Двама във властта: единият Атанас заразен с добро, другият – пак Атанас – с бръмбари

https://www.24chasa.bg/novini/article/10699651 Двама във властта: единият Атанас заразен с добро, другият – пак Атанас – с бръмбари Двама във властта: единият Атанас заразен с добро, другият – пак Атанас – с бръмбари www.24chasa.bg
Двама във властта: единият Атанас заразен с добро, другият – пак Атанас – с бръмбари

По ценностите и усмивките най-лесно се различават министър Наско и генерал Наско

“На тази първа наша среща бих искал преди всичко да се представя. Накратко: казвам се Атанас Атанасов, на 31 години съм, семеен съм от две години, жена ми е българка.”

Това начало на първата пресконференция на младия министър на културата взриви интернет през изминалата седмица. От подигравки и откровено тролене.

А Атанас Атанасов (министърът на културата) си бе абсолютно прав да се представи по този начин. Защото много преди него в политиката има друг Атанас Атанасов (бивш прокурор, който и до днес обича конспиративните работи), а на всичкото отгоре отново е актуален.

Адашите, пък били те и с пълно съвпадение на име и фамилия, не са нещо ново за българската политика. Имаме си няколко Иван Иванов, а дълго време репортерите бъркаха бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов с управителя на Националния осигурителен институт, който дава пенсиите.

Адашите обаче могат и лесно да бъдат различавани и въпреки че името било орисия, всъщност изповядват различни ценности и вървят по различен житейски път. И е редно да бъдат различавани.

Най-лесно е, естествено,

по външен вид

Ако човекът срещу вас е млад и усмихнат, независимо от мрачния ден, и с вежди като гайтани, значи този Атанас Атанасов е министърът на културата.

Ако видите обаче олисял неособено висок мъж с обикновено мрачно изражение и скептично свити устни, това е старият Атанас Атанасов, който сега е зам.-шеф на парламента.

Младият Атанас Атанасов например вярва и разчита на заразното добро, на здравия разум и на силата на всеки да превъзмогне собственото си его в името на обща кауза.

Старият Атанас Атанасов, който понастоящем е лидер на ДСБ и участник в управляващата коалиция, досега не е демонстрирал особена вяра в заразното добро. По-скоро силата му е в създаването на напрежение.

Тази си сила по-възрастният Атанас Атанасов демонстрира още докато бе шеф на контраразузнаването. Дори тогавашният главен прокурор Никола Филчев го обвини, че го е подслушвал. Впоследствие този Атанас Атанасов превърна “бръмбарите” в свое амплоа - той обявява, че някой е бил подслушван незаконно, той пуска публично намеци за известни хора и даже бившата му съпруга Анелия бе подслушвана за шпионаж. Тя после го обвини, че е изнасял секретно папки от НСС, докато е бил шеф на службата. Но тези истории са мътни и недоказани, въобще около стария Атанас Атанасов винаги има нещо недокрай изяснено.

Младият Атанас Атанасов пък е точно обратното - при него няма нищо скрито-покрито. Роден е в Хасково, оттам е приятел с вицепремиера и съпредседател на “Продължаваме промяната” Асен Василев и е получил предпоставките, за да стане министър. Естествено, поживял е в Америка, но пък след това се е върнал, за да възроди живота в селско читалище.

А преди да се представи като Атанас Атанасов, министърът на културата бе просто Наско, чиято душа гори за сцената.

Доста по-различни са житейските криволици при стария Атанас Атанасов. Започнал кариерата си като прокурор по времето на комунизма, той в момента питае ненавист към служителите на комунистическите репресивни органи. И си настоява за лустрация през 2-3 месеца. Но пък има и желание за контрол на специалните служби. До степен да постави това условие на президента, за да е стабилно правителството на четворната коалиция, съставено след мъчителните три парламентарни избора през 2021 г. Междувременно генерал Наско, както го наричат политическите съперници и журналисти, бе главен секретар на МВР, началник на контраразузнаването, а след това и висш кадър на основаната от Иван Костов партия ДСБ.

Министър Наско и генерал Наско вероятно трудно ще могат да бъдат засечени на едно и също място, което ще предотврати малко объркването. Просто единият обича сцената и усмивките, другият - мрачните погледи.

Но пък е полезно човек да знае с кой Наско си има работа в момента.


Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave