Съдът в Кърджали отложи делото за катастрофата с участието на Лютви Местан

https://www.24chasa.bg/novini/article/11573430 Съдът в Кърджали отложи делото за катастрофата с участието на Лютви Местан Съдът в Кърджали отложи делото за катастрофата с участието на Лютви Местан www.24chasa.bg
Лютви Местан в съдебната зала.
снимка: Архив
Лютви Местан в съдебната зала. снимка: Архив

Магистратите наложиха 800 лв. глоба на единия от адвокатите му

Окръжният съд в Кърджали отложи днешното заседание по делото за тежката катастрофа край момчилградското село Загорско през април 2019 г. с участието на Лютви Местан, при която загина шестмесечно бебе.

Причината бе неявяване на двамата адвокати на единия подсъдим – Лютви Местан, с което се нарушава правото му на защита. На заседанието присъстваха и двамата обвиняеми, вторият от които бащата на починалото пеленаче – Юсеин Ахмед, съобщи БТА.

Адвокат Менко Менков е посочил като причина участието си в заседание на Специализирания наказателен съд. Вторият защитник - Нацко Дойчев се е обосновал с отсъствието на колегата си, водещо до невъзможността за синхронизиране на линията на защита, посочи съдия Георги Милушев.

Прокурорите по делото Василева и Георгиева определиха мотивите на адвокат Дойчев като неуважителни, а липсата на защитника, като пречка за даване ход на делото, за което поскаха да му бъде наложена парична санкция. Такава бе разпоредена в размер на 800 лв.

На заседанието не се явиха и частните обвинители по делото, както и съдебните им защитници. Този факт според прокуратурата не е пречка за гледането му, поради което за тях не бе поискана парична санкция.

Адвокатите на Лютви Местан са поискали от съда по време на следващото заседание в залата да бъдат възпроизведени телевизионни репортажи от деня на катастрофата – 14 април 2019 г., както и последващо събиране на нови доказателствени материали.

По думите на Лютви Местан, репортажите са в основата на обвинителната теза на прокуратурата, а съгласно Наказателно-процесуалния кодекс защитата има симетрично право да се позове на тях.

„Ще докажа и на слепите с видеорепортажите от 14-и, че в деня на катастрофата на това кръстовище няма стоп линия, има множество високи храсти, които изцяло закриват знака в далечината, а прокуратурата ме обвинява, че съм виждал 21 метра преди него“, каза след като излезе от съдебната палата Местан. Той уточни, че ако съда не допусне искането му, ще свика пресконференция, на която да покаже визираното. Изрази и намерение да поиска отново отвод на съда.

Следващо заседание бе насрочено за 5 юли от 10 часа, а предходното такова бе прекъснато във фаза на разпит на свидетел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Местопрестъпление, оградено с полицейски ленти. Снимка: Архив

"168 часа": Сенегалецът Томас към приятелките на убитата Соня: Изчезна, ще се побъркам!

Симеон Симеонов (вдясно)  празнува с приятели.

Имоти за 400 000 лв. отнели от арестувания за пране на пари Селим от Сливен

Роберт Левандовски

Повдигнаха обвинения срещу бивш мениджър на Роберт Левандовски

Лека кола блъсна 10-годишно момче с тротинетка, то е ранено леко

Лека кола блъсна 10-годишно момче с тротинетка, то е ранено леко

Бандата на Илко П. бе разбита на 11 май. Снимка:Тони Щилиянова

Върнаха отново в съда бургаска банда, принуждавала ученици да продават дрога

Софийски районен съд; Снимка: Архив

Съдят за хулиганство турски гражданин, налетял на полицаи в Герман

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave