Експерт: На междинните избори в САЩ демократите ще спечелят образованите избиратели

https://www.24chasa.bg/novini/article/10749678 Експерт: На междинните избори в САЩ демократите ще спечелят образованите избиратели Експерт: На междинните избори в САЩ демократите ще спечелят образованите избиратели www.24chasa.bg
Брадли Джоунс

СНИМКИ: Изследователски център Pew
Брадли Джоунс СНИМКИ: Изследователски център Pew

Демократическата партия в САЩ винаги се е отличавала с висок процент образовани избиратели, както и привърженици от женски пол. Опозицията пък, в лицето на републиканците, привлича по-млади избиратели, които са силно ентусиазирани да предизвикат промяна. Това коментира пред журналисти старши експертът Брадли Джоунс от института Pew. Той говори за нагласите на американците преди предстоящите Междинни избори в страната през ноември.

В свой анализ Джоунс описа, че републиканците са и най-големите последователи на политиката за притежание на оръжие, която често създава масови безредици в САЩ. Освен това републиканците имат и по-силна подкрепа в сферата на икономиката, макар и разликата да е минимална. Според Джоунс демократическата партия на свой ред получава значително по-голяма приемственост от обществото по въпроси като здравеопазване, образование, климатични промени, имиграция и други казуси.
"През последните 30 години ние следим развитието на политическите ценности на привържениците на двете основни партии - демократи и републиканци. Изводът, до който стигаме е, че разделението между възгледите им силно се задълбочава", обяснява Джоунс.
Експертът добави, че американският президент Джо Байдън губи доверието на американците по редица политически, икономически и здравни фактори. Според данни от март 2021 г. до сега подкрепата на президента в областта на здравеопазването е паднала наполовина, а оценката на народа за работата му като лидер е нараснала до 56% несъгласие с водените държавни политики.
Брадли Джоунс показа и нов доклад, който може би предвещава републиканците да спечелят повече места от демократите на междинните избори. Предстоят обстойни анализи на тази информация, за да се потвърди дали ще има такъв обрат. “Подобни промени са малко вероятни. Бих се изненадал от такъв развой на събитията”, допълни той.
Факт е, че в повече от сто годишната история на междинните избори винаги се забелязва губене на позиции от президентската партия. Единствените трима управници, които разбиват този добре познат шаблон са Рузвелт, Клинтън и Буш. Всички останали са в губеща позиция, което показва, че през управлението си президентите на САЩ губят доверието на избирателите си.
Един от най-сериозните проблеми, изправени пред американското общество, е, че голяма част от хората не са привърженици на политиките на нито една от двете водещи партии. Кандидатите за постовете ще трябва да намерят верния път към сърцата на потенциалните си избиратели и да спечелят тяхното доверие. Неизбежно е да настъпи промяна в живота на американското общество, независимо дали тя ще дойде от нова партия или смяна на стратегията на настоящата - гражданите трябва да бъдат чути.
На всеки четири години в САЩ се провеждат междинни избори. На тях хората гласуват за членове на Конгреса, който има правомощието да гласува законите на страната.
Конгресът се дели на две камари - Камарата на представителите и Сенат. Излъчват се общо 535 държавни служители, които да отговарят пряко за водените политики на локално ниво. В Сената всеки щат има по 2-ма представители, а в Камарата се разделят на по-малки райони, като от всеки район има по 1 представител. Гласуват се още губернаторски позиции, както и длъжности в държавни и местни офиси.
Водещите партии, които се борят за места, са демократическата и републиканската. Изборите се случват след преполовяването на президентския мандат и са изключително важни за продължаването на неговите политики. В случай, че партията на управляващия загуби своите места в Камарата на представителите или Сената, то те ще изгубят контрола над гласуването на нови закони.
Преди тези избори са се случвали на политическо ниво, без мнението на народа, но от 1913 г., когато 17-тата поправка влиза в сила, изборният процес се провежда демократично, чрез допитването до народа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Агенцията за сигурност и разузнаване на Хърватска: Русия засилва кибератаките срещу Хърватия

Агенцията за сигурност и разузнаване на Хърватска: Русия засилва кибератаките срещу Хърватия

Пекин: Страните от БРИКС трябва да се фокусират върху сигурността и развитието

Пекин: Страните от БРИКС трябва да се фокусират върху сигурността и развитието

Джо Байдън

Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Макет на ракетата Калибър

Русия обяви, че с ракетен удар e унищожила склад с чуждестранни оръжия в Украйна

Силни бури причиниха големи щети в Чехия, няма данни за човешки жертви

Силни бури причиниха големи щети в Чехия, няма данни за човешки жертви

Новородени бебета 
СНИМКА: "24 ЧАСА"

Майка-учен, загубила бебе, откри причина за синдрома на внезапна детска смърт

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave