Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700529 Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия www.24chasa.bg
Лена Бориславова
Лена Бориславова

Русия не е в състояние да поставя условия на България. Ние сме суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Това стана ясно от думите на говорителя на Министерски съвет Лена Бориславова в предаването "Панорама" по БНТ. Така тя коментира искането на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

"На този етап не мога да отговоря ще поискаме ли още войски от НАТО, тъй като няма такова решение на правителството", допълни началникът на кабинета на премиера.

Бориславова обърна сериозно внимание и на темата Северна Македония.

"Новото, което премиерът Петков и правителството като цяло предприеха, е надграждане на замръзналия диалог между двете държави с идеята да се фокусираме върху общите ни черти, без да отстъпваме от нашите приоритети. Отваря се една нова страница в диалога, без да се отстъпва от националния интерес", каза Бориславова.

По думите й комуникацията между двете страни е динамична, доброжелателна и приятелски настроена. "Но това, че някой се държи приятелски, не значи, че ние ще отстъпваме от националния интерес. Няма да загърбваме и възможността за оптимизиране на диалога. И за двете страни ще е добре да бъдем част от общия пазар на ЕС и да извлечем всички дивиденти", добави Бориславова.

Тя изтъкна факта, че северномакедонските управляващи ще пристигнат следващата седмица на общо заседание у нас. "Ако има ясни договорки как да се постигнат условията можем да говорим за оптимистичен завършек. Вярвам, че сме на прав път в диалога, който конструираме", заяви Лена Бориславова.

"Нашата четворна коалиция имаше тежката съдба да се озове в управлението на държавата в момент, в който никой не би завидял. Глобална висока инфлация, глобална световна ковид криза, глобална криза и в енергетиката. Години наред критичните сфери са били занемарени, а контролните механизми изключени в държавата. Нямаме предпоставки тези кризи бързо да бъдат преодолени. През 2018 г. България е била на едно от последните места по стабилност и жизнеспособност в здравеопазването. И това далеч преди световната ковид криза", каза още говорителят на МС.

По думите на Бориславова подготвяният бюджет ще се радва на единодушно одобрение от управляващата коалиция. „Това ни прави по-силни, за да отговорим пред различните предизвикателства, пред които сме изправени“, допълни тя.

Според началника на кабинета на премиера Румен Радев може да бъде както партньор, така и коректив на управлението спрямо принципа на разделението на властите. "Има право да критикува решения. Кирил Петков лично помоли Румен Радев да бъде коректив. Критиката не е лошо нещо, когато позволява да се коригират грешки", заяви тя.

Бориславова бе категорична, че "с действията си не оставяме съмнение, че за нас не е важно да трупаме политическа изгода, а да взимаме най-добрите политически решения, сред които да включим контролните механизми в държавата и да върнем доверието в обществото".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Съдия Галя Георгиева

Съдия Галя Георгиева: Целта на закриването на спецправосъдието е да се подменят магистратите

Мариана Тошева, която е председател на Държавната агенция за бежанците

Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден от 1 юни (Видео)

В 14.00 часа в зала 224 в Ректората стартира изпитът по италиански език.
Снимки: СУ

С изпити по италиански и френски започна втората кандидатстудентска сесия в СУ

Автомагистрала "Тракия"
Снимка: Архив

Катастрофа ограничи движението при км 17 на магистрала "Тракия"

Хоротеката в село Бранище

Хоро върху картата на България извиват утре в село Бранище

Вижте изчезналата IT специалистка - Алена Райнхолд Щерк

Вижте изчезналата IT специалистка - Алена Райнхолд Щерк

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave