Петков към Борисов: Казвате, че не е време за избори, защото нямаше да може да се справите

https://www.24chasa.bg/novini/article/11572008 Петков към Борисов: Казвате, че не е време за избори, защото нямаше да може да се справите Петков към Борисов: Казвате, че не е време за избори, защото нямаше да може да се справите www.24chasa.bg
Министър-председателят Кирил Петоков в Народното събрание по време на блицконтрола.
Министър-председателят Кирил Петоков в Народното събрание по време на блицконтрола. СНИМКА: Николай Литов

Разбирам защо г-н Бойко Борисов казва, че не е време за избори - защото вие нямаше да можете да се справите. Борисов непрекъснато говори какви са били цените преди и сега, и той много добре знае, че нищо не може да нарави на световните борси, нито да спре войната в Украйна. Но се упражнява на политически пиар, което не му прави чест, защото в този момент трябва да сме обединени, а не да се замерваме с глупави пиарки. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на блицконтрола в парламента.

Думите на Петков идват в отговор на изказването на бившия министър-председател Бойко Борисов, който вчера заяви, че преди една година хлябът бил 1 лев, сега е 2.50 лв. "Горивото при Борисов беше 1.50 лв., сега е 3.50 лв. Газът и токът са в пъти повече, зеленчуци – много повече. Честита ви промяна", изтъкна той по време на посещение във Велико Търново. Борисов още заяви, че било рано за избори, защото "всеки българин трябва да разбере лъжите на Промяната". 

Петков изброи мерките, които правителството е предприело по овладяване на кризите и инфлацията.

"Вкарахме 4.1 млрд. лв., за да ограничиме ръста на цените на тока. Добре знаем, че инфлацията повлиява най-много на най-бедните, затова там се концентрирахме - вдигнахме минималната заплата, детските надбавки, обещението за безработица, отпаднаха таксите за детски градини и ясли, дадохме 70 лв. на пенсионерите, сегашните добавки от 60 лева най-вероятно ще останат трайно в размера на пенсиите. Природният газ ще видите, че за юни месец ще бъде с по-ниска цена от тази през април. Освобождаваме акциза на природния газ, много от нашите съграждани с по-ниски доходи карат именно на природен газ.", изброи мерките Петков.

Защо мирише на бедност в едно българско семейство например в Северозападна България? Защото години след започването на строежа на магистрала "Хемус", нея я няма. Защото милиони и милиарди са предплатени в едни фирми, който са взели депозити, без да има даже строително разрешение, но има 10 млн. купени цветя за нещо, което още не съществува. Защото през тези години няма 3 моста над р. Дунав, има 400 км между двата моста и семействата в Северна България са като в остров. Защото някой сигурно познати фирми са стояли язовири за 630 млн. лв. и само 10 са завършени без строително разрешение. Защото корупцията е изяждала доходите на българите през тези години и сега, когато ние трябва да се борим едновременно и с корупционните схеми, и с изчистването на батаците, трябва да се справяме и с кризата отвън, ние правим всичко, което можем и знаем, че е трудно на най-бедното население.", каза Петков.

Работим по 18 часа на ден, за да може тези хора все пак да свързват двата края и да имат по 70 лева допълнителни плащания за Великден. Успяхме за 3 дни, след като ни спряха газа, да намерим газ на по-ниски цени, нещата, който успяхме да направим бяха най-правилните в безпрецедентната световна криза, в която се озовахме, каза още министър-председателят.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Засилен контрол за нелегален внос на стоки от България в Гърция

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Политологът Борислав Ангелов

Политолог: ГЕРБ и "Възраждане" гласуват заедно в парламента

Железните решетки бяха на официалния вход на парламента. СНИМКА: Архив

Премахнаха металните решетки от входа на Народното събрание

Кресненското дефиле СНИМКА: Google Street View

ВМРО блокира цял ден пътя в Кресненското дефиле заради правителствената позиция за Северна Македония (допълнена)

Районът на Райското пръскало - един от най-големите водопади на Балканите, е част от един от най-големите обекти в защитена зона от мрежата “Натура 2000” у нас.

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave