Сотир Цацаров: Подадох оставка заради упражнения с името ми, че съм виновен за всичко в тази държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/10741349 Сотир Цацаров: Подадох оставка заради упражнения с името ми, че съм виновен за всичко в тази държава Сотир Цацаров: Подадох оставка заради упражнения с името ми, че съм виновен за всичко в тази държава www.24chasa.bg
Сотир Цацаров СНИМКИ: Румяна Тонева
Сотир Цацаров СНИМКИ: Румяна Тонева

Всеки човек има достойнство, каза председателят на Антикорупционната комисия пред депутатите

Преди да обяви пред "24 часа" намерението да подаде оставка, той информирал президента и лидерите на парламентарни групи 

"В един момент реших, че упражненията с името ми   за това кой е виновен за всички неудачи в държавата ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство. В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради за отговорността на трима-четирима души. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за Шенген, за мониторинга, за какво ли не. Каза го Христо Иванов." Така Сотир Цацаров започна с обявяването на мотивите си да подаде оставка като председател на КПКОНПИ пред ресорната комисия в парламента. 

Начертаха се две червени линии - за моята оставка и на главния прокурор. Не кризата в енергетиката, ковид кризата, цените, а две оставки. Почти всеки ден чета критики за отговорността ми за всичко. Стигна се до там, че Ивайло Мирчев обвини мен и главния прокурор за всички неудачи в енергетиката. Ако аз съм една от причините нещата да не вървят, корупцията да цъфти - ок, подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме критикуват им давам възможност да покажат какво могат.

Втората причина за оставката ми е, че няма професия председател на КПКОНПИ, както и главен прокурор. Не ми е било това мечтата. Няма да се вкопча в поста до края на мандата си. 20 години съм бил съдия, 7 години главен прокурор. Няма нищо по-естествено от това. Да му мислят тези, които идват. 

Третият мотив е личен - искам по-нормален живот.", каза Цацаров пред депутатите. 

Той коментира и отнемането на допуска му до класифицирана информация.

"Подадената оставка е повод да ми отнемат допуска. 15 дни преди да обявя оставката уведомих лидерите на парламентарните групи. 10 дни преди оставката уведомих президента на републиката. След това последва беседа с мен от агенти на ДАНС. Всеки, който има поне малко познания, ще разбере за какво става дума. Те ме уведомиха, че е в рамките на процедура за отнемане на допуска. От въпросите, които ми зададоха ми стана ясно, че става дума за ЦУМгейт. Знам я, защото е в рамките на закона. Не е изтекла информация, никой не ме е предупреждавал тайно. За процедурата през август беше същото. Давал съм обяснения и пред прокурор, когато случая е стигнал до там", разказа Цацаров хронологията на събитията. 

"Оттам нататък се стигна до 14 януари, когато допускът ми бе отнет с акт на зам.-председател на ДАНС. Това се случи с настояването на министър председателя и министъра на вътрешните работи. Не смятам, че след като 20 г. съм работил като съдия и 7 години главен прокурор, някой може да ми каже, че съм изнесъл класифицирана информация", каза още Цацаров. 

"Случайна случайност - в 9 ч. сутринта от пресцентъра на премиера бе услужливо подадена към една национална телевизия информацията за отнемането на допуска ми до класифицирана информация. Идеята, че някой ме е уведомил и затова съм дал оставка е евтин политически пиар. Знам много добре каква е била целта. Отделен е въпросът как е докладвано на премиера. Аз обжалвам отнемането на допуска ми. За един човек отнемането на допуска ми е лично отмъщение, за друг е прикриване на други проблеми, за мен е въпрос на достойнство. Причината за отнемането на допуска ми е ЦУМгейт. Имам предположения по чий сигнал е - министърът на вътрешните работи. Ако се окаже грешно, ще му се извиня публично. Ако ми върнат допуска след обжалването, с Рашков ще се срещнем на друго място, където ще защитя името си", каза Сотир Цацаров. 

Сотир Цацаров: Подадох оставка заради упражнения с името ми, че съм виновен за всичко в тази държава

Сотир Цацаров: Подадох оставка заради упражнения с името ми, че съм виновен за всичко в тази държава

Сотир Цацаров: Подадох оставка заради упражнения с името ми, че съм виновен за всичко в тази държава

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave