Всички музеи в общ портал за ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/10753036 Всички музеи в общ портал за ученици Всички музеи в общ портал за ученици www.24chasa.bg
Образователният министър Николай Денков на конференцията за образование
Снимка: МОН
Образователният министър Николай Денков на конференцията за образование Снимка: МОН

Единен музеен онлайн комплекс за образование ще даде достъп на учениците до експозиции на различни музеи, съобщиха от МОН.

Първата версия на платформата, по която се работи от миналата година, вече е готова. В нея е интегрирана информационна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено съдържание и за останалите.

Разработката е по програма „Образование с наука“, която МОН ще продължи, като я съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно на конференция „STEM образование с наука и иновации“.

Министерството на образованието и науката ще продължи програмата „Образование с наука“, като ще я актуализира и съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи министър Николай Денков на събитието.

По думите му програмата стимулира връзката между средното образование и науката. Тя започна през 2019 г. и има за цел ученици от различни възрасти да могат да се докоснат до научните изследвания в БАН и с помощта на ментори да направят първите си разработки. Част от тях са свързани със STEM обучението.

Акад. Денков подчерта, че STEM не трябва да се ограничава само до изграждане на модерни кабинети и центрове в училищата. „И в следващите години ще има необходимост от образование, което да свързва математиката, информатиката и природните науки и да изгражда умения. Целта е да отворим знанието към учениците и към учителите. Това знание впоследствие трябва да се превърне в иновации, открития и по-конкурентна икономика“, допълни министърът.

По програмата „Образование с наука“ вече са обучени над 100 учители по STEM предмети - природни науки, математика и информатика. „Целта е да стигнем 500“, каза на форума проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в БАН.

В програмата е включен и модул, който позволява да се изнасят практически уроци по различни теми в музеите. По време на пандемията заниманията се организираха и онлайн.

През миналата година започна изграждането на Единен музеен онлайн комплекс за образование. Първата версия на платформата вече е готова, като в нея е интегрирана информационна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено съдържание и за останалите музеи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave