482-ма души в министерството на Лорер на "Батенберг" 12 в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10677384 482-ма души в министерството на Лорер на "Батенберг" 12 в центъра на София 482-ма души в министерството на Лорер на "Батенберг" 12 в центъра на София www.24chasa.bg
Даниел Лорер

В сградата в момента се помещават агенции и структури на икономическото министерство, 2 етажа се дават за иновациите

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще има двама заместници. Неговата сграда ще се намира в центъра на София, на ул. "Батенберг" 12. 

Така изглежда сградата на ул.
Така изглежда сградата на ул. "Батенберг" 12 в момента

Това е записано в устройствения правилник на Министерството на иновациите и растежа, пуснат за обществено обсъждане. 

Архивна снимка на зданието на арх. Майер
Архивна снимка на зданието на арх. Майер

В сградата на ул. "Батенберг" 12 и в момента се намират част от икономическите структури - агенцията за малки и средни предприятия, която се прехвърля към новото министерство на иновациите, както и дирекциите, отговарящи за външноикономическите отношения и службите по търговски-икономически въпроси и част от общата администрация. Тези дирекции остават към Министерството на икономиката и индустрията, което беше оглавено от Корнелия Нинова.

Министерството на иновациите ще се разположи на два етажа от сградата, обясни Лорер във вторник на среща с двустранните търговски и индустриални камари. Той припомни още, че сградата на "Батенберг" 12 преди време е била на БНБ.

Всъщност зданието е построено именно за банка през 1895 г. Негов архитект е прочутият Херман Майер, създал и гробницата на Батенберг, и сградата на БАН.

Още тогава сграда привлича погледите с изящния си тюркоазен купол. По-късно, през 1919 г., тя е надстроена по проект на арх. Занков, който добавя и двете скулптури на двете дами отпред.

БНБ се помещава там от 1895 г. до построяването на сегашния й дом през 30-те години.

След това още от зората на демокрацията сградата приютява външнотърговските отношения. През годините там са били и кабинетите на някои министри. Използвана е и от мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, като след разделянето му на три отделни ведомства е имало затрудения при поделянето на сградата, признава тогава икономическият министър Божидар Лукарски. 

В края на миналата година първи заместник-министър официално стана Карина Ангелиева. Тя е с дългогодишен опит в сферата на европейските политики и програми, научни изследвания и работа с висши училища и бизнеса. Започва работа в Министерството на образованието и науката през 2001 г., където работи активно по теми, свързани с присъединяването на България към ЕС, европейски програми и политики, свързани с изследвания, иновации и развитие. Заемала е позицията на съветник към Постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел в сектор образование, научни изследвания и иновации. Като заместник-министър на образованието и науката е отговаряла за развитието на научните изследвания, европейските програми и международни отношения 

 В Министерството на икономиката и индустрията остават:
- Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" (с 39 щатни бройки);
- Агенцията за публични предприятия и контрол (65);
 - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (468);
- Патентното ведомство (114);
- Комисията за защита на потребителите (180);
- Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (29);
- Центърът на промишлеността на Република България в Москва (11);
- Българският институт по метрология (287).

В Министерството на иновациите и растежа се прехвърлят:
- Българската агенция за инвестиции (27)
- Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (52).

Закрива се Държавна агенция за научни изследвания и иновации, а МИР става неин правоприемник. Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ ще е под шапката на МИР с 282 служители, включително сътрудници по управление на европейски проекти и програми (96 души) и служители в териториалните звена (45 души).

Така общо числеността на системата на икономиката и индустрията е в размер на 1 592 щатни бройки. - в т.ч. министерството и 8-те организации с бюджет по бюджета на министерството, а общата численост на системата на иновациите и растежа е в размер на 482 щатни бройки.

Структурата на МИР ще е една главна дирекция и 8 дирекции, инспекторат, служител по сигурност на информацията и финансов контрольор. Специализираната администрация ще включва:

- Дирекция „Политики и анализи";

- Дирекция „Инструменти за икономически растеж“

- Дирекция „Насърчителни мерки и проекти";

- Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност". В нея ще работят общо 332 души, 282 от които са в ГД "Европейски фондове и конкурентоспособност".

Политическият кабинет на министъра ще е 9-членен и освен зам.-министрите и началник-кабинета в него ще са парламентарният сектетар, директорът на "Връзки с обществеността и протокол", четирима съветници и технически сътрудници, главният секретар, петима души от инспектората, шестима от "Вътрешен одит", служителят по сигурността на информацията и финансов контрольор.

Общата администрация ще се състои от четири дирекции с 48 служители - „Връзки с обществеността и протокол“ - 7 души, „Финанси и управление на собствеността“ - 14 служители, „Правна“ - 16 и „Административно и информационно обслужване“ - 11.

Някои от правомощията на министъра на иновациите ще са да провежда политиката за насърчаване на инвестициите в страната; да участва в изпълнението на политиката за насърчаване конкурентоспособността на малките и средни предприятия и тяхната добавена стойност за растежа на икономиката; да участва при провеждането на политиката за насърчаване на зелените технологии, кръговата икономика и биоикономика, подпомага прехода към Индустрия 4.0 и Индустрия 5.0, като разработва и прилага политики и мерки за стимулиране на технологии, включително цифрови технологии и иновации в предприятията; да ръководи и координира политиката в областта на Космоса, произтичаща от членството на България в Европейския съюз; да ръководи разработването на клъстерни, секторни и регионални анализи и политики за стимулиране на иновациите и конкурентоспособността на българските предприятия; формира секторни и регионални политики за насърчаване на предприемаческата активност, за привличане на инвестиции и за развитие на иновативни производства; да участва в осъществяването на външноикономическата политика на България и защитава външноикономическите ѝ интереси в международни организации съгласувано с министърите на икономиката и външните работи; да участва при формулирането и провеждане на политиката към стартъп компаниите и фондовете за дялово и рисково инвестиране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Енергийният министър Александър Николов на парламентарната трибуна. Неговото ведомство реши да отговори акуратно на въпрос на опозицията и от това възникна разминаване за 3 милиарда лева.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Не са изчезнали 3 млрд. лв. от помощите за скъпия ток, раздадени са през април

"Нетфликс" не плащали данъци в Италия, сключиха споразумение

"Нетфликс" плаща 59 млн. долара за уреждане на данъчен спор в Италия

Калина Константинова. Кадър и видео/Министерски съвет

Хотелиерите ще могат да приемат украински бежанци и след 31 май (Видео)

Лъчезар Богданов в „Още от деня“. Кадър БНТ.

Богданов: Средна заплата от 2700 лв., вместо спестени 18 лева за гориво

Илон Мъск СНИМКА: Ройтерс

Илон Мъск ще помага на Бразилия за разширяването на достъпа до интернет

ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Ще поевтинее ли хлябът? (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave