Доц. Радан Иванов: Дори да има още трусове, големи щети няма да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/10658782 Доц. Радан Иванов: Дори да има още трусове, големи щети няма да има Доц. Радан Иванов: Дори да има още трусове, големи щети няма да има www.24chasa.bg
Картата е на Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН.

Вранча е на 40-50 г., но сградите след 1987 г. ще издържат, казва специалистът по сеизмично инженерство

Винаги може да се случи нещо по-сериозно, но ако трябва да са 100% сигурни, строителството ще е с 30% по-скъпо 

Земетресение
Земетресение СНИМКА: Пиксабей

- Доц. Радан Иванов, вие сте специалист по сеизмично инженерство. Като наблюдавате ситуацията в Гърция, можете ли да кажете дали да очакваме по-силен трус тези дни?  

- Не може да се каже със сигурност, може да има по-силно земетресение от 5,5 по Рихтер, но може и да няма. Няма как да го кажем със сигурност. 

Дори в близките дни да има по-силно земетресение от 5,5 по Рихтер, то ако е следствие от земетресението днес, тогава епицентърът ще е близо до настоящия, което означава сравнително далеч от България. Тоест, няма как да причини големи щети в България. 

Но това не означава, че не може да се случи земетресение близо до страната, което е достатъчно силно - примерно, ако то не е следствие на сегашния трус. Невъзможно е да се предскаже. 

- След земетресения като днешните винаги се сещаме за това във Вранча, което се повтаря на 40-50 г. Ще издържат ли днешните сгради? 

- Вранча е съвсем друг тип земетресение, то е уникално като параметри и е регулярно. Веднъж на 40-50 години, оттам винаги може да се очаква катастрофално за нашите мащаби земетресение. В случая то няма никаква връзка с тези в Гърция и Турция, защото е отделен източник. 

Ние наближаваме но когато се казва, че е от даден източник и има повторяемост от 50 години, това може да е след 20 години, но може и след 70-80 г. Знае се, че ще стане, но кога, в рамките на година-две не може да се каже. 

Нашите сгради, строени след 1987 г., когато са приети нормите за проектиране на земетръс, би трябвало да поемат едно доста сериозно земетресение от порядъка на сила на люлеенето на 0,27 от земното ускорение.

- Това на каква степен по Рихтер горе-долу отговаря?

- Магнитудът дава сведение за мощността, а интензитетът на люлеенето зависи от епицентъра до съответното място. 0,27 може да е с магнитуд 6 по Рихтер на разстояние 50 км или с магнитуд от 7-ма степен на 100 км. 

Така че би трябвало хората в сградите, строени след 1987 г. да знаят, че при силен трус може да се получат повреди в конструкцията, но жертви са малко вероятни. Подходът при изчисления на сгради е вероятностен, няма 100% гаранция. Винаги може да се случи люлеене, което е по-силно от проектното и да се събори сградата.

- Какво ще струва засилването на конструкциите, за да са по-безопасни?

- Икономически не е изгодно да се строят сгради със 100% сигурност, знае се кое е най-силното земетресение, ставало на Земята. Можем да проектираме всички сгради, ако те са на 5 км от епицентъра, тогава има почти стопроцентова гаранция, че няма да се събори, но това ще е много скъпо. Горе-долу сградите ще трябва да се осигурят над 30% повече за изграждането им. Затова се прилага вероятностен подход, изчислява се за всяко място най-силното земетресение за 50 години и се изчислява, но няма гаранции, че няма да има някое по-силно. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

Ковачевски: Въпросът за старта на преговорите със Северна Македония е необходим отговор за сигурността на Европа

Петков на среща с лидери на български организации в Битоля

“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

Решетките за вратите на Народното събрание вече са свалени.

ИТН атакува по всички фронтове - от решетките до липсата на реформи

Министър Борислав Сандов.

Сандов: България се управлява от правителството, но и от калинки сред чиновниците

Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет

След заседанието на 10 януари по темата за Северна Македония за първи път от много време всички участници в КСНС застанаха до президента Румен Радев, когато той обяви решението им. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Слави си тръгва и Петков прехвърля страха за Македония на президента Радев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave