Освободиха депутат да оглави тотото с цитати от Макиавели и съвети за образоване (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10734779 Освободиха депутат да оглави тотото с цитати от Макиавели и съвети за образоване (Обзор) Освободиха депутат да оглави тотото с цитати от Макиавели и съвети за образоване (Обзор) www.24chasa.bg
Александър Тодоров вече не е депутат. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

След 2 часа емоционални речи Александър Тодоров от партията на Слави получи пълно одобрение от парламента за новия пост

Александър Тодоров ще е новият изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, след като оставката му на депутат от партията на Слави Трифонов бе приета със 154 гласа “за”, нито един “против” и с 1 “въздържал се”.

Два часа преди това обаче ситуацията в парламента беше повече от драматична, на моменти комична и поучителна заради “високия тон” на обиди и лични нападки.

Започна се с догадки около факта дали 32-годишният юрист е подал декларация с невярно съдържание, тъй като името му за шеф на тотото е било внесено в петък - преди да бъде освободен като народен представител.

Самото вписване бе спряно от Софийския градски съд след жалба на старото ръководство, на което спортният министър Радостин Василев реагира с пост във фейсбук: “Повече от всякога съм убеден, че реформите в българския спорт са неизбежни и необходимостта от тях е спешна. Думата изчегъртване придобива истински смисъл”. В него той аргументира юридически действията си и предприетите процедури, обяснявайки, че смяната в ръководството ще се реализира съвсем скоро. “Амбициран съм да сложа край на демагогията и лъжата и имам силата да го направя”, категоричен е Василев. “Времето на трудоустроените приключва скоро”, завършва поста си министърът.

По време на дебатите в пленарната зала в сряда ГЕРБ обявиха, че при подаването на документите за Търговския регистър Тодоров е подписал декларация, че не заема публична длъжност, въпреки че още не бил освободен като депутат.

“Чух доста тежки квалификации. Нарушение на закона няма. Не отговаря на истината, че съм назначен. Избирането ми се конституира от вписването ми в Търговския регистър”, обясни самият Тодоров, след като изслуша емоционалните коментари от трибуната. Той е категоричен, че в декларацията сам упоменал, че към момента не отговаря на условията.

Преди това Дани Каназирева от ГЕРБ се усъмни, че подаването на декларации с невярно съдържание и управляващите да нарушават конституцията и законите става стил, и напомни за Кирил Петков.

Опитният ѝ колега от ДПС Хамид Хамид пък попита: “Кой подведе този млад колега и кой му послужи за пример? Защото с една невярна декларация - днес шеф на тотото, утре премиер”.

Един от най-добрите парламентарни оратори - юристът Радомир Чолаков цитира Макиавели, че една власт може да е всякаква, но не и смешна. За депутата от ГЕРБ управлението започнало да става смешно и още: “арогантно ще назначим жените, братовчедите, любовниците, приятелите, защото така! Това не е било и по времето на комунизма”. Юристът не посочи чии любовници визира.

Бившата парламентарна шефка Ива Митева от ИТН защити колегата си. Законът бил спазен и Тодоров имал едномесечен срок за изчистване на тази несъвместимост. Шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов тутакси даде рамо на колежката си. “Слушайте внимателно какво ви говори Митева. Хубаво е да се образовате безплатно”, каза вторият след Слави Трифонов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Доц. д-р Венцислава Пенчева
СНИМКА: МЗ

Доц. Пенчева: Рискът от тежък COVID при хора с белодробни заболявания е по-висок

Полиция
Снимка: Архив

Кола уби пешеходец, изскочил на пътя край Петрич

АТАНАС МИХНЕВ

Атанас Михнев: ПП не иска да ускори приемането на РСМ в ЕС

Всеки месец около 6 хил. души подават документи за помощни средства.

Изписват електронно колички и протези на 80 хил. инвалиди

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев, Радомир Чолаков и шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова

ГЕРБ предлага 24 май да стане национален празник (Видео)

КАРЛОС КОНТРЕРА

Контрера: Бонев дискредитира градския транспорт, за да не получи финансиране

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave