Жалба до Европа сигнализира за провал с ваксинацията в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10750798 Жалба до Европа сигнализира за провал с ваксинацията в България Жалба до Европа сигнализира за провал с ваксинацията в България www.24chasa.bg
Ваксинирането е единствената защита срещу коронавирусната инфекция, при уязвимите групи е добре да се комбинира и с противогрипна ваксина, съветват експертите.

Бившият здравен министър проф. Ангелов: Данните показват, че политиката ни е била правилната

Две жалби търсят отговорност от България за слабото ваксиниране на възрастното население над 60 г. Едната е изпратена до Европейския комитет за социални права - орган на съвета на Европа, а другата е до Софийския районен съд. И двете жалби са колективни и тръгват от Българския хелзинкски комитет. Първата е внесена от базираната в Брюксел организация Open Society European Policy Institute.

Според двете писма ако възрастното население у нас е било ваксинирано с приоритет с първите пристигнали в България ваксини, то е можело да бъдат избегнати хиляди смъртни случаи и тежко боледуване. "България не е осигурила приоритетен достъп до ваксини за тези групи в периода, когато достъпът до ваксини беше ограничен, между декември 2020 и май 2021 г.", пише в жалбата, внесена в Европейския съвет.

Бившият здравен министър от правителство "Борисов" 3 проф. Костадин Ангелов обаче не е съгласен с обвиненията. "Това означава, че не се познава спецификата на нашето общество и постигнатите резултати. Категорично не отговарят на истината твърденията на това писмо", каза Ангелов.
В подкрепа на думите си той сравни броя починали през COVID пандемията, когато той бе министър, с починалите през управлението на служебния кабинет "Янев".

341 дни е управлявало правителството на ГЕРБ през пандемията, а служебния кабинет - 213. "Средно на ден при служебното правителство са умирали 56,63 човека. Средно на ден при нашето правителство, въпреки липсата на ваксини, са умирали 49,8 души. Тоест със 7 човека на ден повече са умирали при служебното правителство, в което беше даден приоритет на по-възрастните", обясни проф. Ангелов.

Средно дневно при "Борисов" 3 са умирали 42,7 човека на възраст над 60 г., а при служебния кабинет 48,23 души, посочи още той, позовавайки се на изчисления с данни от единния информационен портал за COVID-19.

"Това означава, че политиката на служебния кабинет с приоритет над възрастното население всъщност абсолютно до никакъв резултат не е довела, а политиката, която ние бяхме избрали е била правилната. Този подход не беше само при нас, а при много европейски държави като Италия и Германия. Благодарение на нея са спасени много повече човешки животи и много повече възрастни над 60 г.", заяви бившият министър.

Припомняме, че при управлението на Борисов с приоритет в първите 2 месеца бе ваксиниран медицинският персонал. След това с приоритет се ползваха учителите и третата група приоритетни бе възрастното население.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вицепрезидентът: Нещо недоизказано имаше при премиера за Северна Македония снощи

Вицепрезидентът: Нещо недоизказано имаше при премиера за Северна Македония снощи

Снимка: архив

Движението по пътя Благоевград-Кулата при 391-и км двупосочно в една лента временно

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Засилен контрол за нелегален внос на стоки от България в Гърция

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Политологът Борислав Ангелов

Политолог: ГЕРБ и "Възраждане" гласуват заедно в парламента

Кресненското дефиле СНИМКА: Google Street View

ВМРО блокира цял ден пътя в Кресненското дефиле заради правителствената позиция за Северна Македония (допълнена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave