Проект: без климатици и кабели по сградите в карето между "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10663644 Проект: без климатици и кабели по сградите в карето между "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" Проект: без климатици и кабели по сградите в карето между "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" www.24chasa.bg
Арх. Здравко Здравков

7 сгради в района ще получат статут на недвижими културни ценности

Фасадата на театър "София" ще се запази, увери главният архитект на Столичната община

Да се премахнат външните климатици, кабелите, допълнителните постройки към сгради, които са паметници на културата, предвижда нов проект на режим за опазване на груповата недвижима културна ценност в София за карето между бул. Патриарх Евтимий, ул. Георги Раковски и ул. "Граф Игнатиев".

Паметниците на културата са една от болните теми и битката за тяхното опазване е последователна задача, която трябва да свършим, коментира пред журналисти главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

1720 са паметниците на културата в Столична община в момента. Здравков обаче разказа, че основният проблем е, че много от тях са все още в декларационен режим и затова има проблем с това може ли да се пристроява в тях, кой е органът, който го разрешава и т.н. Затова и направление "Архитектура и градоустройство" е изготвило режим за сградите, които включва карето между бул. Патриарх Евтимий, ул. Георги Раковски и ул. "граф Игнатиев", или т.нар. малки петте кьошета.

Наслагванията във времето са нарушили не само паметниците на културата, посредством саниране, неправилно изградени сгради, външни климатици и кабели, средата е загубена. И независимо дали една сграда притежава статут на недвижима културна ценност или попада в обхвата на група паметници, нашата цел е да определим допустимите намеси, мотивира се той.

Предвиждаме голяма част от подробните устройствени планове да бъдат коригирани, защото има сгради, при които заради надстрояване е компрометиран първоначалният образ. Надстрояването е формално прикриване на едно фактическо премахване, подчерта Здравков.

Ограничили сме новите сгради като форми, наклоните на покривите. Определили сме и специфични изисквания към градините, оградите, защото има много автентични вътрешни пространства, които с времето са компрометирани с гаражни клетки и др., продължи той.

Оформлението на фасадите ще бъде предмет на задължителен стандарт, какъвто вече разработихме по "Граф Игнатиев", "Шишман", "6 септември" и "Солунска", защото с едно елементарно променяне на растера на дограмата, сградата губи първоначалния си вариант. Не могат да се повторят и детайлите по сградите с поставяне на изолацията, ограничили сме и рекламните елементи. Предвидили сме засаждане на конкретни дървесни видове, които са характерни за стара София. Този проект не ангажира само сградите, а и дворните пространства, както и създаване на определени условия за посаждане на други типове дървесни видове, обясни Здравков.

Проектът предвижда още да се запазят ажурните врати и огради в автентичния им вид. Освен това те трябва да са с височина до 1,9 м. За проходите към вътрешните дворове пък се допускат нови ажурни врати и портали, но те ще трябва да се боядисат в определен цвят.

По единен проект ще се направят и всички елементи на градската среда в карето. Това означава, че ще се поставят еднакви пейки, лампи, информационни табла, спирки, телефонни кабини, кошчета за боклук и др. 

Арх. Здравков и екипа му вече са изпратили и запитване до Министерството на културата, с което седем сгради да получат статут на недвижими културни ценности, като две от тях - на "Хан Крум" и на "Цар Шишман" са със свален статут, а други три в момента нямат никакъв.

Здравков коментира и обществената поръчка за ремонт на фасадата на театър "София". Той увери, че целта е тя и декоративните пана максимално да се запазят в автентичния им вид.

Проектът, който е изработен, не предвижда премахването им, а поставянето на система за сух монтаж, която повтаря съществуващият варовиков. Възложено е такова проучване на Университета по архитектура, строителство и геодезия, припомни той.

Ще постъпим консервативно, за да може да запазим максимално първообраза на сградата, подчерта той. Здравков уточни, че на някои места изолация трудно можело да се постави, защото не можело да се стеснят стълбите, затова трябвало да се види доколко може да се запазят варовиковите плочи. Това било важно, защото, ако не се запазят добре и са в лошо състояние, то има възможност в един момент да паднат при земетресение, например. Той обясни още, че има предложение на сградата да се даде статут на недвижима културна ценност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадър: bTV

Втори път палят кола на служител на ДАИ в Пазарджик

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

ГКПП Дуранкулак

Снимка: Областна управа Добрич

Напускащите през ГКПП - Дуранкулак украинци са много повече от влизащите в страната

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Георги Енев

Георги Енев, който лъгал, че кремира хора, погребал Добри Джуров, Огнян Дойнов и Христо Фотев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave