3 г. след шумния развод с БАН синоптиците отказват екологията, искат в просветата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10717600 3 г. след шумния развод с БАН синоптиците отказват екологията, искат в просветата 3 г. след шумния развод с БАН синоптиците отказват екологията, искат в просветата www.24chasa.bg

Три години след развода си с БАН Националният институт по метеорология и хидрология е напът да разтрогне съюза и с новия си партньор - Министерството на образованието и науката. Сега обаче не по свое желание, а по искане на принципала си.

През 2018 г. учените поискаха раздялата, защото “ръководството на БАН финансира предимно фундаментална, а не приложна наука”, каквато до голяма степен е тази, с която се занимават в НИМХ.

А днес от МОН смятат, че по-подходящо би било институтът да се прехвърли под шапката на Министерството на околната среда и* водите, защото по закон то трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност и да бъде равно отдалечено от всички научни институти. Дават и примери - Националният център по заразни и паразитни болести е към здравното министерство, а Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров” - към военното.

“Примерите с Националния център по заразни и паразитни болести и с института по отбрана са несъстоятелни, защото в случая става дума за ведомствени институти. Ние обслужваме структури в 8 министерства”, коментира за “24 часа” генералният директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

В отворено писмо до премиера Кирил Петков ръководството задава въпроси: Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН Н. Денков за това желание да “извади” една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти?

Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството му от назначаването му за служебен министър досега?

Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях?

През историята си НИМХ е местен неведнъж. Бил е към Министерството на просвещението, към Министерския съвет, към БАН.

“Защо не отидем към Министерството на регионалното развитие и благоустройството? То е по-богато министерство. Ние и него го обслужваме”, шегува се проф. Брънзов.

Той определи като странен и факта, че предложението идва от служебния министър Асен Личев, който вече не оглавява министерството.

Министър акад. Николай Денков:

Нямам забележки към НИМХ, но е добре да е там, където ползват експертизата му

Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите. Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира предложението НИМХ да излезе от системата на МОН.

По закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност и да бъде равно отдалечено от всички научни институти. Към момента освен НИМХ всички институти са или към други организации - като университетите, БАН, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни болести е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров” - към Министерството на отбраната.

Прехвърлянето на метеорологичния институт от просветното ведомство към екоминистерството е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. Мотивът му - “законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда”. Според Личев “промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите”.

Идеята на Асен Личев бе институтът да бъде прехвърлен при актуализацията на държавния бюджет миналата есен, но тогава се прецени, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., обясни още акад. Денков.

Той подчертава, че няма забележки към работата на учените: “Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати”. И отбелязва, че министерството на образованието никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на финансирането - дали е под шапката на едно или друго министерство, това не променяло възможността на института да кандидатства за научни проекти.

Министър Денков добавя, че е готов да обсъжда къде е най-доброто място на НИМХ. Има различни възможности, този разговор ще се проведе на правителствено равнище, казва акад. Денков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

НА ЖИВО: Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден

НА ЖИВО: Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден

В 14.00 часа в зала 224 в Ректората стартира изпитът по италиански език.
Снимки: СУ

С изпити по италиански и френски започна втората кандидатстудентска сесия в СУ

Автомагистрала "Тракия"
Снимка: Архив

Катастрофа ограничи движението при км 17 на магистрала "Тракия"

Хоротеката в село Бранище

Хоро върху картата на България извиват утре в село Бранище

Мощна буря с градушка удари Девин

Мощна буря с градушка удари Девин

Задържаха турски гражданин на границата с недекларирани над 1,6 млн. евро

Задържаха турски гражданин на границата с недекларирани над 1,6 млн. евро

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave