ГЕРБ напусна пленарната зала за словото на Румен Радев, след като той положи клетва (Обновена и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10677439 ГЕРБ напусна пленарната зала за словото на Румен Радев, след като той положи клетва (Обновена и видео) ГЕРБ напусна пленарната зала за словото на Румен Радев, след като той положи клетва (Обновена и видео) www.24chasa.bg
ГЕРБ напусна пленарната зала за словото на Румен Радев, след като той положи клетва (Обновена и видео)

С думи на признателност към съотечествениците започна словото си президентът Румен Радев. Той застана на трибуната на парламента веднага след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. 

Преди 5 г. вие ми поверихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашия народ. 5 г. по-късно отново поверихте на нас с Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно, започна Радев. И подчерта, че подкрепата на българите е най-меродавната оценка за сложните решения, които заедно с вицепрезидента са взимали по време на първите си 5 г. на "Дондуков" 2.

ГЕРБ напусна пленарната зала за словото на Румен Радев, след като той положи клетва (Обновена и видео)

Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление постигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше, каза държавният глава.

В този момент групата на ГЕРБ напусна пленарната зала. Радев продължи със словото си. И напомни, че протестите от лятото на 2020 г. са били "срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорският чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието“.

Очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които конституцията й отрежда. Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа, заяви Радев.

Протестите отприщиха процеса по възстановяване на декомрацията и законността. Този процес ще е труден, с неизбежните грешки и разочарования. Наивно е да мислим, че след като в продължение на десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем Бълрагия в коловоза на правото и демокрацията, каза Радев. И обясни, че старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време. Отчуждението на гражданите от политическата класа, партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и драматичното социално разслоение ще са предизвикателствата пред всички нас през следващата година, каза държавният глава.

Той изтъкна приноса на служебните правителства за създаването на модел на широка демократична алтернатива.

Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални последици, каза държавният глава и изброи приоритетите си за втория мандат. Като уточни, че остава отворен за диалог с правителството и споделя отговорността за тежки и непопулярни решения. Но предупреди, че ще продължава да бъде критичен, когато намира решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни.

Радев представи стратегическите приоритети, около които да бъде постигнат консенсус между политиците.

Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати, каза Радев и изброи: овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси и достойнство, утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън.

Икономиката беше дежурният приоритет на всички политици през годините. Уви, прочитът на макроикономическите показатели често засенчва грижата към човека, обясни Радев и допълни, че ще подходи към приоритетите от негова гледна точка. „Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим“, каза той.

Призова парламентът да продължи с промените, които да отстранят несъвършенствата в изборното законадателство. Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус, който обединява огромното болшинство от почтени българи. И макар гражданите да са гласували за много и различни партии, са били водени от една надежда: за справедливост и законност.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, каза Радев. В момента имало историческа възможност да се върне България в руслото на закона. От това зависели всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал.

"Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция", каза Радев. И отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се из черпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

Той изтъкна, че укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация на общините.

Вторият консенсус е демографската криза. "Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми", каза държавният глава.

Третият консенсус е образованието. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ, каза Радев. И поиска бързи, ефективни и устойчиви мерки за обхващане на всички деца в образованието, за патриотичното им образование, за стимулиране на образованието през целия живот и др. "Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане", каза Радев.

Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

Държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите.

Осигуряването на чиста и достъпна енергия, поиска още Радев.

Държавната подкрепа за културата е неотменима инвестиция в нашето бъдеще, каза още той. И обеща подкрепа и в бъдеще на БПЦ и вероизповеданията.

Ще продължа да развивам благотворителните инициативи на моите предшественици, обеща още Радев.

Държавният глава постави като приоритет и развитието на въоръжените сили, напомняйки, че това е била темата на първия КСНС, който той свика в началото на първия си мандат. При по-добра подготовка и политическа воля договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри условия за армията, убеден е той.

През целия ни мандат с г-жа Йотова отстоявахме убеждението, че България трябва да води про-активна външна политика с отстояване на националния интерес, каза още Радев. 

Както преди пет години, така и днес, стоя на позицията, че в условията на сблъсък на геополитически интереси и растяща конфронтация в нашия регион, ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаване на кризите с механизмите на съюзите, в които членуваме. Тези кризи нямат военно решение, а изискват диалог и дипломатически усилия за деескалация, допълни той. 

Президентът даде за пример отношенията със Северна Македония, като напомни, че е свикал КСНС по темата през 2019 г. Но предупреди, че не трябва да остават на заден план проблемите с българските сънародници.

"Предложеният от правителството многопистов подход в отношенията с нашите съседи има потенциал да динамизира диалога, да укрепи доверието и трябва да бъде подкрепен. Той обаче не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало", категоричен бе президентът.

"Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в ЕС. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми", допълни той. Предварително условие за началото на преговорите за членство трябвало да е вписването на сънародниците ни в конституцията на РСМ.

Радев благодари на Йотова за това, че са работили в екип. Както и на екипа си на "Дондуков" 2.

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда, заяви Радев. И напомни, че не е правил компромиси с принципите си и да стоял на страната на хората. Преодоляхме много изпитания, а днес, с ръка на конституцията искам да ви уверя, че ще продължавам да служа честно и отговорно на Отечеството, заяви Радев.

Като фар определи президентската институция председателстващият заседанието зам.-шеф на НС Кристиан Вигенин. Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока, каза той. И пожела на президента и вицето да продължат отговорно да изпълняват важната си държавническа мисия.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен.

Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.

На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност е рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733791 действителни гласове.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

Ковачевски: Въпросът за старта на преговорите със Северна Македония е необходим отговор за сигурността на Европа

Петков на среща с лидери на български организации в Битоля

“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

Решетките за вратите на Народното събрание вече са свалени.

ИТН атакува по всички фронтове - от решетките до липсата на реформи

Министър Борислав Сандов.

Сандов: България се управлява от правителството, но и от калинки сред чиновниците

Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет

След заседанието на 10 януари по темата за Северна Македония за първи път от много време всички участници в КСНС застанаха до президента Румен Радев, когато той обяви решението им. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Слави си тръгва и Петков прехвърля страха за Македония на президента Радев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave