Две различни Българии описаха в Брюксел премиерът и прокурорът (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10743990 Две различни Българии описаха в Брюксел премиерът и прокурорът (Обзор) Две различни Българии описаха в Брюксел премиерът и прокурорът (Обзор) www.24chasa.bg
След заседанието на мониторинговата група българският премиер се срещна с новата шефка на Европарламента Роберта Мецола. СНИМКА: Министерски Съвет

Получи се открит диалог, отбеляза единствената ни евродепутатка в групата по мониторинг Елена Йончева

Значителни различия имаше в образа на България, които българският премиер и главният прокурор представиха пред европейските депутати. Двамата бяха изслушани на закрито заседание на мониторинговата група за демокрация към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Според Кирил Петков за първи път у нас има политическа воля за решаване на проблемите с корупцията. А за нея били отговорни около 20 души в България.

А Иван Гешев смята, че през последните месеци напредъкът на България по отношение на върховенството на закона се заличава и се връща престъпността от 90-те г. на миналия век. (Какво казаха още - виж каретата долу.)

“Всички вярват, че новото българско правителство ще има силата да доведе реформите докрай”, коментира след изслушването единственият български представител в мониторинговата група Елена Йончева от групата на социалистите и демократите. По думите ѝ за първи път се получил открит диалог между евродепутатите и представителите на правителството и прокуратурата.

Йончева цитира данни, според които България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция и пропуснати ползи. Според нея за успешно разкриване на тежки корупционни схеми съдебната реформа е задължително, но недостатъчно условие.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова също бе изслушана заедно с Кирил Петков и министъра на културата Атанас Атанасов. Йорданова се срещна и с Хуан Лопес Агилар - председател на комисията LIBE. Министърката заяви, че българското правителство работи усилено по темата с борбата с корупцията и преструктурирането на антикорупционния орган, укрепване на независимостта на съдиите, въвеждане на отчетност и отговорност на главния прокурор и подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите.

След заседанието на мониторинговата група българският премиер се срещна и с новата шефка на Европарламента Роберта Мецола, както и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с шефката на Европейската комисия. С Урсула фон дер Лайен Кирил Петков обсъди националния план за възстановяване и устойчиворт.


Кирил Петков, премиер: За първи път у нас има реално политическо желание за справяне с корупцията

"Главният прокурор вече няма да има само Господ над главата си."

Двадесет души са основата на корупцията в България. Това каза премиерът Кирил Петков след изслушването за България на закритото заседание на мониторинговата група за демокрация към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в четвъртък.

Петков обясни, че те били разследвани, но това трябвало да става в рамките на закона. “Ако прибързаме, има опасност тези хора хем да останат на свобода, хем да не можем да им вземем истински средства”, аргументира се премиерът.

“Това, което се чу в днешната среща, е голяма доза оптимизъм и истинска вяра от нашите партньори, че в България за първи път има истинско политическо желание да се справим с корупцията. Те усетиха, че не сме тук, за да обещаем неща, в които не вярваме. Даже мисля, че ги изненадахме с нивото на готовност да има промяна в България. Знам, че и в България има огромно очакване, но трябва да го направим в рамките на закона, отнема повече време, но това ни е приоритет. Писмени гаранции никой не е искал, ние отговорихме писмено на въпросите, аз помолих да бъдат сложени на техния уебсайт, защото прозрачност е най-добрият начин. Те разбраха, че сме истински с истински намерения и мотивацията е последното нещо, което ни липсва”, заяви българският премиер. И увери: “Едно ви гарантирам - оттук нататък няма да има човек над закона и някой, който да ми се обади и да каже, че този човек не трябва да се пипа”.

“Това, което виждам в момента в службите, е, че имаме едно лидерство на най-високия етаж - например в ДАНС има същия ентусиазъм като нашия да се справи. Проблемът е, че кадруването надолу - а те са много хора, е ставало през всичките тези години. Не мисля, че там има много случайни хора. Ще имаме продължителна работа по реформата и е много важно да я правим по правилата. И мои лични приятели ми казват: “Хайде, мина месец и половина, къде са арестите? Провеждат се разследвания, но всичко трябва да стане в рамките на закона, да си подготвим доказателствата и когато сме готови, да излезем”, заяви премиерът.

За искането на срокове от евродепутатите Петков обясни, че тъй като управляващите нямат 2/3 от гласовете в парламента, не могат да сменят бързо ВСС и затова главният прокурор е на поста си.

И припомни, че ако успеят да направят заложената в плана за възстановяване съдебна реформа, главният прокурор вече нямало да е само с Господ над главата си. А ще има съдия, който временно ще изпълнява ролята на прокурор, когато се налага разследване на главния. Управляващата коалиция планирала също обвинител №1 да има изцяло нова роля - да бъде само администратор. Не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата, а работеща прокуратура.

По повод искането на Гешев за засилен мониторинг за върховенството на правото в България, Петков коментира: Аз много бих се радвал да има максимално силен мониторинг за върховенството на закона. Но няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата в България не работи добре. Няма как да излъжете европейските институции с добри думи. Хората са достатъчно интелигентни да разберат кога нещо е фалшиво и кога истинско, обобщи Петков.

Иван Гешев, главен прокурор: С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те

"Целта на реформите никога не е била ефективна съдебна система, а политическа – да смениш човек, за да имаш контрол."

Българската прокуратура е изключително притеснена, че през последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз не съм виждал никога в работата си след 1994 г. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след изслушването. Той подчерта няколко пъти, че от Брюксел не са му изпращани въпроси. Ден по-рано на сайта на LIBE бяха публикувани 28 конкретни въпроса, за които се твърдеше, че са пратени на българските официални лица.

“Нямаме получени въпроси от мониторинговата група. Изпратихме материали предвид темите на предишните дискусии. Предположихме, че те може да представляват интерес - заяви обаче той. И добави - Не се чувствам горд като българин да го кажа, но към момента аз и прокуратурата смятаме, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България, включително по новия Механизъм за върховенство на закона.” Този механизъм предвижда възможност за ограничаване на достъпа до еврофондове.

“С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те г. Българските граждани вече са го усетили и скоро няма да може да бъде скрито. Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които мислехме, че сме забравили - телефонни измами, кражби, убийствата и много други, включително организираната престъпност”, каза Гешев. Това бил резултатът от липсата на взаимодействие между институциите и опита за война със съдебната власт. А цената щели да платят гражданите.

Гешев потвърди, че е бил питан от евродепутатите за досъдебното производство, познато като “Барселонагейт”, и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Обяснил, че по двата случая се чакат молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване от различни държави. Това било “основната причина те да не бъдат приключени до момента”. Прокуратурата предоставила и писмен отговор.

Аз съм свидетел на всички т.нар. реформи от 1994 г. Основното в тях е едно - да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. И никога тази реформа през годините не е била консултирана с хората, които практикуват - в случая наказателно право, съдии, прокурори и следователи. Подозирам, че и в момента ще се случи същото, а резултатите винаги са били трагични за съдебната система. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел. Надявам се някой да ни попита кои са актуалните проблеми, каза главният прокурор.

И по повод на тезата, че прокуратурата е виновна за всичко, припомни, че наказателното правосъдие е само 10% от цялото, т.е. в 10% от делата участват прокурори. А в 96% от тези 10% имало осъдителни присъди. Според него МВР се опитва “да иззема правомощия от съдебната власт”, а се нуждае от реформиране подобно на съда.

По-късно в интервю за БТА Гешев съобщи, че е изготвил писмо до министъра на финансите, в което се предлага ЕК да извърши одит на работата на специализираните прокуратури и съдилища. Категоричен е, че закриването им ще е грешка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

Ковачевски: Въпросът за старта на преговорите със Северна Македония е необходим отговор за сигурността на Европа

Петков на среща с лидери на български организации в Битоля

“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

Решетките за вратите на Народното събрание вече са свалени.

ИТН атакува по всички фронтове - от решетките до липсата на реформи

Министър Борислав Сандов.

Сандов: България се управлява от правителството, но и от калинки сред чиновниците

Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет

След заседанието на 10 януари по темата за Северна Македония за първи път от много време всички участници в КСНС застанаха до президента Румен Радев, когато той обяви решението им. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Слави си тръгва и Петков прехвърля страха за Македония на президента Радев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave