Соломон Паси: Русия ще нахлуе в Украйна, но кога и как не се знае

https://www.24chasa.bg/novini/article/10709090 Соломон Паси: Русия ще нахлуе в Украйна, но кога и как не се знае Соломон Паси: Русия ще нахлуе в Украйна, но кога и как не се знае www.24chasa.bg
Д-р Соломон Паси
Д-р Соломон Паси

"Русия ще нахлуе в Украйна, това, което не се знае е кога, колко и как ще нахлуе. Как са се държали руснаците с нас. Ние имахме изключително добър диалог с Русия. На Русия ние казахме, че влизаме в НАТО, ние казахме, че изграждаме американски военни бази. Ние три пъти градим американски бази в България и това става в името на борбата срещу тероризма и в името на световния ред и мир. Три пъти го обясняваме това, три пъти те казват: "ок". Това обаче, което е най-важно в разговорите с Русия са два ключови елемента. С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение. Това са двата ключа за успех в разговорите с Русия". Това каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви - бившият министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски - Соломон Паси. 

"Ние не сме една малка страна, а част от ЕС, който е половин милиард души и ние сме част от НАТО, което е повече от ЕС, защото там вече го има и САЩ и Турция. Все едно да кажем, че Малко Търново е малка част от България, че то е част от цяла България. Ние трябва да започнем да мислим за нас като за НАТО, като за света, ние сме едно семейство. И тук вече идват на линия думите на Маргарет Тачър: "Дипломацията без оръжие е като оркестър без инструменти". Ако ти искаш добра дипломация, ти трябва зад себе си да имаш много добро въоръжение", каза още Паси и продължи с напомняне: 

"Затова отворете в-к "24 часа" от дата 3 ноември, 1999 г., когато Атлантическият клуб, забелязвайки, че границата на стълкновения, на противопоставяне по-точно в Европа се мести от Запад на Изток, ние казахме 1999 г.: "Да, ядрените оръжия трябва да се преместят от Запад на Изток. Ядрените оръжия не са нападателни, защото никой не напада с тях, те не са и отбранителни, никой не се е отбранявал с тях. Единствената функция на ядреното оръжие е, че то възпира. Затова, че нямаше Трета световна война и затова, че Трета световна война беше потушена под формата на студена война, трябва да благодарим на добрите ядрени оръжия и това, което ние казахме 99 година продължава да е вярно: "Ако се изместят ядрените оръжия от Белгия, Холандия, Англия и където още ги има в Централна Европа по Черноморието в България, Румъния и Турция, тогава паритета в Черно море ще въдвори мира в Черно море. Но Русия не иска да разговаря с Европа, много й е малка на Русия. Русия иска да разговаря със САЩ. Ще ви дам един конкретен пример - 2004 г. бяхме домакини на министерската среща на ОСС и аз трябва между 55 делегации да координирам финалното решение. Всички делегации го подписаха, минус руската делегация. И му казвам на Сергей Лавров: "Такава прекрасна среща имаме, прекрасно българско председателство, защо искаш да сложиш капката с катрана, аз ли те обидих с нещо, България ли ти е виновна за нещо". Той ми каза: "Соломон, нищо общо няма това с България, с теб, това е между нас и американците". И няколко дни по-късно почти същите текстове, които той отказа да подпише, същите те, бяха подписани само че в съвършено различен формат и контекст - във формата НАТО - Русия в Брюксел. Русия казваше на света: "Когато срещу мен е едно цяло НАТО, американците ще подпиша, но когато аз съм срещу една от 55-те държави, не ме бройте там". За да има значение Европа тя самата трябва да се вземе в ръце, защото няма лидери, които да обединят една обща позиция по отношение на Русия, както и на други световни проблеми. Европа напълно отсъства например в Близкия Изток, както и в конфликта в Корейския полуостров", каза Паси и допусна, че Куба в някакъв момент може да се присъедини към НАТО, ако европейските страни членки поискат това. "Но това е друга дълга тема", обобщи Соломон Паси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave