Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10750047 Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини www.24chasa.bg
Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.
Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Преди два дни управителят на БНБ Димитър Радев предупреди: лихвите ще тръгнат нагоре, имаме готовност да не допуснем ипотечен балон

8,55% вече е средният лихвен процент по потребителските заеми в левове, показват последните данни на БНБ. През декември 2021 г. той се е повишил с 0,50 процентни пункта, , а годишният процент на разходите по тези кредити - с 0,46 пункта до 9,04%.

При ипотечните кредити обаче посоката на лихвените нива към поевтиняване се запазва и през декември 2021 г. Средният лихвен процент за тях е намалял с 0,02 процентни пункта до 2,62%, а разходите по обслужването на тези кредити - с 0,05 пункта до 2,86%.

Средните лихви по овърдрафта в левове нарастват леко и остават високи- с 0,15 пункта до 14,81%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове – с 0,04 пр. п. до 20,38%.

Движението на лихвите веднага се е отразило върху обема на новите кредити- той се е понижил с 8,1% , или с 48 млн. лв. до 548,2 млн. лв., а този на предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране - с 20,8% , с 27,6 млн. лв. до 105 млн. лв. спрямо предишния месец.

При ипотечните заеми увеличението на новите продължава и през последния месец на миналата година. Обемът на новия бизнес се е увеличил с 9,2% , или с 48.3 млн. лв. до 574,6 млн. лв., а на предоговорените заеми - с 18,9%, 26,8 млн. лв. до 168,8 млн. лв.

Средният лихвен процент по депозитите за граждани леко се е повишил през последния месец на миналата година- с 0,01 процентни пункта до 0,10%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите и в левове, и в евро, остават на нива от 0,00%. Леко намаление на средната лихва има при левови депозити, договорени за ползване след предизвестие – тя е паднала до 0,14%. Въпреки това, обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове нараства с 20,1% , или с още 21,9 млн. лв. до 130,5 млн. лв.

Отрицателни са вече лихвите по левовите депозити с договорен матуритет, за бизнеса, след като през декември средната лихва по тях е намаляла с още 0,05 пункта до – 0,19%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро се запазват на нива от 0,00%, показват данните на БНБ. Въпреки това, обемът на новия бизнес по тези депозити се увеличава с 57,6% , или с 42 млн. лв. до 115 млн. лв., а по тези в евро спада с 34.1% (23.4 млн. лв.) до 45.2 млн. лв.

Преди два дни, управителят на БНБ Димитър Радев предупреди банките и техните клиенти, че през тази година се очаква обръщане на лихвените нива. Той предупреди и за увеличаващ се кредитен риск.

„ През 2021 г. БНБ на два пъти увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, което така ще достигне 1,5%, и потвърди нивото на буфера за системен риск в размер на 3%. БНБ ще продължи да изисква поддържане на адекватни капиталови буфери в банките срещу потенциални загуби, произтичащи от реализация на цикличен системен риск.

Той понастоящем произтичал основно от активното жилищно кредитиране на домакинствата, както и кредитирането, обезпечено с търговско недвижимо имущество. На този етап фокусът ще продължи да бъде върху прилагането на макропруденциални мерки, насочени към капитала на банките, но БНБ е готова при необходимост да приложи и допълнителни мерки, включително свързани с кредитирането, дефинирани по отношение на кредитополучателите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Теодора Генчовска Кадър: Би Ти Ви

Министър Генчовска: Не се пазарим за Северна Македония зад кулиси и пред кулиси

Мария Кадър: Би Ти Ви

По-скъп ли е абитуриентският бал?

Георги Ангелов КАДЪР: БНТ

Анализатор: Енергийният холдинг е със свръхпечалба, въпрос е за какво се харчи

Участък от жп линията Цинхай-Тибет ще се реконструира за високоскоростни влакове

Участък от жп линията Цинхай-Тибет ще се реконструира за високоскоростни влакове

Бойко Борисов Кадри: Фейсбук

Бойко Борисов: Инфлацията расте като великденски козунак (Видео)

Любен Пумпалов Кадър: Нова тв

Ресторантьор: Бирата и виното ще поскъпнат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave