Заради скъпия ток фалираха шивашки фирми в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/10714780 Заради скъпия ток фалираха шивашки фирми в Монтана Заради скъпия ток фалираха шивашки фирми в Монтана www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Две шивашки фирми фалираха през есента на 2021 година. „Фабриките, работещи на ишлеме , изпитват сериозни трудности от тройното поскъпване на тока. Всички те ползват промишлен ток и сметките са непосилни“ заяви Мая Григорова, председател на Стопанската камара в Монтана. Хлопнаха врати фирмите „ Искра“ и „Мода стил“. Ако се нормализира цената на електрическата енергия могат да възстановят дейността си.

„Компенсации получаваме от държавата, но на фона на високите цени в отоплителен сезон е много трудно, допълни Мая Григорова, която също е управител на такава фирма. Производството на облекло гълта много ток. Цеховете работят с шевни машини по 8 часа и половина, всяка машина е на ток. От друга страна възложителите са недоволни и се преориентират да търсят евтина работна ръка в Украйна и Северна Африка, други към Китай и Малайзия. Една шивачка в Украйна получава 80 евро месечна заплата. Шивашките фирми са получили компенсации за тока за ноември и сега за декември и януари но това се явява недостатъчно, тъй като се вдигат минималната работна заплата и осигурителните прагове, поясни още г-жа Григорова.

Стопанска камара - Монтана стартира поредица от срещи между работодатели и директори на средни училища в град Монтана, с цел синхронизиране на план-приема за учебната 2021/2022 г.

По инициатива на Стопанска камара – Монтана, управители на 9 фирми от шивашката промишленост сложиха подписа си върху писмо до Регионалното управление на образованието и Областният управител.

По инициатива на Стопанска камара – Монтана, управители на 9 фирми от шивашката промишленост сложиха подписа си върху писмо до Регионалното управление на образованието и Областният управител, с искане през учебната 2020-2021 г. Професионалната гимназия по лека промишленост да запази паралелката “Производство на облекло от текстил”.

По данни на Бюрото по труда, в шивашката промишленост на областно ниво през 2019 г. са били заети малко над 1000 лица. Преди 15 години техният брой е бил над 3000. Фирмите споделят, че спадът в броя на заетите се дължи на недостиг на работна ръка, а не на по-малко поръчки. Шивашката професия от години оглавява списъка с най-търсените свободни работни места на Бюрото по труда в Монтана.

Писмото е подписано от:

"Даниса" ООД

"Май" ЕАД

"Мидела" ЕООД

"СИ – Модел" ООД

"СИМА" ООД

"Стил ББ" 19

"Мода АРБ" ООД

"Микена" ООД

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

СНИМКА: АРХИВ

Как Германия и Италия се оказаха със сметки в рубли в "Газпромбанк"

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Нинова разпореди три комисии да следят да няма спекула при мерките срещу полуделите цени (Обзор)

Нинова разпореди три комисии да следят да няма спекула при мерките срещу полуделите цени (Обзор)

Сменят шефа на КЗП Димитър Маргаритов СНИМКА: Архив

Сменят ръководството на Комисията за защита на потребителите

“Лукойл Нефтохим”.

Тъкмо взе “Нефтохим”да плаща данъци, и се чуха идеи за национализация

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave