Даниел Лорер: Мощните инвестиции в икономиката ще ни направят богата държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/10752102 Даниел Лорер: Мощните инвестиции в икономиката ще ни направят богата държава Даниел Лорер: Мощните инвестиции в икономиката ще ни направят богата държава www.24chasa.bg
Даниел Лорер в студиото на "Панорама". Кадър БНТ
Даниел Лорер в студиото на "Панорама". Кадър БНТ

Правителството ще инвестира мощно в инфраструктура и иновации като целта е това да направи България по-богата и социално справедлива държава. Това заяви Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа по БНТ.

На въпрос дали тази стратегия би могла да се оприличи на плана на американския президент Джо Байдън, който обеща "финансова базука", с която държавата да залее икономиката с пари, Лорер отговори утвърдително.

"За да има растеж, трябва да се инвестира в инфраструкура - категоричен е Лорер. - В това отношение страната ни изостава драстично от останилите държави в Европейския съюз."

Той коментира и напрежението между правителството и работодателските организации, което ескалира и заради увеличаването на минималната работна заплата на 710 лв.

"Дори и 710 лв. минимална заплата все още е ниската в ЕС - коментира Лорер. - Отвъд емоционалните изказвания, ние и работодателите сме обединени в това, което искаме. А то е България да бъде богата и социално справедлива държава."

Министър Лорер говори и по темата за нарастващото напрежение по оста Русия - НАТО във връзка със ситуацията в Украйна.

"Нашата позиция е за деескалация на напрежението чрез дипломация - заяви Лорер. - Ние сме надежден член на НАТО и ЕС. Външната политика на България се определя от Министерски съвет, но премиерът Кирил Петков държи депутатите в Народното събрание да вземат активно участие в дебата. Русия има свои геополитически интереси, но ние имаме свой национален интерес."

Според министър Даниел Лорер, дипломацията ще успее да разплете украинския възел. Въпреки това се разглеждат варианти за реакция при евентуална енергийна криза, предизвикана от обтегнатите отношения между Запада и Русия.

Това включва доставка на газ от страни от Каспийския басейн или втечнен газ.

Лорер вярва, че и след края на мораториума върху цените на тока, ще се намери начин да бъде защитен интереса на потребителите.

"Мораториумът ще остане колкото е нужно, за да се осигури поносима цена на електроенергията, заяви министърът на иновациите и растежа.

Лорер коментира и преговорите със Северна Македония, които целят сближаване на позициите между двете държави по конфликтните точки, блокиращи, както междусъседдките отношения, така и преговорите на Скопие за членство в ЕС.

"Вярвам в добрия изход от преговорите със Северна Македония - заяви министърът. Време е да спрем да се замеряме с камъни през оградата. За един работен ден заедно с колегите от Северна Македония открихме много общи полета. Това ми дава надежда. Следващия вторник продължаваме разговорите в Скопие."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave