Съдът в Ню Йорк прекрати делото „РИКО“ срещу Делян Пеевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10752906 Съдът в Ню Йорк прекрати делото „РИКО“ срещу Делян Пеевски Съдът в Ню Йорк прекрати делото „РИКО“ срещу Делян Пеевски www.24chasa.bg
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Делото "РИКО" срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекратено в САЩ, показа проверка на „24 часа“ в Окръжния съд на Ню Йорк. На 28.01.2022 г. е постановено решение от съдия Грегъри Уудс, с което производството е прекратено - и относно Делян Пеевски, и спрямо всички други ответници от България.

В мотивите към решението се приема, че липсва каквото и да било основание американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ.

Припомняме, че делото „РИКО“ беше заведено в САЩ в края на януари 2019 г. по американския закон РИКО, който се отнася за “корумпирани организации” от варненския адвокат Захари Томов и още три фирми срещу 24 ответници, включително Пеевски, като спорът беше за имоти в гр. Балчик и нерализирания проект „Силвърбийч“. 

“Силвърбийч” е проект, замислен върху 1000 декара земя около Балчик и предвиден за реализиране от фирмата “Еър Пропърти Дивелопмънт”, която е с американско участие.

Идеята е за изграждането на комплекса да бъдат инвестирани над 400 милиона долара. Една част от тези пари са отпуснати от Първа инвестиционна банка. Проектът обаче не е реализиран. В исковата молба се твърди, че кредитът от ПИБ не е използван по предназначение за строежа, а с него неправомерно са закупени мексикански облигации.

Делото бе срещу Българската народна банка, бившите квестори на КТБ Лютов и Костадинчев, The Bank of New York Mellon, Първа инвестиционна банка, бизнесмените Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и политика Делян Пеевски.

Повече от две години оттогава делото не беше стартирало и се очакваше произнасяне по допустимостта на подобен иск на американска територия.

Разследване на „24 часа“ от 2019 г. показа, че Захари Томов е свързан с бившия собственик на КТБ Цветан Василев, включително и по линия на получени от него 300 000 щатски долара под формата на „заем“, преобразуван впоследствие в личен влог на адвокат в банката.

А тъй като самият Василев не фигурираше сред ответниците по делото (въпреки описаната в исковата молба фактология, сочеща пряко негово и на КТБ участие в предполагаемия „заговор“ за ощетяване на ищците), се появиха съмнения, че целта на това производство се е да бъде използвано единствено в медийната кампания на Василев против депутата от ДПС.

Делян Пеевски беше представляван по „РИКО“ от една от най-големите адвокатски кантори в света „Морган Луис“, а същата кантора инициира през миналата година и производството пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), за отмяна на наложените му санкции по закона „Магнитски“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave