"Възраждане": Външният ни министър да поиска обяснение от посланика на САЩ за готвените санкции

https://www.24chasa.bg/novini/article/10672745 "Възраждане": Външният ни министър да поиска обяснение от посланика на САЩ за готвените санкции "Възраждане": Външният ни министър да поиска обяснение от посланика на САЩ за готвените санкции www.24chasa.bg
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Външният министър Теодора Генчовска да привика американската посланичка у нас Херо Мустафа и да поиска обяснение за позицията на 18 депутати в САЩ, че страната им трябва да наложи санкции на България за това, че блокира преговорите на Северна Македония за Европейския съюз.

Това поискаха от ръководството на "Възраждане" на пресконференция в БТА днес.

Без значение за коя политическа сила става дума, трябва да имаме ясни и последователни политики. Преди няколко дни имаше КСНС при президента и там се потвърди политиката, която се води в последната 1-2 г. спрямо Северна Македония. Това, което ще коментираме е документ, подписан от американски депутати, който накърнява нашите интереси и е притеснително, че вътрешният ни министър не е извикал американския посланик да поиска обяснение как американски депутати си позволяват да заплашват държавата ни със санкции, възмути се зам.-шефът на партията Цончо Ганев.

Това остава подминато от МВнР и цялото ни правителство. Въпреки подписания документ при президента за РСМ, нашият премиер замина и е там. Няма да коментирам обидния факт, че беше посрещнат не от министър-председателя, а от външния министър, искрено се надявам той сам да си извади поука, продължи той.

Призоваваме нашето правителство да извика посланика на САЩ за обяснения, ако не, то ние ще го направим от парламента. Категорично против сме в България да има разположени каквито и да било военни бази, против сме и плановете на правителството да направи нова база във Варна и в така острите взаимоотношения между САЩ и Русия да превърне града в точка, която може да има военни последствия при евентуални военни действия. Призоваваме правителство да наложи реципрочни действия към САЩ, освен това призоваваме тези хора, които са поискали това нещо, до влязат в списък, в който им се забраняват всякакви взаимоотношения с нашата държава, каза той.

На въпрос знаят ли за позицията на Държавния департамент от по-рано днес, че САЩ не обмисля и няма да налага санкции върху България, лидерът на партията Костадин Костадинов каза: Чухме го и го видяхме по новините, но се надявам да правите разлика между американския президент и американските депутати. Това не са един или двама души, това са 18 човека, които са се мобилизирали.

Костадинов обясни, че македонците имат договори с 6 или 7 лобистки фирми, които работят именно в тази посока.

По същия начин, както американските депутати призовават техния държавен глава, искаме нашето правителство да даде обяснения. Притеснително е, когато уж наш съюзник си позволява да се държи по този начин, настоя Костадинов. Той напомни и за случая Чешнегирово, в който американски военни нахлуха по грешка в завод. Лидерът на "Възраждане" настоя, че и по този казус и да днес няма отговор, а българското правителство мълчало.

Срамно е, че България не реагира по никакъв начин. Трябва да поискаме извинение, а не да се задоволяваме с това, че администрацията на Байдън е отговорила, настоя той.

Върви се по инерция дори по приоритетите в държавата. Нима ваксинацията и отношенията със Северна Македония трябва да са приоритет? Ние нямаме проблем с РСМ, те имат проблем с нас. А който има проблем, трябва да си го решава. Кому беше нужно това бързане? Кой има интерес от това? 18-те американски депутати очевидно имат интерес, коментира той. Според него политиците в момента действали така, както им се каже.

България се управлява не от министерски, а от марионетен съвет през последните години, настоя той.

За протеста срещу зеления сертификат

Миналата седмица стана ясно, че здравният министър Асена Сербезова и "Възраждане" ще направят съвместна работна група, която да обсъди мерките в страната.

Днес се чухме с Асена Сербезова, тя каза, че до края на деня ще получим писмо какви хора включват те от своя страна в работната група. Каза, че тя е възложена на проф. Радка Аргирова, срокът й е до 2 февруари и ще видим какви решения ще вземе. За съжаление, те ще са отново политически, каза той. И отново настоя, че не е виждал страната ни да има общностен ангажимент за въвеждането на зеления сертификат.

Никой няма интерес от повече протести. На 23 декември и на 7 януари протегнахме ръка към българското правителство, но нямаше желание и се стигна до протест. Защо винаги всичко трябва да се случва след натиск? Така беше при управлението на Бойко Борисов 12 г. Трябва да има диалог между всички институции, между властта и опозицията. Явно промяната просто продължава, допълни той.

Костадинов отрече протестът на "Възраждане" да е финансиран от Москва, като даде пример, че мерките там дори били по-стриктни, отколкото са у нас.

За екстрадирането на Новак Джокович от Австралия

Става въпрос за едно безпрецедентно нарушение на международното право. Документите на Джокович бяха изрядни, но съдът взе едно абсолютно политическо решение, коментира той. Според него с решението се доказвало, че Австралия е гигантски фашистки концлагер.

За управлението у нас

Коалицията не е стабилна, управлението е безидейно, каза той. Според него, след като излязат новите социологически проучвания и част от управляващите партии видели процентите си, щяло да ги обземе опозиционно настроение.

Субсидията на "Възраждане" е харчена целесъобразно, отредил съдът

Преди почти 2 г. в навечерието на най-големия протест срещу ограничителните мерки "Възраждане" и аз самият персонално станахме жертва на поръчков репортаж на една от най-големите телевизии. Само няколко дни след това Варненската апелативна прокуратура се самосезира, припомни Костадинов. Той обясни, че се водело дело за присвояване на 1 млн. лв. от партийната им субсидия, която държавата дава за партиите, преминали границата от 1% действителни гласове на последните избори.

В рамките само на година и половина по този казус било разпитвано ръководството на партията, но и дори медиите, в които плащали за реклама и агенциите, които изготвяли рекламните им материали.

В крайна сметка съдът заключил, че не е установено присвояване на суми от държавната субсидия от ръководителя или други членове от партията, а парите са били разходвани за формацията. Съдебната палата също не открила нарушения.

Никога досега не е открито дори елементарно нарушение, имало е и одит на одита, подчерта Костадинов. Той запита дали и ако другите партии бъдат одитирани така, няма да има нарушения. Той се възмути, че в началото много се говорело за нарушенията по субсидията, но нищо не се казало, когато приключило делото. Същото станало и с делото за закриване на "Възраждане".

Покрай последния протест се появиха доста клевети също. Считаме и винаги сме считали, че работата на политическите организации е да бъдат максимално прозрачни, но тази наша прозрачност трябва да е пропорционална на медиите от другата страна и да знаем дали са чисто журналистическа съвест или нечий финансов интерес, каза той.

Партията иска закриване на ДАНС

Агенти на ДАНС ни казаха, че ни разработват. Това е по една много проста причина. ДАНС работи срещу българските интереси. Тя трябва да бъде разпусната, а хората в нея да преминат през детектор на лъжата и да кажат ходили ли са в чужди посолства, обслужват ли ги и т.н., каза той. Според него това било едно модерно Гестапо, което следяло политическите лидери, за да може да ги държи под контрол.

Това статукво е вредно за българския национален интерес и единственият начин това да бъде променено е то да бъде пометено. Нас не ни е страх. За всяко едно от действията им има документи. Все пак не всички агенти там са забравили, че са българи, допълни Костадинов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Георги Енев

Георги Енев, който лъгал, че кремира хора, погребал Добри Джуров, Огнян Дойнов и Христо Фотев

Румен Радев

Звездите пеят за абитуриентите от домове, президентът и жена му ги посрещат на бал в "Бояна"

Проф. Радка Аргирова

Нов вариант на омикрона ще вдигне вълна наесен

Линейка
СНИМКА: Архив

Бременна жена загина при катастрофа в Гложене

Кристиан Вигенин

БСП поиска правителството спешно да обяви управленската си програма

Димитър Марковски за откритите трупове: Не познавам толкова брутален случай

Димитър Марковски за откритите трупове: Не познавам толкова брутален случай

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave