Подкомисия на ЕП ще обсъди обстановката в България

Подкомисията на Европейския парламент към парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (т. нар. "мониторингова група за демокрация") организира изслушване за обстановката в България на 27 януари. Това се посочва в съобщение от името на евродепутата Елена Йончева.

Отбелязва се, че е предвидено да бъдат поканени премиерът, представители на българското правителство, главният прокурор, представители на други институции, които имат отношение към върховенството на правото у нас. Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията, пише в съобщението. Евродепутатите от подкомисията ще обсъдят също медийната свобода и предотвратяването на дела срещу журналисти и граждански дейци.

Подкомисията започна наблюдение на България през лятото на 2020 г. и това съвпадна с протестите у нас. Досега се състояха две изслушвания, както и на неправителствения сектор. Преди четири месеца евродепутати от подкомисията посетиха България.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още