След 2 г. трупата на театър “София” ще има модерен дом, запазват му фасадата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10675294 След 2 г. трупата на театър “София” ще има модерен дом, запазват му фасадата След 2 г. трупата на театър “София” ще има модерен дом, запазват му фасадата www.24chasa.bg
Ремонтът на театър "София" ще започне през лятото. СНИМКА: Румяна Тонева

Сградата на най-големия общински театър

Зам.-кметовете инж. Ангел Джоргов и Мирослав Боршош заедно с директора на театъра Ириней Константинова на срещата.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Зам.-кметовете инж. Ангел Джоргов и Мирослав Боршош заедно с директора на театъра Ириней Константинова на срещата. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

не е обновявана от 42 г., когато е построена

Целият екип на театъра е бил запознат с дейностите, които ще включва ремонтът.
Целият екип на театъра е бил запознат с дейностите, които ще включва ремонтът.

На обновени сцени и в нови гримьорни ще се радват скоро звездите на най-големия общински театър - “София”, сред които са Лилия Маравиля, Ивайло Герасков, Дария Симеонова, Милена Живкова, Неда Спасова и Пламен Манасиев. Това ще се случи след основния ремонт на театъра, който ще стартира това лято. Сградата му, която се намира в парка “Заимов”, не е реновирана, откакто е построена през 1979 г.

Мирослав Боршош с актрисата Лилия Маравиля, която е част от трупата на театър
Мирослав Боршош с актрисата Лилия Маравиля, която е част от трупата на театър "София".

“Ремонтът е наложителен, тъй като сградата е в лошо състояние. Става дума не само за фасадата и покрива, но и за ситуацията вътре в театъра. Има течове, оборудването е много старо и условията, в които работят актьори и сценични работници, са тежки. Затова предвиждаме да се извърши основен ремонт и на помещенията, а сценичното оборудване да се смени с модерно. Ще се извършат и мерки за енергийна ефективност - сега

театърът плаща

25 000 - 30 000 лв.

месечно за ток

Относно фасадата - ще запазим автентичния ѝ вид и ще използваме естествен камък”, обясни пред “24 часа” зам.-кметът на София по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

За ремонта общината е спечелила европейско финансиране. Вече тече процедура за избор на изпълнител, като срокът за подаване на оферти е 24 януари.

“Очаквам ремонтните дейности да стартират в края на пролетта или най-късно в началото на лятото. Ще отнемат около година и половина”, добави инж. Джоргов.

Ремонтът ще

струва 10 млн. лв.

с ДДС

заедно с дейностите по строителен надзор.

Според инж. Джоргов обновяването на театъра е дълго чакано от ръководство, актьори и сценични работници. Шивачните, които са под покрива, са в лошо състояние поради течове и невъзможност да се отопляват добре през зимата. Разпределението на помещенията е такова, че на осветителите им трябват поне 10 минути, за да стигнат до тоалетните и да се върнат на работните си места, което по време на постановка е невъзможно.

По настояване

на кмета

Йорданка

Фандъкова

новата фасада

няма да е от HPL

плоскости

Вместо тях ще се използва врачански камък в същия цвят на сегашната фасада. Всички материали ще подлежат на предварително одобрение както от Столичната община като възложител, така и от строителния надзор и проектанта - става дума за проверки на качеството, цветовете и т.н., подчерта инж. Джоргов.

Именно първоначалният вариант за фасадата бе сред причините от “Спаси София” да се обяви срещу ремонта, който определи за бутафорен.

“Каменната фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната. Емблематичният интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости. Характерните елементи ще бъдат премахнати, но пък ще се появи стъклена пирамида върху откритата сцена!”, написаха те във фейсбук преди дни.

“Имената на глупците висят по стените! Преди два дни фасадата на театър “София” беше обругана със свастики, вчера окичена с нещо, което трудно мога да определя. Еднакво гнусно! Ако ви беше грижа за ТЕАТЪРА, щяхте досега да сте направили това, което ние сме направили - да му осигурите възможността да бъде ремонтиран! Иначе е “пиши... и да бегаме”!”, отговори им също във фейсбук зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош.

Сградата е проектирана през 1970 г. като “Театър на поезията”. Тя има няколко театрални зали - голяма с 300 места и камерна - с до 40, с пространства, пригодени за експериментална театрална дейност - мраморно фоайе и лятна сцена. Състои се от сутерен, партер, две нива и други - високи, над голямата сцена. Архитектурата ѝ наподобява крепост с кула, разположена над сцената. В сутерена са съоръженията за отопление, вентилация, електро-задвижващи механизми на въртящата се сцена, накланяща се сцена и оркестрината. Там са помещенията за чистачки, охрана, бар, телефонна централа, гардероб, художник и сценичен склад.

На първия етаж са фоайето, билетната каса, сцената, помещения за администрация, сценични работници и реквизит. Подобни помещения има и на втория етаж - около залата и сцената. От южната част на сградата е и клуб-ресторант.

Сред предвидените дейности са изграждане на нова стълба, шивални, склад, гардероб, реквизит, офис, фоайе и санитарни възли на четвърто ниво, както и

остъкляване на

сцена “Арена”

Там се премахват металните решетки към парка и се заменят със сгъваеми стъклени витрини, които позволяват отварянето към градината при хубаво време. За да се осигури целогодишната експлоатация на откритата сцена е предвидено покритие на отворената част със стъклена пирамида върху стоманена конструкция.

Ще се изгради рампа за инвалидни колички от южната страна на главното стълбище, с която ще се осигури достъпа на хора с двигателни проблеми. Вдясно от главния вход във фоайето ще се оформи малка кафетерия, отделена от съседните помещения със стъклени витрини. В южния край на фоайето ще има и специализиран санитарен възел за хора с увреждания. В голямата зала ще се обособят и 6 места за зрители в инвалидни колички. От северната страна на фоайето пък ще се осигури достъп на публиката до камерната зала, а със сгъваеми витрини - възможност за обединяване със сцена “Арена”.

Камерната зала ще добие и нова функция - на звукозаписно студио. Многофункционалността ѝ се допълва и от телескопични сгъваеми трибуни, които позволяват различно разпределение и осигуряват места за хора с увреждания. В административната секция на етажа ще се оформят допълнителни помещения за помощник - режисьор, гримьорни, преддверие и санитарен възел. Предвижда се и изграждане на товарна рампа с платформа към сценичните джобове, с която ще се улесни доставката на декори.

Двама зам.-кметове разказаха за ремонта на актьорите

Ириней Константинов: Искаме да

работим при нормални условия

Двама зам.-кметове на София - по култура и образование Мирослав Боршош и по обществено строителство инж. Ангел Джоргов, се срещнаха с целия екип на театър “София” във вторник. Разговорът е бил иницииран от Боршош, за да чуе целият екип на театъра плановете за мащабния ремонт.

“Те се интересуваха дали ще има ремонт, защото го чакат от 6 г. Изразиха и възмущение от акцията по поставяне на транспаранти върху фасадата на театъра. Запознахме ги с всички детайли. Парите са осигурени и ремонт ще има”, обясни пред “24 часа” Боршош.

“Честит рожден ден, Лилия Маравиля! Радвам се, че днес заедно с теб и с целия екип на театър “София” направихме страхотна среща, посветена за предстоящия ремонт на сградата на вашия “дом”! Да, ремонт ще има! Честит празник!”, написа по-късно Боршош във фейсбук и пусна снимки от срещата с екипа на театър “София”.

“Театър “София” има крещяща нужда ремонтът да бъде направен. Всички искат театърът да стане най-красивата сграда на София. Всички искат да работят при нормални условия”, каза след срещата директорът му Ириней Константинов. Според актьора трупата ще има достатъчно време да се подготви, за да може огромната покъщнина на театъра да се изнесе. Ще играят на различни сцени. “Това е новото ни предизвикателство. Имам покана от Влади Люцканов от Младежкия театър, от “Театро”. Евентуално може да играем и на сцената на НАТФИЗ”, допълни Константинов. Имал уговорени гостувания на разменни начала с театрите във Варна, Пазарджик, Смолян и др. Премиерата на “Пер Гюнт” от Ибсен е на 29 януари. Постановката е проект по норвежка културна програма, според който трябва да се изпълнява и в по-малки населени места. “Театър “София” идва при вас” - това е мотото, с което ще тръгнем из България”, каза още директорът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мариана Тошева, която е председател на Държавната агенция за бежанците

Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден от 1 юни (Видео)

В 14.00 часа в зала 224 в Ректората стартира изпитът по италиански език.
Снимки: СУ

С изпити по италиански и френски започна втората кандидатстудентска сесия в СУ

Автомагистрала "Тракия"
Снимка: Архив

Катастрофа ограничи движението при км 17 на магистрала "Тракия"

Хоротеката в село Бранище

Хоро върху картата на България извиват утре в село Бранище

Мощна буря с градушка удари Девин

Мощна буря с градушка удари Девин

Задържаха турски гражданин на границата с недекларирани над 1,6 млн. евро

Задържаха турски гражданин на границата с недекларирани над 1,6 млн. евро

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave