Иван Гешев: Никой не може да ми отговори защо да си подам оставката

https://www.24chasa.bg/novini/article/10742355 Иван Гешев: Никой не може да ми отговори защо да си подам оставката Иван Гешев: Никой не може да ми отговори защо да си подам оставката www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Изготвил съм писмо до министъра на финансите, в което сме изложили становището на прокуратурата, че предлагаме да се извърши, да го наречем одит, от ЕК, на работата на специализираните структури - прокуратура и съдилища, каза в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че има основание да смята, че ЕК ще се отнесе положително към такова евентуално искане.

По думите му закриването на специализираните съд и прокуратура, както и реформата в КПКОНПИ, ще доведе до "безславен край на всички сериозни дела, които са внесени в съда" и освобождаване на "замразени 3 млрд. лева".

Главният прокурор потвърди, че по време на изслушването му днес пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, е бил питан за досъдебното производство, познато като "Барселонагейт", и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Главният прокурор е обяснил, че по двата случая се чакат молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване от различни европейски страни. По думите му наблюдаващите прокурори по делата са посочили, че това е "основната причина те да не бъдат приключени до момента".

"Аз не виждам причини да си променям становището, поне не и обективни. Никой не може да ми отговори на въпроса защо да си подам оставка. Аз нямам обективен отговор. Зададох въпроса няколко пъти на лица, които споменаха това нещо. Да си подам оставката, защото за пръв път последните четири години се случват неща, които никога не е правила българската прокуратура. Внесохме обвинителни актове на действащи министър и заместник-министър, което никога не се е случвало след 1989 г.; решихме проблема с телефонните измами със съдействието на МВР; в нормални граници се опитахме да ограничим битовата престъпност. Може би това не е достатъчно, но то не може да бъде сравнено с който и да бил период след 1989 г., касаещ работата на прокуратурата. Тоест, ние явно имаме прогрес и тогава въпросът е - защо? Ако това е причината, аз я разбирам, но това не е в интерес на българските граждани, а в интерес на тези, които евентуално биха извършили престъпления. Ако заради това ми се иска оставката, естествено аз няма да си я подам", коментира Гешев.

Има някаква друга цел, която е различна от това да бъде реформирана съдебната система и аз мога да я определя само като политическа. Опитват да представят българската прокуратура като едва ли не виновна за всичко. Чух един политик да казва, че сме виновни за цената на тока. Очаквам скоро да бъдем обвинени за световната пандемия и за климатичните промени, каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave