Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691880 Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика) Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика) www.24chasa.bg
Лена Бориславова
Лена Бориславова

Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове, а на тези, които не са образувани и стоят на трупчета, ще бъде даден нов тласък, за да могат да бъдат разпределени бързо. Тези думи на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, предизвикаха реакция на Специализирания наказателен съд в четвъртък. Бориславова говори по Би Ти Ви за предстоящото закриване на специализираното правосъдие и реформата в КПКОНПИ.

“Обществото очаква изказванията по специфични теми да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения. Всички дела, които постъпват в българските съдилища, включително в специализираните, се образуват и се разпределят на съдебните състави още същия ден или най-късно на следващия. Този процес се отчита електронно”, пишат в позицията си от Специализирания наказателен съд. Посочват, че данните се отразяват веднага във Висшия съдебен съвет и всеки може да провери това в системата.

“Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено “на трупчета”, както твърди Бориславова. Никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции”, казват от институцията.

Говорейки за дела “на трупчета”, Бориславова вероятно има предвид тези, които са на разследване в Специализираната прокуратура и по тях няма внесен обвинителен акт в съда, показа проверка на “24 часа”. (Кои са процесите “на трупчета” и кои са в ход - виж в инфографиката.)

Според съдиите обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища е незачитане на принципа на разделението на властите и непознаване на материята. В Специализирания наказателен съд има сложни и обемни дела, по които има хиляди папки с доказателства и стотици свидетели.


Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Георги Енев

Георги Енев, който лъгал, че кремира хора, погребал Добри Джуров, Огнян Дойнов и Христо Фотев

Румен Радев

Президентът Румен Радев и съпругата му посрещат 100 абитуриенти на бала за младежи в неравностойно положение

Проф. Радка Аргирова

Нов вариант на омикрона ще вдигне вълна наесен

Линейка
СНИМКА: Архив

Бременна жена загина при катастрофа в Гложене

Кристиан Вигенин

БСП поиска правителството спешно да обяви управленската си програма

Димитър Марковски за откритите трупове: Не познавам толкова брутален случай

Димитър Марковски за откритите трупове: Не познавам толкова брутален случай

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave