Първи голям пътен проект на новата власт – ГБС довършва магистралата до Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10699491 Първи голям пътен проект на новата власт – ГБС довършва магистралата до Сърбия Първи голям пътен проект на новата власт – ГБС довършва магистралата до Сърбия www.24chasa.bg
От другите два участъка на “Европа” единият вече е готов, а другият се строи.
От другите два участъка на “Европа” единият вече е готов, а другият се строи.

“Европа” ще е готова през септември догодина

Новото правителство вече има подписан първи голям инфраструктурен проект. Договорът е на стойност 266 млн. лв., подписан е на 22 декември с обединението “Европа-2022”, начело с “Главболгарстрой”. По силата на контракта компанията ще довърши магистрала “Европа” в частта между Сливница и околовръстното на столицата. Строителството ще продължи година и 8 месеца и тъй като дотогава другите два участъка от “Европа” ще са готови, през септември 2023 г. целият аутобан ще е завършен от София до Калотина. Така за първи път България ще има цяла магистрала от граница до граница, ако се смята и “Тракия” до Бургас.

За сключването на този договор обаче до момента не е съобщавано официално. Вчера текст се появи в статията за магистрала “Европа” в Уикипедия. От “Главболгарстрой” потвърдиха за “24 часа”, че са сключили договор, но казаха, че правилата на търга изискват съобщението да бъде направено от пътната агенция. Оттам обаче не са съобщавали за договора, а на сайта на агенцията нито на тази дата, нито по-късно има такова съобщение.

“Главболгарстрой” спечели обществена поръчка, обявена от АПИ още през февруари 2021 г., а в началото на април бяха отворени 10 оферти. Чак през ноември агенцията е класирала обединението на първо място. По-късно са изтекли сроковете за обжалване и тъй като никой не е обжалвал, договорът е сключен. Изграждането на този участък се финансира от новата транспортна оперативна програма, която все още не е утвърдена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Енергийният министър Александър Николов на парламентарната трибуна. Неговото ведомство реши да отговори акуратно на въпрос на опозицията и от това възникна разминаване за 3 милиарда лева.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Не са изчезнали 3 млрд. лв. от помощите за скъпия ток, раздадени са през април

"Нетфликс" не плащали данъци в Италия, сключиха споразумение

"Нетфликс" плаща 59 млн. долара за уреждане на данъчен спор в Италия

Калина Константинова. Кадър и видео/Министерски съвет

Хотелиерите ще могат да приемат украински бежанци и след 31 май (Видео)

Лъчезар Богданов в „Още от деня“. Кадър БНТ.

Богданов: Средна заплата от 2700 лв., вместо спестени 18 лева за гориво

Илон Мъск СНИМКА: Ройтерс

Илон Мъск ще помага на Бразилия за разширяването на достъпа до интернет

ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Ще поевтинее ли хлябът? (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave