Спор в парламента за даренията на Пеевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10694869 Спор в парламента за даренията на Пеевски Спор в парламента за даренията на Пеевски www.24chasa.bg
Бившия здравен министър и бивш шеф на Александровка болница бе обвинен от БСП, че се хвалел с даренията на Пеевски. СНИМКА: Велислав Николов

Спор се завихри в парламента, а причината бяха даренията на депутата на ДПС Делян Пеевски по време на първите месеци от COVID епидемията.

Редица болници още през март 2020 г. получиха финансова помощ за закупуването на животоспасяваща апаратура както и маски и други предпазни средства. Именно около това се разпали и спорът, а уж депутатите обсъждаха удължаването на действието на миналогодишния бюджет.

Фокусът на дебата се измести, когато бившият здравен министър Костадин Ангелов посочи, че до тях да пристигнали писма от сдружението на общинските болници, които показвали, че 40% от приходите им отиват за сметки за ток и газ. Решения за затрудненията на общинските болници обаче не били предвидени в това удължаване на бюджета.

“Много е лицемерно да говорите за общинските болници”, отговори му Георги Свиленски от БСП. По думите му когато Ангелов е бил министър на здравеопазването, на всички общински болници в София са отпуснати 1 млн. лева, докато на управляваното от него лечебно заведение - 20 млн.

“На другата болница, която другият ви колега беше директор - още 20 млн. Лицемерно е вие точно да кажете, че общинските болници са в тежко положение - те са в такова положение благодарение на вас.”, каза още той.

Ангелов му отвърна, че парите за общинските болници по негово време били увеличени с 15 млн. лв. допълнителни средства. “Най-малко средства са давани на болницата, на която бях директор - така че това е лъжа. Болницата, която съм управлявал не е получила 20 милиона”, каза още Ангелов.

Г-н Ангелов бил дал най-малко пари за неговата болница, но той не каза, че обиколи всички медии, за да се похвали, че най-големият дарител на неговата болница е г-н Делян Пееески. Няма нужда от финансиране, има си кой да я финансира, каза Явор Божанков от БСП.

Г-н Божанков говори откровени лъжи, отвърна му Ангелов. “Най-големите дарители на Александровска болница мога да ги изредя и да ви ги припомня и днес”, каза бившия здравен министър.

Припомняме, че в месеци на пандемията Александровска болница получи от Пеевски 150 хил. лева за закупуване на респиратори още през март 2020 г., а месец по-късно още 162 хил. лв.

Петър Чобанов също се включи в дискусията с думите, че председателят на парламента е допуснал една позитивна новина за единственият дарител по време на здравната криза миналата година Делян Пеевски, е била превърната в дъвка в устата на хора, които не разбирали какво говорят.

Йордан Цонев посочи, че по-голяма част от даренията на Делян Пеевски били дихателни апарати, за са се избегнат процедурите, които биха забавили процеса в особено важен момент.

По думите на председаля на ДПС Мустафа Карадайъ даренията на Делян Пеевски били над 10 млн. “От друга страна колегите с техния смях, вместо да видят какви са фактите и какъв е бил ефектът от тези дарения, те се смеят и се опитват една добра новина да я трансформират в лоша”, каза още той.

Той отправи остри критики към "Продължаваме промяната", като нарече формацията нациоанал-социалистическа. "Промяната и лъжите на промяната и прокситата на олигарха Иво Прокопиев съвсем скоро ще ги видим в тази зала. Защото разбрахме, че правят промени в КПКОНПИ, за да се освободят запорите на олигарха Иво Прокопиев от 200 млн. лв. Ако е така значи са откровени национал-социалисти", добави Карадайъ.

Със законопроекта, по който дебатират депутатите от началото на деня, се удължават разпоредби от държавния бюджет, бюджета на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване. Така на практика размерът на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход, на обезщетенията за безработица и други се запазват до края на март.

 Трябва да бъдат уредени и компенсациите за пенсионерите, които получиха по-ниски пенсии през януари, спрямо тези през декември. Ще бъде обсъдена и промяната, касаеща възнагражденията за личните асистенти да се изчисляват по коефицент 1.4 от минималната заплата. Досега той беше 1.2. 

Дебатите само по заглавието отнеха на депутатите повече от час парламентарно време. От редиците на опозицията се чуха критики за неспособност на новите управляващи да направят бюджет, затова удължавали този на ГЕРБ, докато са на кино. Шефката на парламентарната група Десислава Атанасова пък предупреди, че Виденовата зима можело да бъде прекръстена на Кирова.

Иван Ченчев от БСП отвърна на ГЕРБ в същия тон, че по време на кризисни ситуации в държавата, министър-председателят тогава е играл футбол.

Очаквайте подробности! 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Енергийният министър Александър Николов на парламентарната трибуна. Неговото ведомство реши да отговори акуратно на въпрос на опозицията и от това възникна разминаване за 3 милиарда лева.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Не са изчезнали 3 млрд. лв. от помощите за скъпия ток, раздадени са през април

"Нетфликс" не плащали данъци в Италия, сключиха споразумение

"Нетфликс" плаща 59 млн. долара за уреждане на данъчен спор в Италия

Калина Константинова. Кадър и видео/Министерски съвет

Хотелиерите ще могат да приемат украински бежанци и след 31 май (Видео)

Лъчезар Богданов в „Още от деня“. Кадър БНТ.

Богданов: Средна заплата от 2700 лв., вместо спестени 18 лева за гориво

Илон Мъск СНИМКА: Ройтерс

Илон Мъск ще помага на Бразилия за разширяването на достъпа до интернет

ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Ще поевтинее ли хлябът? (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave