България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700049 България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор) България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор) www.24chasa.bg

Махат сертификата при 60% с ваксина или 5% запълнени интензивни легла

По-строги мерки в два региона у нас от 24 януари

Зеленият сертификат у нас ще отпадне при 60% ваксинирано население или когато заетите интензивни легла са само 5%. Условията постави министър-председателят Кирил Петков на пресконференция заедно със здравния министър Асена Сербезова и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“95% от умиращите са неваксинирани”, обясни Кунчев защо поставят условието с имунизацията. Предложението за отпадане на документа не е крайно решение, а предстои да бъде обсъдено, поясни премиерът.

Пет вместо шест са вече клъстерите в Националния план за справяне с COVID. Зоните покриват петте медицински университета в страната, обясни Кунчев. Така

интензивните случаи ще могат да се прехвърлят

от областите с малък брой легла към по-големите.

По новата формулировка Регион 1, който включва София-град, Софийска област, Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник и Кюстендил, се очаква след 5 дни да влезе в етап 3. Това ще се случи и с Регион 5, към който спадат Бургас, Ямбол, Стара Загора и Сливен.

От 24 януари и в двата региона се въвеждат по-строги мерки.

От понеделник присъствено ще учат само до 4-и клас и тези от 7-и, 10-и и 12-ипоне до междусрочната им ваканция. МЗ е договорило и нови 7 610 000 теста за училищата.

От 27 януари заведенията в двата региона ще са с намален капацитет до 50% и работно време до 22 ч.

“При спазване на подхода със зелен сертификат за игралните зали и заведенията за хранене, включително и тези към местата за настаняване”, гласи заповедта на Столичната РЗИ.

“Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и за деца, и за възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни места”, обясни областният управител Иван Кючуков.

По думите му проблемът е с децата, които са в реанимация.

Едното от двете реанимационни легла в педиатрията е заето, скоро се очаква и второто,

каза Кючуков

С близо 54 хил. са се увеличили новите болни в седмицата с рекордни стойности на заразени с COVID. Въпреки прогнозите, че болниците ще изпитват затруднения заради силно заразния омикрон, не се наблюдава увеличение на приетите хора. През последната седмица се забелязва спад на постъпилите в болница с 99 човека по-малко в сравнение с миналата събота. С 49 души по-малко са в интензивни отделения.

В същото време средната заболеваемост за страната продължава да расте, за вчера тя е 1313 на 100 хил. население. Вече 25 области у нас са в тъмночервената област. Разград, Търговище и Кърджали са последните три области, които са в червено, на COVID картата по 14-дневна заболеваемост. Най-много заразени за вчера са в Благоевград - 2 340 на 100 хил., като ги следва столицата с над 2 хил. заразени на 100 000 население.

Последно: ваканция от 29.01. до 6.02.

Общо 9 ще бъдат неучебните дни между края на първия и началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция. Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари.

В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или онлайн. Това съобщиха от МОН след заседание на отрасловия съвет.

Неучебните дни няма да се отучват. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Учителите също да използват неучебните дни за почивка, като си вземат платен отпуск, препоръча министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Така и учениците, и учителите щели да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave