НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Чак от третия опит новата шефка на ЕП успява да стане депутат (Обзор)

Избрана в деня, в който навършва 43 години, Роберта Мецола от най-малката нация в ЕС ще бъде и най-младият лидер на институцията

За първи път през този век Европейският парламент има ръководител жена, и то от най-малката страна в ЕС. С голямо мнозинство малтийката Роберта Мецола бе избрана за високия пост, и то точно в деня, в който навърши 43 години. Така консервативната адвокатка стана най-младият човек, заемал поста.

Майката на 4-ма синове казва, че постигнатото от нея ще е пример за всяко малтийско момиче и за всеки, който се осмелява да мечтае.

Роберта Мецола винаги е давала да се разбере, че

за нея ЕС не е сложна

бюрократична институция,

а по-скоро истинска страст. Това не е блок, който е разтърсен от криза, а място за насърчаване на европейските ценности, проект, възникнал от пепелта на Втората световна война. Сега консервативният политик от Малта трябва да докаже, че може да превърне думите си в действие.

След внезапната смърт на досегашния шеф на ЕП Давид Сасоли миналата седмица във вторник Мецола спечели абсолютно мнозинство от 458 гласа от 616 подадени бюлетини. Издигната от Европейската народна партия (ЕНП), тя бе сред четирима кандидати за поста. Ден по-рано се състоя мемориална церемония в чест на покойния Давид Сасоли. Дори да не си беше отишъл, до края на мандата му оставаха броени дни. Самият той бе обявил, че няма да се кандидатира за втори 2,5-годишен мандат. Мецола е членка на консервативната фракция на ЕНП, докато Сасоли бе от лявоцентристката политическа група на Социалистите и демократите.

“Благодаря, скъпи европейски колеги. Първото нещо, което ще сторя като председател на ЕП, е да се замисля за наследството, оставено ни от Давид Сасоли. Той беше боец. Бореше се за Европа и за нас, за този парламент. Бореше се за нас и за ЕС, вярваше в силата на Европа. Благодаря ти, Давид!”, бяха първите думи на новата шефка на ЕП. Тя добави, че се вдъхновява и от примера на Хелмут Кол и Франсоа Митеран за преодоляване на партийните разделения.

Неуспехът не ѝ е чужд. Заедно с нейния финландски съпруг Уко Мецола са женени от 2005 г. Още през 2009 г. станаха популярни като

първата брачна двойка, участвала

в едни и същи избори за ЕП от

две различни държави членки

Мецола обаче претърпя провал два пъти и бе избрана за евродепутат едва през 2013 г. Оттогава бележи бърз възход. През 2020 г. тя стана един от първите вицепрезиденти на ЕП. След убийството на нейната сънародничка, журналистката Дафне Каруана Галиция, Мецола бе сред малкото политици, които директно призоваха малтийското правителство да гарантира свободата на медиите и да се бори с корупцията.

Два видеоклипа на кампанията, публикувани от ЕНП в социалните мрежи преди изборите, показват как Мецола иска да бъде възприемана - човек, който се вдъхновява от силни жени и иска да вдъхновява другите. Майка на четири момчета, която жонглира между семейството и кариерата. Боец, който не се предава, когато вярва в нещо.

Малтийката Роберта Мецола е третата жена - председател на ЕП, след французойките Симон Вей (1979 - 1982 г.) и Никол Фонтен (1999 - 2002 г.), отбелязва АФП. “Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост”, обеща новата шефка на ЕП.

Мецола произнесе речта си на майчиния си малтийски език и на английски, но също така отдаде почит на предшественика си Давид Сасоли на италиански и добави няколко изречения на френски. Тя говори за необходимостта от

разширяване

на Шенген,

но в същото време наблегна на сигурността в ЕС и по неговите граници. Мецола говори за руската заплаха за Украйна и необходимостта да се съсредоточи върху балканските държави. Тя също така подчерта, че е нужно обединение на Кипър.

На церемонията присъстваха както съпругът ѝ Уко, така и нейните родители Рита и Джефри Тедеско Трика. Те споделиха, че изпитват вълнение, но и “дразнеща тревожност”, докато гледаха церемонията по избор на нов председател на институцията. “Това е почти нечувано. Изключително постижение, което прави всички нас много горди”, каза съпругът ѝ пред “Таймс ъф Малта”, след като резултатите станаха ясни.

“Никога не съм си представял, че един ден жена ми ще бъде избрана за председател на институцията, която е толкова важна за всички нас. Това е страхотен момент за ЕС и за Малта и се надявам да има чувство на гордост в цялата страна, защото това е нещо изключително”, добави Уко Мецола. “Нека не забравяме, че досега президентите на ЕП идваха от една от шестте основателки или от другите големи държави. Сега структурата на властта се разклаща. Тя е и първата жена, избрана през това хилядолетие”, подчерта гордият съпруг.

Говорейки за четиримата им синове - Лука, Алек, Марк и Кристиян, на възраст между 14 и 5 години - той каза, че докато по-големите момчета разбират какво се случва, най-малките

осъзнават само концепцията,

че майка им участва в

състезание и иска да спечели

“Да бъде политик, никога не е било част от плана. Никога не сме я насочвали към политиката, тъй като не сме политическо семейство”, казаха родителите на Роберта Мецола.

Тя се прочу в България като защитничка на Бойко Борисов. През октомври 2020 г. внесе редица поправки в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В една от тях се твърдеше, че протестите срещу правителството на Борисов миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името му да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Новата председателка на ЕП си навлече критики от страна на колегите си заради това, че е противник на абортите - типична нагласа за Малта, последната страна в ЕС, в която абортите остават незаконни. Наясно с резервите, които предизвика този въпрос, Роберта Мецола каза, че нейно “задължение ще бъде да представлява позицията на парламента”, включително относно сексуалните и репродуктивните права.

За Манон Обри, френска лява евродепутатка, това, че Мецола е от Малта, не е извинение. “Мисля, че това е ужасен знак за правата на жените навсякъде в Европа”, каза тя пред “Дойче веле”. Обри обаче също така признава, че Мецола е част от прогресивното крило на консервативната ЕНП и се застъпва за правата на ЛГБТ. В светлината на това Обри нарече позицията на Мецола срещу абортите “парадоксална”.

Испанската лява колежка на Обри - Сира Рего, която неуспешно се кандидатира за президентския пост на Роберта Мецола, коментира, че е важно жените да бъдет видими. Но оказването на реална промяна е още по-важно.

“Освен жените да заемат символично и политическо пространство, от съществено значение е феминистката политика да се прилага на практика”, каза Рего.

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи своите “най-топли поздравления” към Мецола.

“Като третата жена начело на този благороден дом, вашата упорита работа и решителност са вдъхновение за всички нас”, написа Фон дер Лайен в туитър. “Ще работим в тясно сътрудничество за възстановяването на ЕС и зелено, дигитално и светло европейско бъдеще”, добави тя.

Мецола от своя страна настоя, че борбата срещу изменението на климата ще остане приоритет за Европейския парламент и призова законодателите да приемат реформи, за да направят законодателната власт по-подходяща.

“Европа се завърна! Да живее Европа!”, завърши речта си новата председателка на Европейския парламент.

Автор на статията

Пламена Томева Пламена Томева


Споделете статията

Четете още