Д-р Александър Симидчиев: Вече можем да предвидим как COVID ще мутира

https://www.24chasa.bg/novini/article/10745418 Д-р Александър Симидчиев: Вече можем да предвидим как COVID ще мутира Д-р Александър Симидчиев: Вече можем да предвидим как COVID ще мутира www.24chasa.bg
Д-р Александър Симидчиев Кадър: Нова тв
Д-р Александър Симидчиев Кадър: Нова тв

„Имаме вече възможността да предвидим как и накъде COVID-19 ще мутира. Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв пулмологът и депутат от ПГ на „Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

„Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация”, каза още той.

„Това е много позитивно защото този процес става предвидим и управляем”, допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване мерките могат да бъдат отхлабени. „При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса”, коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. „Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки”, посочи той.

„Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините”, каза още Александър Симидчиев.

„Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например”, добави пулмологът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

КАРЛОС КОНТРЕРА

Контрера: Бонев дискредитира градския транспорт, за да не получи финансиране

Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков заплашил ДПС с: "Аз вас ще ви оправя"?

Димитър Гърдев КАДЪР: Nova News

Димитър Гърдев: Докато има оръжие, Западът ще подкрепя Украйна

Проф. Антоанета Христова
Кадри: Нова тв

Проф. Антоанета Христова: Ако коалицията се разпадне, то ще е заради ИТН

Вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от коронавирус

Ивайло Константинов: Правителството се нуждае от хиперинфлация 
и я продуцира по всички възможни начини

Ивайло Константинов: Правителството се нуждае от хиперинфлация и я продуцира по всички възможни начини

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave