Кирил Петков към Русия: Ние сме членове на НАТО и сами си решаваме политиките

https://www.24chasa.bg/novini/article/10696420 Кирил Петков към Русия: Ние сме членове на НАТО и сами си решаваме политиките Кирил Петков към Русия: Ние сме членове на НАТО и сами си решаваме политиките www.24chasa.bg
СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов

 КСНС да се събере заради ултиматума на Москва, настояват от ГЕРБ

От тази трибуна искам ясно да заявя - България е суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Това каза в декларация от парламентарната трибуна министър-председателят Кирил Петков. Поводът е искането на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основана на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти, каза Петков.

Благодарим на премиера, че дойде да каже все пак нещо. Позицията ви е ясна, до голяма степен преповтарящата нашата декларация, което е хубаво. Но очаквахме нещо по-подробно и детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация. Да вземете отношение и за министъра на обраната, чието мнение контрастира с вашето и се появява с някакви антинатовски протести. Очакваме да се събере и КСНС за националната ни сигурност. Днес имахме определен казус, но той не изчерпва целият набор от заплахи, които Руската федерация представлява за източния фланг на НАТО, от който България е част, коментира депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Доволни сме от бързата и навременна реакция на премиера да заеме една ясна позиция в полза на българското членство в НАТО. Това е една силна позиция и аз съм удовлетворен от нея. Ние от ДБ ще подкрепяме усилията на правителството за развитието ни в НАТО, на институциите по сигурност, включително съвета по сигурност, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От трибуната поиска думата и ексминистърката на външните работи от ГЕРБ Екатерина Захариева, но шефът на парламента Никола Минчев й направи забележка, че иска отговор на същите въпроси, на каквито и колегата й Даниел Митов.

Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на територията на България. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с нашата вътрешна и външна политика. България няма нужда от конфронтация, каза пък зам.-шефът на "Възраждане" Цончо Ганев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Засилен контрол за нелегален внос на стоки от България в Гърция

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Политологът Борислав Ангелов

Политолог: ГЕРБ и "Възраждане" гласуват заедно в парламента

Железните решетки бяха на официалния вход на парламента. СНИМКА: Архив

Премахнаха металните решетки от входа на Народното събрание

Кресненското дефиле СНИМКА: Google Street View

ВМРО блокира цял ден пътя в Кресненското дефиле заради правителствената позиция за Северна Македония (допълнена)

Районът на Райското пръскало - един от най-големите водопади на Балканите, е част от един от най-големите обекти в защитена зона от мрежата “Натура 2000” у нас.

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave