Корнелия Нинова коментира ценовия шок и мерките на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10752854 Корнелия Нинова коментира ценовия шок и мерките на държавата Корнелия Нинова коментира ценовия шок и мерките на държавата www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

"Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството"

Новото правителство връща ролята на социалната държава

„Натрупаха се няколко кризи – ковид криза, енергийна, икономическа, социални въпроси има много отворени. -Така описа пречките пред управлението вицепремиерката Корнелия Нинова пред "Денят с Георги Любенов" по БНТ. - Затова и правителството сме съсредоточени върху програма с мерки, чрез която да се подпомага да се преодоляват тези кризи. Най-важното, което сме заложили в бюджета за тази година като финансиране, показва и в каква посока правителството иска да решава тези кризи.“

„Предприетите досега мерки от правителството също показват волята за решаването на тези кризи. Например подпомагането на бизнеса – тръгнахме от 110 лв. за мегаватчас помощ, стигна се до 250 лв. Мораториумът, който се наложи за битовите потребители за 3 месеца, спира рязкото увеличение за битовите потребители. Но най-вече в бюджета е заложено това, което искаме да направим“, добави тя.

Какво е направено за момента:

Връщането на ролята на държавата в икономиката - за това се бореше БСП, борба с монополите в защита на потребителите, малките и средни предприятия, ролята на социалната държава", изброи Нинова.

Ролята на държавата се увеличава, капиталовите инвестиции нарастват почти двойно от 2,9% на 5,8%. Тези капиталови инвестиции ще отидат в реални политики – безплатни детски градини и ясли, компенсации за родители, чиито деца не могат да влязат в детски градини и ясли. Това е израз на политики, заделят се сериозни средства за културните институции. За работниците се увеличава минималната работна заплата, увеличава се и обезщетението при безработица. Сега обсъждаме неплатеният отпуск, който хората бяха принудени да си вземат заради COVID кризата, да се отчита като трудов стаж, обясни Корнелия Нинова.

„Знам, че не е всичко, което очакват хората. Не можем с магическа пръчка за един месец да решим всички проблеми, които са огромни. Но това са първи стъпки, които показват промяна не просто в числата, променя се същността на политиката. Всичко това е грижа за реални проблеми на хората, защото ако има наистина голям и реален проблем, това са цените, обедняването и доходите“, допълни тя.

Незаконно е мобилните оператори да увеличават цените си със задна дата - ние спряхме двойното увеличение на сметките, те увеличиха само това, за което имат право. Нашият принос е в това, че не им позволихме да ударят крайните клиенти. Това обясни вицепремиерката.

Готов е и законът за колекторските фирми. Първо, ще има регистър на тези фирми. Второ, ще могат да го правят само фирми с капитал поне 500 хил. лв. Трето, тези фирми имат ограничение в дейността – по кое време могат да търсят длъжника; по какъв начин могат да търсят вземането; длъжникът трябва да е предварително информиран от кредитора; могат да направят писмени възражения, а щом длъжникът направи писмено възражение – производството спира.

Борбата с монополите, освен идеологически елемент, е важна, особено в кризите. Подхващаме битка с колекторските фирми. За първи път ще създадем Закон за колекторските фирми. Той в момента е внесен в Министерски съвет и февруари ще бъде в парламента. Сега всякакви хора ходят по села и фирми и тормозят гражданите. В този сектор се въртят около 4 млрд. лева, но ние ще поведем тази битка в името на хората, обеща Нинова.

След колекторите да се готвят частните съдебни изпълнители, заяви тя.

Лидерът на БСП изтъкна, че социалистите не са се отказали от осъществяването на големите си цели като преизчисляването на пенсиите и прекратяване на практиката болниците да работят като търговски дружества. Изрази увереност, че с актуализацията на бюджета през юли, БСП ще има възможност да заложи големите си политики.

"Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството", коментира вицепремиерката призива на Илияна Йотова в ефира на БНТ за по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.

"Госпожа Йотова си позволи да каже "Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори." Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от този парламент и в България има разделение на властите. Нека има спорове между институциите, но в рамките на разделението." - каза Нинова.

Въпреки критиките си към вицепрезидента Корнелия Нинова увери, че няма напрежение между нея и президентската институция. Президентът Румен Радев си има своите правомощия и ги упражнява, допълни тя. Поясни, че е пропуснала церемонията по встъпване в длъжност заради конгреса на БСП, но е поздравила президентската двойка за началото на втория им мандат.

Съсредоточени сме в момента изцяло в работата на изпълнителната власт. Имаме много проблеми в реалния живот, които трябва да решаваме. Правителството трябва да решава тези въпроси, защото президентската институция просто няма такива правомощия“, подчерта тя.

“Калоян Методиев е началник на моя кабинет, защото има качества, работата в министерството е огромна и имам нужда точно от такъв човек като него“, отговори Нинова на коментарите, че е назначила Методиев – един от най-големите критици на президента, за да покаже, че се противопоставя на президента.

„Чувам постоянно клишето, че има нужда от нова лява партия. Всеки има право на прави партия, но попитайте ги, какво разбират под ново ляво. Всички опити за такива уж големи леви партии представляваха копиране на програмата на БСП. Но копието винаги е по-слабо от оригинала“, коментира Корнелия Нинова.

По нейните думи е политически парадокс, че пет години с 80 депутата БСП не е успяла да се пребори с ГЕРБ за важните социални политика, а сега, с 26 депутата, за един месец е успяла да постави началото на икономически стабилна и социална държава.

Във вътрешнопартиен план лидерът на БСП каза: „Струва ми се, че тези „другари“, които сега напускат, заявяват се за нов ляв проект, не можаха да приемат резултата от прекия избор. Още оттогава започна това. Прекият избор е голямо постижение на БСП – модерно, европейско и демократично е членовете да избират председателя. От гласувалите тогава, 80% ме избраха. Няма такъв резултат в друг избор. Тези хора не можаха да го приемат, не уважиха избора на членовете на партията и започнаха едно постоянно саботиране на ръководството. Сега на конгреса 416 делегати не приема оставката ми, срещу 160, които я искаха. Отново не приеха и този резултат. Винаги съм била отворена да чувам различно мнение и критики, но нито една критика по отношение на политиката на БСП не чух, само лично срещу мен.“

„Това не е битка за идеи, а лична битка срещу мен. Защото започнах реформата в БСП преди години, защото ограничих мандатите на депутатите до 3 броя, защото въведох прекия избор и им отнех възможността 5-6 човека да се съберат на конгреса и да си сложат сламен човек начело. Защото им казах, че няма да правят повече обществени поръчки с ГЕРБ. За мен и за хората, които ме подкрепят това е същностното – да си останем с този морален образ и да продължим битката срещу задкулисието, зависимостите и употребата на партията за лично обогатяване. И най-вече сега, когато имаме реалната възможност да покажем на хората, че сме партията, която се грижи за тях.

Имаме големи нерешени леви въпроси. Няма да се откажем от политиката болниците да не са търговски дружества. Няма да се откажем от преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход за 2018 г. или дори за 2020 г. Вярвам, че в актуализацията на бюджета през юли вече ще заложим сериозните реформи“, заяви в заключение по темата Корнелия Нинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave