Искат изолация на депутатите в новата зала за 23 млн. лв., която стои празна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10659680 Искат изолация на депутатите в новата зала за 23 млн. лв., която стои празна Искат изолация на депутатите в новата зала за 23 млн. лв., която стои празна www.24chasa.bg
Така изглежда новата пленарна зала “Св. София”, в която банките на депутатите са на отстояние 90 см.

Тя е ползвана само 6 месеца и партиите на Слави и Мая обвиниха ГЕРБ, че така се крият от недоволния електорат - бившият Партиен дом не можел да бъде атакуван от протестиращи

Депутатите да се върнат в новата пленарна зала в Партийния дом, за да могат да се спазват противоепидемични мерки.

В пленарната зала сега депутатите седят на много близко разстояние един от друг.
В пленарната зала сега депутатите седят на много близко разстояние един от друг.

Тази идея лансира бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Костадин Ангелов, след като столичната РЗИ карантинира цялата бюджетна комисия на парламента заради разболяването с COVID на бившата енергийна министърка Теменужка Петкова. Първоначално депутатите се опасяваха, че може да се наложи карантина на цялото Народно събрание.

КОСТАДИН АНГЕЛОВ
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

“Това, което се случва в парламента, е безотговорно. Натъпкани сме като сардели, не се спазват никакви правила, депутатите не носят маски. Имаме много по-голяма зала, където има вентилация, по-голямо разстояние един от друг между депутатите, рискът там е много по-малък”, поиска Костадин Ангелов в събота в интервю за Нова тв.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

Петкова е под карантина от петък и освен комисията по финанси, заради контакт с нея в изолация са двама депутати от тази по енергетика. Онлайн в заседанията от тази седмица участват други 9 от ГЕРБ, ПП, ИТН и ДПС. Сред тях е и шефът на НС Никола Минчев, заради чието разболяване бяха карантинирани президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, министри и др.

23 039 041,50 лв. с ДДС бяха дадени за реконструкцията на зала “Св. София” на бившия Партиен дом в пленарна. В нея са монтирани 270 депутатски банки на 12 реда, като между първия и последния има 1,70 м денивелация. Широчината между банките е 90 см, като самите плотове също са по-големи, за да може на тях да се събират лаптопи и да се монтират микрофони за изказвания от място. В сегашната зала депутатите седят на около 40 см един от друг. Масите пред тях, които отделят редовете, пък са много по-тесни - дотолкова, че на тях не се събира лист А4 и програмата за работа на парламента, както и законопроектите се раздават на хартия в размер А5.

Пандемията бе посочена и като основна причина за преместването от сградата на пл. “Народно събрание” 2 в тази на бившия Партиен дом през 2020 г. Тогава от ГЕРБ обясниха, че залата “минимизира епидемичния риск”, тъй като към онзи момент разстоянието между банките отговаряше и на изискванията за отстояние по заповедта на здравния министър. Парламентарните клюки обаче твърдят, че за местенето се наложила шефката Цвета Караянчева, която искала да е първият председател, открил залата. Освен това депутатите бяха обвинени, че така се скриват от хората, защото сградата на Партийния дом не може да бъде блокирана от протести.

Депутатите от 44-ото НС заседаваха в новата зала само 6 месеца - от септември 2020 г. до февруари 2021 г. През това време продължиха и ремонтните дейности в сградата. Имаше работа по депутатските кабинети, коридорите и дори столовата. Наложи се народните представители да ядат в импровизиран стол в една от залите, които ползва ЦИК. Иначе ремонтът му е за 350 хил. лв. и в него депутатите ще бъдат отделени с параван от гости и журналисти.

Най-големият скандал покрай преместването се появи именно заради това, че депутатите бяха изолирани от медиите. Журналистите бяха отделени в пресцентър 3 етажа под пленарната зала. Достъпът им до горните етажи бе забранен. А дори и някой да успееше да се качи, то до новоремонтираните части можеше да се стигне само с електронни карти, които отваряха вратите.

Заседанията на парламента журналистите гледаха през телевизори, които често не работеха. А след като направиха подписка, в която се включиха и граждани, Караянчева им даде достъп до зала, която трябвало да се ползва за отдих от депутатите, но за чието съществуване се оказа, че те дори не подозират. Ситуацията ескалира дотам, че дори европейски институции написаха препоръки до Караянчева, а за да не се променят мерките, тя на два пъти моли от трибуната депутатите да вдигат телефоните си на журналистите.

Връщането в старата сграда на НС бе първото решение на 45-ия парламент през април. То бе предложено от депутатите на Слави Трифонов от “Има такъв народ”, а единствено ГЕРБ бяха “против”. След връщането в традиционната сграда на парламента тогавашната шефка на НС Ива Митева премахна всички ограничения за журналистите и отвори за тях “забранения” от години източен коридор пред кабинета на председателя. Забраната бе върната, когато Никола Минчев оглави НС.

Идеите парламентът да се премести изцяло в бившия Партиен дом са от средата на 90-те г. на ХХ в. Ремонт започна едва през 2016 г. и трябваше да приключи в средата на 2018 г. заради българското председателство на ЕС, но продължава и до днес. На този етап е готова изцяло нова постройка с 4 асансьора за връзка с етажите на съществуващата сграда за по-лесен достъп до пленарната зала. Прави се и основен ремонт за 462 хил. лв. без ДДС на скривалище за депутатите в случай на въздушна, химическа или друга атака. Реновирането на кабинетите им пък започна през февруари. В момента продължава ремонтът на крилото, което е от страната на бул. “Княз Ал. Дондуков”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Два проекта за борба с корупцията и КПКОНПИ - на ДБ и на “Промяната”, Слави отново е контра

КИРИЛ ПЕТКОВ

Кирил Петков ще участва в парламентарния контрол в петък

Погребалният агент ще празнува рожден ден в ареста

Петима платили на Георги Енев, но близките им не били кремирани (Обзор)

През 2016 г. по европроект бяха достроени 9-етажен блок в “Люлин” и 4-етажна сграда в район “Връбница”. В тях има 71 социални жилища.

СНИМКА: РАЙОН “ЛЮЛИН”

Намеци за нечестни сделки с общински жилища в София в спора да продадат ли 1492 (Обзор)

Христо Иванов е за по-конкретен документ, който да очертае приоритетите на коалицията.

Програма срещу хаоса в управлението събра изненадващо БСП и ДБ

Снимка: Националната асоциация за приемна грижа

Асоциацията за приемна грижа за изтезаваното момче: Виновни са и родителят, и социалните

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave