Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10734434 Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор) Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор) www.24chasa.bg

Държавата да финансира опазването им, предлагат в специален закон депутати от “Има такъв народ”

Така обособяват общ туристически маршрут в Северна България

Шест града - Плиска, Велико Търново, Велики Преслав, Видин, Силистра и Никопол, да получат специален статут и допълнително финансиране за опазването им. Това предвижда законопроект за старите столици, внесен от депутати от “Има такъв народ” начело с Пламен Николов, който през лятото бе кандидат за министър-председател на партията на Слави Трифонов.

Свой закон за старите столици в 44-ото народно събрание готвеше и ГЕРБ.

Историческите части на тези шест града да са обект на специална защита, а държавата да финансира опазването им, предвижда проектът на ИТН.

Така за Плиска под защита попадат Голямата Базилика и ранносредновековният град, за Преслав също защитата е на целия средновековен град.

Царевец,

Трапезица и

Момина

крепост,

както и старият град пък ще са под специалния статут във Велико Търново.

Във Видин защитата ще е върху Баба Вида и Бонония, в Никопол - старата крепост, а в Силистра - крепостните стени на Дуросторум, патриаршеската базилика и дворецът на хан Омуртаг.

  Финансирането на старите столици ще става през министерствата на културата и на регионалното развитие и трябва да е на солидарен принцип, като

субсидията е

равна за

всеки от

шестте града,

предлагат още вносителите. А всяка от общините ще трябва да включва развитието и опазването на старите столици в годишната си програма.

Към общинските администрации да бъде създадено специализирано структурно звено, което да се занимава с управление на недвижимото културно наследство, координацията, планирането, финансирането и опазването му.

Управлението на недвижимите културни ценности пък ще се осъществява от общините, но след сключен договор с Министерството на културата.

Приходите от входни такси на средновековните столици също ще могат да се ползват за тяхното опазване и развитие, залагат депутатите от ИТН.

Освен това за опазването им могат да се ползват европейски проекти и дарения от физически и юридически лица. Всички тези средства заедно с държавната субсидия и общинските бюджети ще влизат в специален фонд за опазване на средновековните столици.

Законопроектът обаче няма финансова обосновка, от която да става ясно какъв размер на държавна субсидия за поддържане на историческите и културни паметници в 6-те града планират депутатите.

2 май да се

чества като

Ден на старите

български

столици,

предлагат още хората на Слави Трифонов. Това е денят на св. цар Борис Кръстител, а покръстването на българите е станало именно в Плиска.

Основната цел на закона е да се създаде нов туристически маршрут в Северна България, който да обединява старите столици, обясняват в мотивите към проекта Пламен Николов и останалите депутати от ИТН.

Планира се старите столици да се побратимят с градове извън територията на България, които също са били български столици.

Проектът на ГЕРБ отпреди 5 г. бил спрян заради желанието на Видин да бъде включен в списъка

Сегашното предложение обаче не било консултирано с местната власт

Законът за старите столици, предложен от ГЕРБ през 2017 г. е бил спрян заради желанието на Видин да бъде сложен в списъка на градовете със специален статут. Това разказаха тогавашни депутати пред “24 часа”.

Текстовете бяха работени в диалог с местната власт и гражданското общество и целта им бе популяризиране на Плиска, Велики Преслав и Велико Търново с богатото им културно наследство, а не само като туристическа дестинация. 

“Този законопроект дава надежда, че ще има по-специален акцент върху старите столици и ще даде възможност държавата да подпомогне културния туризъм”, заяви преди 5 г. шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

  “Реализираме идеята за такъв закон от 6 г., целта ни е да обединим усилия как да опазим старите ни столици. Тези градове са изключително богатство и културна ценност и трябва да имат особен статут”, обясни в края на 2016-а арх. Донка Колева, експерт в община Велико Търново. Тя и зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, вече покойник, участваха в работна среща за обсъждане на текстовете на новия нормативен акт. Своите мнения изказаха също архитекти, историци и археолози от старопрестолния град.

“Има една характерна особеност, която отличава Велико Търново от останалите стари български столици - че архитектурният резерват е част от градската среда. И музейните обекти от Средновековието, и цялата стара част, представяща Възраждането, са изпълнени с живот.

Този характер и тази роля на Велико Търново следва да бъдат подчертани чрез новия законопроект”, коментира Карабаджаков.

В закона трябваше да бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево и с необходимите средства за инфраструктура.

“Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм. В сферата на културата има икономически ръст между 3,5-4%, така че всяка инвестиция ще има възвръщаемост”, бе идея на бившия шеф на комисията по култура Вежди Рашидов.

Новият проект на ИТН обаче не е консултиран с местната власт, показа проучване на “24 часа”. А според запознати стъпва на старите текстове на ГЕРБ. Очаквали обаче вносители да са ПП заради преминали към новите управляващи градоначалници, работили по текстовете преди 5 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Митрофанова поздравява на български за 24 май, нито дума за БГ принос

Митрофанова поздравява на български за 24 май, нито дума за БГ принос

Здравко Димитров поведе президента по стръмната улица "Найден Геров", за да избегнат струпването на хора, но накрая пак се озоваха при колоните манифестиращи. Снимки: Авторът

НСО на нокти, прекараха президента Радев по стръмна улица в Пловдив (Обзор, снимки, видео)

Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет
СНИМКА: Фейсбук

Георги Георгиев: Най-мощната сила е словото

Дете от хора, изпълняващ химна на светите братя пред Народната библиотека, припадна. Снимки ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Дете от хора припадна, Кирил Петков се впусна да му оказва помощ (Снимки)

Проф. Димитър Димитров

Шефът на УНСС кандидат да оглави ректорите, след като проф. Анастас Герджиков не успя

Лаура Кьовеши говори пред делегатите на конференцията.

Прокурор Димитър Хаджийски участва в конференция по повод 1 г. от създаването на Европейската прокуратура

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave