Нешка Робева: Джокович е заложник на просташки политически игрички

https://www.24chasa.bg/novini/article/10658529 Нешка Робева: Джокович е заложник на просташки политически игрички Нешка Робева: Джокович е заложник на просташки политически игрички www.24chasa.bg
Робева призова родителите да ангажират децата с отглеждането на домашни любимци / Снимка: Фейсбук Нешка Робева
Робева призова родителите да ангажират децата с отглеждането на домашни любимци / Снимка: Фейсбук Нешка Робева

„О, неразумний и юроде, поради и что се срамиш да се наречеш…“, бих казала на всички, които обиждат Ноле

Обичам балканския човек, обичам Зорбас – олицетворение на балканския мъж…

- Г-жо Робева, вие не бяхте ли ваксинирана, защо публично защитихте Джокович? 

- Няколко пъти тръгва да го направя и все се случваше нещо, което ме отказваше. Последното беше подаянието от 75 лв. Аз не съм антиваксър. Живея изолирана - на село съм. Скоро бях в контакт с болна и се карантинирах за 2 седмици. Не съм инжектирана против COVID, но имам всички останали ваксини, дори и повече. Не се страхувам, но всякакъв опит за насилие върху личността, дълбоко ме отблъсква. Натискът за така наречените ваксини, е твърде агресивен, което поражда и съмнения, и отпор. Защитавам Джокович, защото се осмелява да застане и заяви позицията си, каквото и да му струва това. А то струва! И не 75лв., нали?  

- Реакциите за него са в двете крайности - балкански герой или балкански селянин, който е бил заразен и е ходел по купони?

- Сериозно? Вчера слушах, как английският премиер се извиняваше за подобно „престъпление“ на народа си. А що се касае за това, че някой се опитва да обижда Джокович на балканец и го нарича селянин, бих му припомнила думите на Паисий: „О, неразумний и юроде, поради и что се срамиш да се наречеш…“ Обичам балканския човек, обичам Зорбас – олицетворение на балканския мъж… Обичам и поп Минчо Кънчев, неговият български прототип. За нищо на света не бих заменила Балканите, нито за австралийския, американски и още по малко за западноевропейския рай. Ние сме това, което сме – Балканци! Тук и такива сме се родили и най-добре бихме живели, ако ни бяха оставили на мира...

- При Джокович не се ли забелязва тенденцията, че моята лична свобода е по-важна от живота на останалите?

- Аз не забелязвам. Той достатъчно много прави, с което доказва обратното. Не знам колко спортисти, като него даряват, немалка част от наградите си, в полза на обществото. Човек, който не е безразличен към болката и нуждите на другите, не отговаря на образа, който се опитват да му изградят. Той не се е натрапил, поканили са го и организаторите се бореха за оставането му. Второ той по никакъв - по абсолютно по никакъв начин не може да застраши ничий живот. В този момент започват турнира в Китай. Провеждат се N-на брой състезания в цял свят. Трето, защото цялата история не мирише, а смърди. Никой не обича прекалено силния. От друга страна какъв по-добър PR за управляващите в Австралия. Принципни, безкомпромисни, хайде бе? В същото време, без да им мигне окото те прецакаха французите с договора за подводниците. Французите пък им го върнаха, като веднага поканиха Джокович…. Вижте, това са недостойни, просташки, политически игрички… Страдат спортистите… и не само те.

-Факт е, че Джокович можеше да си купи сертификат и тихомълком да играе, но избра трудния начин, скандала? Това край ли ще бъде за кариерата му?

- Не, моля Ви, не мога дори да си го представя. Джокович е твърде голям, за да си разреши подобно деяние. Не мисля, че ще е края на кариерата му, не е само Австралия. Впрочем мисля, че австралийците ще изгубят много повече, отколкото той. Той губи само пари… С отношението си към него, с това, че поискаха да го унизят и с депортацията, направиха Джокович герой. Ще го припознаят като такъв милиони протестъри по света. И пак искам да повторя – вън политиката от спорта! Не може всичко да се мърси в този нещастен свят.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

239 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие,9 са починали

Виктор и Виктория на финала

Ергенът Виктор Стоянов си избра Виктория

Карън Донфрийд. Кадър БНТ

Помощник държавният секретар на САЩ: Войната на Русия промени почти всичко

Кристалина Георгиева 
СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Време е за много внимателно харчене

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Уволняват главния секретар на парламента заради железните порти?

Асен Василев. Кадър bTV

Асен Василев: Ако хлебарите увеличат печалбата си с тези 20%, ще лежи на съвестта им

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave