Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10749258 Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни" Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни" www.24chasa.bg
 Бизнес организациите  - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. написаха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев.
Бизнес организациите - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. написаха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев.

Половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. По неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата, категорични са те

Асоциацията на работодателите поиска извинение от финансовия министър Асен Василев, заради коментарите му на тристранката вчера. Истински взрив предизвикаха думите на финансист №1, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро“.

"Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!", пишат в отворено писмо най-големите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

Те обясняват, че на минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. "В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат още работодателите.

Според тях непремереният ръст на минималната работна заплата до 710 лв. за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда,  обясняват от бизнесът.

Те са категорични, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.
В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател „популизъм на политиците“, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1, пишат още работодателските организации.

"Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ел. енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България", пишат гневни те.

"С изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;
принуден е да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)", отбелязват те в писмото.

Те са категорични, че през последните две години "няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем".

"На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност. Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега", пишат още те.

Те настояват Василев да се да се извини на българските работодатели, защото благодарение на техните "усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Теодора Генчовска Кадър: Би Ти Ви

Министър Генчовска: Не се пазарим за Северна Македония зад кулиси и пред кулиси

Мария Кадър: Би Ти Ви

По-скъп ли е абитуриентският бал?

Георги Ангелов КАДЪР: БНТ

Анализатор: Енергийният холдинг е със свръхпечалба, въпрос е за какво се харчи

Участък от жп линията Цинхай-Тибет ще се реконструира за високоскоростни влакове

Участък от жп линията Цинхай-Тибет ще се реконструира за високоскоростни влакове

Бойко Борисов Кадри: Фейсбук

Бойко Борисов: Инфлацията расте като великденски козунак (Видео)

Любен Пумпалов Кадър: Нова тв

Ресторантьор: Бирата и виното ще поскъпнат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave