

Кола се запали в движение на магистрала „Хемус“

Кола пламна в движение по магистрала „Хемус“. Няма данни за ранени. Сигнал за инцидента, станал малко след отбивката за Провадия на аутобана в посока Варна, е подаден около 14:20 ч. днес от шофьора, заяви за Dariknews говорителят на ОДМВР-Варна Ивана Милева. Лекият автомобил „Тойота“ с варненска регистрация се запалил в движение.

Екатерина Захариева поздрави назначения генерален секретар на Съвета на Европа

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави по случай назначаването й за генерален секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович – Бурич, която в момента е вицепремиер и външен министър на Хърватия. „Назначаването е от безспорно голямо значение поради съвпадащата 70-а годишнина от създаването на Съвета на Европа.

Изграждат нова система за управление на водите на река Искър в реално време

Проект за „Създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ)“ беше представен днес от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, директора на дирекция „Управление на водите“ Илияна Тодорова и изпълнителите на дейностите на пресконференция днес. Проектът е пилотен и поставя началото на изграждане

АПИ: Комитетите от Драгичево и Мала Кория заедно трябва да решат за пътя през Владая

Утре - 28 юни, в 9,30 ч. Агенция „Пътна инфраструктура“ организира работна среща с Инициативните комитети от Драгичево и Мала Кория по повод организацията на движение по път I-1 през Владая. Жителите на Драгичево желаят да се запази реверсивното движение с осигуряване на две ленти за движение за София сутрин,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Седмокласниците в София могат да видят изпитите си по външно оценяване в училищата

Седмокласниците в София и техните родители могат да видят оценените изпитни работи на учениците от националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/, по математика и по чужд език. Това съобщават от Регионалното управление на образованието в София-град. По БЕЛ учениците могат да видят изпитните си работи на 28 юни,

"Майчин дом" въвежда робота за безкръвни операции Da Vinci (Видео)

Университетската АГ болница „Майчин дом“ представя днес и въвежда в експлоатация роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci. Инвестицията за закупуването на технологията възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от СБАЛАГ Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

ВМРО: Според учебници Ахмед Доган е учен, а Софи Маринова е прославила България

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката (МОН). Това обяви по време на брифинг в парламента Милен Михов от ПГ на "Обединени патриоти", цитиран от БТА. Михов приветства действията на министъра на образованието Красимир Вълчев за

Кирил Ананиев: Родителите на Мими няма да плащат за нищо

Това е недопустимо, аз не можах да го повярвам като го чух, каза здравният министър Нищо няма да платят родителите на Мими, каза здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос за това, че семейството на Мими вчера е получило отново фактура за 14 000 лв., предаде Канал 3. За пореден път Ананиев увери,

Спасиха малко щъркелче в Церово (Снимки)

Малко щъркелче беше спасено в Церово, съобщават потребители във фейсбук. Вчера малък щаркел падна от гнездото и си счупи крачето. Жители на селото веднага реагираха и със помощта на доктора шинираха крачето. От кметството в Церово цял ден звъняха на природозащитни организации, но нито една не отговори на обажданията.

Прокуратурата и ОЛАФ правят съвместни групи до месец

Днес, 27.06.2019 г., главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Виле Итала. Г-н Итала е на посещение в България по покана, отправена му от министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Това съобщиха от прокуратурата. Главният прокурор и генералният директор на ОЛАФ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber