НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Роберта Мецола е новият шеф на ЕП, прочу се у нас като защитничка на Борисов

 

Роберта Мецола бе избрана за наследник на Давид Сасоли като председател на Европейския парламент. 43-годишната малтийка, която днес има и рожден ден, спечели абсолютно мнозинство от 458 гласа.

Мецола, член на Европейската народна партия, бе сред четирима кандидати за поста, след внезапната смърт на досегашния лидер на институцията през миналата седмица.

Останалите кандидати бяха шведката Алис Бах Кунке от Зелените, полякът Косма Злотовски от Европейските консерватори (ЕКР) и реформисти и испанката Сира Рего от Левицата.

Кунке бе претендентът с най-близки резултати до тези на победителката, като събра 101 гласа, а за Сира Рего гласуваха 58. Всеки от тях изложи своята позиция пред колегите си евродепутати в Страсбург във вторник сутринта. 

В понеделник се състоя мемориална церемония в чест на покойния Давид Сасоли. Дори да не си беше отишъл, до края на мандата му оставаха броени дни. Самият той бе обявил, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Мецола е евродепутат от 2013 г. и заместник-председател на Европарламента от 2020 г. Консервативната депутатка наскоро придоби популярност, като пое поста от Сасоли, който отсъстваше от залата в продължение на седмици поради заболяване.

"Благодаря, скъпи европейски колеги. Първото нещо, което ще сторя като председател на ЕП е да продължа наследството, оставено ни от Давид Сасоли. Той беше боец. Бореше се за нас и за ЕС, вярваше в силата на Европа. Благодаря ти, Давид!", бяха първите думи на новата шефка на ЕП.

Майката на четири деца е и обект на критики от някои от колегите си заради възгледите си против абортите, които са широко разпространени в Малта - последната страна от ЕС, където абортът все още е напълно незаконен. Наясно с резервите, които предизвика този въпрос, Роберта Мецола каза, че нейно „задължение ще бъде да представлява позицията на парламента“, включително относно сексуалните и репродуктивните права.

Роберта Мецола се прочу в България като защитничка на Бойко Борисов. През октомври 2020 г. тя внесе редица поправки в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В една от тях се твърдеше, че протестите срещу правителството на Борисов миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името му да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Автор на статията

Пламена Томева Пламена Томева


Споделете статията

Четете още