Две фази в преговорите със Северна Македония - до юни и после още поне година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10717768 Две фази в преговорите със Северна Македония - до юни и после още поне година Две фази в преговорите със Северна Македония - до юни и после още поне година www.24chasa.bg
Кирил Петков посрещна в понеделник Димитър Ковачевски в София. След официалната церемония на паметника на Незнайния войн двамата отидоха пеша до Народната библиотека да сложат цветя пред паметника на Кирил и Методий.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кирил Петков посрещна в понеделник Димитър Ковачевски в София. След официалната церемония на паметника на Незнайния войн двамата отидоха пеша до Народната библиотека да сложат цветя пред паметника на Кирил и Методий. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България не се отказва и от пакета 5+1 за правата на българите в югозападната съседка и промяна на конституцията ѝ, припомни външната министърка Генчовска

Поне половин година да бъдат оставени да работят преговорните групи по икономическите теми. Това предвижда планът на премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски, който двамата ще обявят днес в София.

От понеделник следобед министър-председателят на Северна Македония и част от неговото правителство за съвместно заседание на двата кабинета. Подобно на визитата на Кирил Петков в Скопие преди седмица, и тази на Ковачевски в София започна с поднасяне на букети пред паметника на Кирил и Методий.

5 работни групи ще назначат двамата премиери. Всяка от тях ще заседава поне веднъж месечно по програми, които трябва да бъдат обявени днес.

В преговорите по икономическите теми Скопие реши да заложи главно на министри от албански произход, както “24 часа” вече писа.

Целта на тези работни групи е да задвижат съвместни проекти между двете държави. А след техните заседания

ще бъдат обявявани само темите, по които е постигнато съгласие, не и тези със спорове,

обясни при визитата си в Скопие Петков как ще стане раздвижването в отношенията.

Предвижда се първа да се събере работната група по икономика - още в началото на февруари в Скопие.

Екипите ще работят по този начин до юни, след което ще има ново съвместно заседание на двете правителства. Тогава премиерите Петков и Ковачевски трябва да им поставят план за още година съвместна работа.

Засега България не предвижда да изпълни исканията на Северна Македония за промяна в състава на екипа ни историци. Външният министър на РСМ Буяр Османи повтори това искане в интервю за bTV.

“Ние досега сменихме двама представители в комисията. България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка. Само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна”, каза вчера Османи.

Новият подход на премиерите Петков и Ковачевски да прехвърлят на прагматична, икономическа основа разговорите, които да доведат до падане на българското вето за старт на преговорите на Скопие за членство в ЕС, не отменя досегашните български искания. Това стана ясно след срещата вчера на Османи с външната министърка Теодора Генчовска.

Именно пакетът 5+1 и позицията на Северна Македония по него е била тема на разговора на двамата министри, съобщиха от МВнР.

Пакетът 5+1, поставен от България, търси правни гаранции, че РСМ ще изпълни договора за добросъседство, гарантиране на правата на българите с македонско гражданство, отказ от териториални претенции и пр. Само последното досега е факт - при визитата на Петков в Скопие съседите изпратиха официална нота в ООН, че нямат териториални претенции към България. А София призна краткото име на страната.

Част от 5+1 е и искането на президента Румен Радев Северна Македония да промени конституцията си и да запише българите като държавотворен етнос. Това ще признае групови права на българите в републиката, включително

да имат и квоти в местната власт

“Република Северна Македония е известна в света със степента на колективните права на гражданите, особено след подписването на Рамковия договор, който постанови отношенията между държавата и етническите общности. Не виждаме нищо проблемно да се включи и която и да е друга етническа общност, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите да станат част него”, коментира вчера Османи.

Най-вероятно е българите да бъдат включени в конституцията на РСМ заедно с други етнически групи, които в момента липсват - като хървати и черногорци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет
СНИМКА: Фейсбук

Георги Георгиев: Най-мощната сила е словото

Здравко Димитров поведе президента по стръмната улица "Найден Геров", за да избегнат струпването на хора, но накрая пак се озоваха при колоните манифестиращи. Снимки: Авторът

НСО на нокти, прекараха президента Радев по стръмна улица в Пловдив (обзор, снимки, видео)

Дете от хора, изпълняващ химна на светите братя пред Народната библиотека, припадна. Снимки ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Дете от хора припадна, Кирил Петков се впусна да му оказва помощ (Снимки)

Проф. Димитър Димитров

Шефът на УНСС кандидат да оглави ректорите, след като проф. Анастас Герджиков не успя

Вижте импозантното празнично шествие във Велико Търново (Снимки)

Вижте импозантното празнично шествие във Велико Търново (Снимки)

Снимки ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Премиерът Кирил Петков поведе шествието за 24 май (Видео, снимки)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave