Надежда Йорданова: Подготвям искане за освобождаване на Гешев, нарушавал е закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/10693761 Надежда Йорданова: Подготвям искане за освобождаване на Гешев, нарушавал е закона Надежда Йорданова: Подготвям искане за освобождаване на Гешев, нарушавал е закона www.24chasa.bg
Надежда Йорданова снимка Министерство на правосъдието
Надежда Йорданова снимка Министерство на правосъдието

Материалите, събрани срещу главния прокурор Иван Гешев, са по различни сигнали. Нашите разследвания показват различни нарушения на закона - по конкретни казуси, както и нарушаване на правомощията му. Подготвям искане за предсрочното му освобождаване.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. Все още обаче не се знае дали събраните материали ще са достатъчни, това трябва да прецени ВСС. За освобождаване обаче не се изисква нарушенията да са престъпления, уточни Йорданова.

"Съгласно европейския стандарт прокурорът действа в името на обществото, настоящият главен прокурор действа ли в името на обществото? Продължаваме да ставаме свидетели как се замитат определени случаи – какво става с кюлчетата, банкнотите, имаме ли експертиза за достоверността на записите?", попита министърката.

Тя заяви, че все още не са водени конкретни разговори кой ще оглави Антикорупционната комисия, след като председателят й Сотир Цацаров подаде оставка и след като органът бъде разделен на две. "Да, личността, нравствените и професионалните характеристики са важни, но по-важен е структурният профил на тези органи и каква защита на правата на гражданите ще окаже. Сегашната комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните", категорична беше Йорданова.

По думите й ДБ от години говори, че КПКОНПИ трябва да бъде разделена, а с времето е израснала във възгледите си за това доколко антикорупционната комисия трябва да има разследващи функции. Нейните функции трябва да бъдат подсилени - например тя има право да използва СРС-та, но те не могат да се ползват в съда, което е противоречие.

На въпрос как управляващата коалиция ще гарантира, че със смяната на сегашния главен прокурор на негово място няма да дойде друг, който също да служи като чадър за сегашните управляващи, Йорданова подчерта, че за ДБ проблемът не е само в личността на главния прокурор, а и в това, че няма ефективен механизъм как да му се търси отговорност. Все още се обмисляли варианти как да стане това.

МВР няма да може да прескача прокуратурата и да си образува само досъдебно производство. Прокуратурата ще бъде уведомяване и има право да откаже, в такъв случай въпросът ще се реши в съда.

През изминалата година има 3244 издадени заповеди за закрила заради домашно насилие, посочи още Йорданова и изброи част от законодателните предложения, които се подготвят по тази тема - разширяване на кръга на забраните, когато има заплаха – на всякакви контакти, включително по телефон интернет, разширяване на програмите за защита на деца, задължително включване на насилниците в програми за справяне на гнева и агресията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Засилен контрол за нелегален внос на стоки от България в Гърция

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Храм събира пари за албум с православна живопис за руски и украински деца

Политологът Борислав Ангелов

Политолог: ГЕРБ и "Възраждане" гласуват заедно в парламента

Железните решетки бяха на официалния вход на парламента. СНИМКА: Архив

Премахнаха металните решетки от входа на Народното събрание

Кресненското дефиле СНИМКА: Google Street View

ВМРО блокира цял ден пътя в Кресненското дефиле заради правителствената позиция за Северна Македония (допълнена)

Районът на Райското пръскало - един от най-големите водопади на Балканите, е част от един от най-големите обекти в защитена зона от мрежата “Натура 2000” у нас.

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave