Приравняват акта за раждане с личната карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10731282 Приравняват акта за раждане с личната карта Приравняват акта за раждане с личната карта www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Актът за раждане да има силата на документ за самоличност в случаите на загубена, унищожена или открадната лична карта, предвиждат промени в Закона за българските лични документи, публикувани за обществено обсъждане.

Предвижда се също ускорена процедура от три работни дни при подмяна на шофьорска книжка заради изтичане на валидността й, промяна в данните на водача, които засягат смяна на фамилия, както и при издаване на дубликат. Но ще се прилага и в случаите, когато я вземаме за първи път, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.

Свидетелството за управление на МПС е документ за самоличност на българските граждани на територията на страната, но е и документ, с който голяма част от българите изпълняват служебните си задължения и за които е много важно бързото преиздаване на документа, се казва в проекта, пише Offnews. 

Законодателят се мотивира и със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование, гласят други промени.

Целта на поправките е да се улеснят българските граждани при предоставяне на услуги, свързани с издаване на свидетелства за управление на МПС и да уреди на законово ниво хипотезата на подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да представи документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване, се казва в мотивите.

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до 24 февруари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave