Радио Китай: САЩ трябва веднага да спрат с политическото преследване на учени от китайски произход

https://www.24chasa.bg/novini/article/10701709 Радио Китай: САЩ трябва веднага да спрат с политическото преследване на учени от китайски произход Радио Китай: САЩ трябва веднага да спрат с политическото преследване на учени от китайски произход www.24chasa.bg
Радио Китай: САЩ трябва веднага да спрат с политическото преследване на учени от китайски произход

На 20 януари американското Министерство на правосъдието официално оттегли обвинението срещу Чън Ган, американски професор от китайски произход в Масачузетския технологичен институт (MIT). В свой коментар Ройтерс посочи, че това е „последният провал на т.нар. „американска инициатива срещу Китай“. В изявлението си Чън Ган описва изминалата година като „ужасна“ за него, съобщи Радио Китай.

Професорът бе арестуван в дома му миналия януари и обвинен, че не е информирал за сътрудничеството си с китайско висше учебно заведение при кандидатстването за субсидии от американското Министерство на енергетиката. В открито писмо след инцидента директорът на Масачузетския технологичен институт Лео Рафаел Рейф доказва, че сътрудничеството и обмена на финансови средства с китайското висше учебно заведение не са лична инициатива на Чън Ган, а са свързани с университети от двете страни. Освен това писмото е подписано от около сто служители и професори от MIT, което е израз на подкрепата им към Чън Ган.

През последните години Съединените щати непрекъснато създават пречки за нормалното протичане на персоналния и научно-технологичен обмен между двете страни, за да възпрепятстват всестранно Китай. Повдигнати са 77 дела и обвинения срещу 148 души, като 90% от тях са американци от китайски произход. Поведението на САЩ не само пречи на развитието на двустранните отношения, но и нанася реални щети на американските проекти в областта на науката и технологиите, както и изостря вече сериозния проблем с расовата дискриминация в американското общество.

Сегашното американско правителство трябва да се раздели с манталитета на предишната администрация, да се отнася сериозно към научния, технологичен и културен обмени между двете държави, да спре да гледа на Китай като на „враг“ и да прекрати злоупотребите срещу китайските студенти и учени в САЩ. Това ще бъде разумно поведение, отговарящо на общите интереси на двете страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Анди Флетчър от Depeche Mode
Снимка: Уикипедия

Почина Анди Флетчър от Depeche Mode

?Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: РОЙТЕРС

Лавров: Оръжия, способни да нанесат удар по нас, са неприемлива ескалация

Боевете в Украйна.

Украински зам.-министър: Сраженията достигнаха максимална интензивност

Разрушени руски танкове в Украйна. Снимка: Ройтерс

Експерт: Русия е загубила към 1000 танка във войната, но още има предимство

ВЛАДИМИР ПУТИН

Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напускат Русия

Реджеп Ердоган

Турция подготвя нова трансгранична операция край южните си граници

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave