Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/10749739 Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес www.24chasa.bg
Лазар Лазаров
Лазар Лазаров

Ние също водим разговори с представители на ИТ бизнеса и там също има различия. Вдигането на максималния осигурителен доход не е проблем, повишаването въобще не би се отразило толкова. Ако вземаш заплата от 4-5 хиляди лв. това, че осигурителният ти доход скача от 3000 на 3400 лв. няма да се отрази значително, все пак това е и граница, върху която се изчисляват и обезщетенията.Това няма да доведе до проблем във функционирането на който и да е бизнес.

Това каза в студиото на "Лице в лице" по БТВ зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В този размер е въведен през 2019 г., не беше повишен за 2020 г., а тогава никой не знаеше че ще имам такива притеснения, сързани с функционирането на икономиката и здравеопазването. 2021 г. той също не беше повишен, а същевременно това би довело до намаляване на мотивацията на хората да се осигуряват на реалните си доходи. 

Само 13 % е увеличението и отдавна средната работна заплата ги е надхвърлила.

Пенсионерите получават по-висока лична пенсия след преизчислението  в сравнение с пенсиите от м.г.. Увеличението е от 8.8% до 22.3% за различните пенсии, а средното е 12.9 на сто, посочи зам.-министърът. Това преизчисление отчита приноса на лицето в осигурителната система и е естествено да има различия в получаваните пенсии. Затова има огромни различия. Няма нито една грешна пенсия.

От януари до юли всички ще получават своята преизчислена пенсия, плюс ковид добавка от 60 лв. до края на юни, докогато е удължено и извънредното положение. Ще получат и изравняваща сума, която да компенсира ковид добавките от 120 лв., които се получаваха до декември.

Юли предстои осъвременяване на пенсиите минимално с 6.1%. Тогава след анализ ще бъде анонсирана и идея за реформа в пенсионната система.

Няма процес по затваряне на кризисните социални домове заради високите сметки за ток, каза още Лазал Лазаров. Причината е в значимо увеличение на разходните стандарти - между  26 и 38 на сто. С тези средства социалните услуги имат възможнст да посрещнат техните разходи. Освен увеличените средства  те могат да се възползват и от компенсирането на небитовите потребители заради високите цени на енергията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Самолет на "Аерофлот" СНИМКА: Ройтерс

"Блумбърг": "Аерофлот" може скоро да разглобява самолетите си заради недостига на части

 СНИМКА: РОЙТЕРС

Седем милиарда долара приходи се очакват от Суецкия канал до края на данъчната година

Министърът на енергетиката Александър Николов

Николов: Енергийната ни система има ресурс, за да не се стигне до чувствително поскъпване

Джо Байдън

Байдън пристигна в Япония, за да стартира план за противодействие срещу влиянието на Китай

Производителите настояват ДДС за хляба да се възстановява ежемесечно

Производителите настояват ДДС за хляба да се възстановява ежемесечно

Xiaomi влезе в световния „елитен клуб“ с над 500 млн. продадени смартфона

Xiaomi влезе в световния „елитен клуб“ с над 500 млн. продадени смартфона

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave