Бойко Борисов: Подкрепяме всичко, предвидено за България в плановете на НАТО (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10730138 Бойко Борисов: Подкрепяме всичко, предвидено за България в плановете на НАТО (Видео) Бойко Борисов: Подкрепяме всичко, предвидено за България в плановете на НАТО (Видео) www.24chasa.bg

Бойко Борисов събра депутатите от ГЕРБ и коментира кризата с Русия и доставките на газ. Той се включи с видеовръзка във фейсбук.

"Една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията", отсече той.

И сме убедени, че, ако се допусне конфликт, ще понесем тежки загуби. Ние подкрепяме всичко, което е разписано за България по плановете на НАТО. Това не е наша агресия, това е отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия, заяви Бойко Борисов.

Гледайки сутрешните тв блокове, той стигнал до извода, че "трябва да разкажа на вас, за да го чуят и другите. Тук на тази карта се виждат газовите тръби", посочи Борисов.

Днес има извънредно заседание, не знам какво ще мислят и гледат. Един премиер е информиран от службите преди това и не чака да му казват какво трябва да прави или не. Искам да знаете какво е решила изпълнителната комисия на ГЕРБ по тази тема и втората тема е доставката на газ и всичко, което е решила нашата партия, посочи в началото на срещата Борисов.

"Нашите политически опоненти се възползват да изопачават истината", отсече той.

"Ние трябва да сме излючително решителни и да подкрепим всяко решение, което подкрепя нашите отбранителни способности. Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни. И тук не става въпрос за отношенията ни с Русия", каза Борисов.

Дни наред чакам външният ни министър, още не знам какво прави, не знам как се казва, да има активна дейност, а тя дори не отива на съвети, а праща заместник. България ще е застрашена при евентуален конфликт, заяви Борисов.

Ние сме с най-развит туризъм на Черно море, Европейската комисия запозната ли е какво ще загубим и има ли компенсаторни механизми, пита бившият премиер.

"Учуден съм как е възможна такава некомпетентност. Че министърът на енергетиката е некомпетентен, това всички го виждат".

Учудваща е такава некомпетентност, че Русия ще ни спре кранчетата.... Тя няма интерес да бомбардира този поток.

Ние отремонтирахме старите тръби, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Имаме чудесна газопроводна система.

"Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. метра газ транзит през България. Тя стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през гръцки поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит. Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България", обясни Бойко Борисов.

"Освен за България, транспортираме газ и за Гърция, Австрия, Унгария, Босна и т.н. Кранчетата са в България и тръбата е пълна цялата и транзитира. Когато говорим за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток. Те пазят и са национална сигурност тези потоци. Освен това ние ремонтирахме и старите тръби и когато трябва да пратим и за Румъния, транзитираме през тях. Ние имаме една отлична газопреносна мрежа".

Томислав Дончев уточни, че нищо не сме подарили. 

"Когато се заговори за Балкански поток, една голяма част на публичния наратив, политици го охулват. Но този проект ще гарантира националната сигурност. Укорът е, че сме подарили една тръба на Путин. Нищо не сме подарили - тръбата е изцяло българска собственост. 2,7 млрд. е инвестицията в тази тръба. Имаме договори за пренос на газ за 9п милиарда, като чистият приход за България е 6 милиара. Това ли е губещ проект?! И други търговци и доставчици могат да транспортират газ през тази тръба, което означава не 6, а 7 или 8 милиарда. Това ли е губещ проект", пита реторично Дончев.

Само Видин и Смолян не са газоснабдени, обясни той.

"Ние не сме провалили, провалихме се да го обясним публично", заяви Дончев.

Заради тази инвестиция България няма проблем с доставките на газ в момента, а даваме и на много други страни. Какъв по-силен аргумент, че оставаме играч на газовата карта, каза Дончев.

Бойко Борисов допълни, че всичко това има газова връзка с Гърция, интерконектор, която ние, след проведени процедури спечелихме и на 31 декември трябваше да върви газ. Тя ще тръгне и добавете 3 или 5 милиарда и трябва да говорим с гърците да си сложат компресори, за да се вдигне капацитетът. Ако управляващите искат подкрепа по важните и атлантически теми...да, аз бях против военната армада в Черно море, и сега съм против да има такива без компенсация за нас, за нашия туризъм, за транспорт на метали и пр., ще ги подкрепим, каза Борисов. Ако не искат, тяхна си работа. Нас никога никой не ни е подкрепял, те винаги бяха на чорчик, наопаки, на инат, въпреки интересите на България. Това е нашето мнение. А сега има лични мнения - премиерът има лично мнение, военният министър има лично мнение, всеки от тях има лично мнение.

Ние сме твърди, а те, ако искат да напуснат НАТО и ЕС, посочи накрая Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave