МВР и ДАНС културно в “Булгаргаз”, търсят евтиния газ (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10648910 МВР и ДАНС културно в “Булгаргаз”, търсят евтиния газ (обзор) МВР и ДАНС културно в “Булгаргаз”, търсят евтиния газ (обзор) www.24chasa.bg
Екип от четириме служители на МВР и ДАНС дойдоха в петък в “Булгаргаз”. 

СНИМКА: “НОВА тв”
Екип от четириме служители на МВР и ДАНС дойдоха в петък в “Булгаргаз”. СНИМКА: “НОВА тв”

Петъчно ДАНС и полиция влязоха културно в “Булгаргаз”, за да изискат документи.

Напрежението около газа не стихва от месец насам. Премина през няколко етапа - от изтичане на клаузи от договора за азерския газ, през твърдения, че може да се доставя цялото договорено от Азербайджан количество, до възпитана битка между енергийния министър Александър Николов с КЕВР и газовата компания. Екипът на министъра пресметна дори, че януарското поскъпване на газа можело да е с 5,15, а не с 30%.

И “визитата” на службите дойде съвсем логично като продължение за газа и цените му. Полиция и ДАНС са били в още шест компании. В енергийния бранш твърдят, че това са големи търговци на газ и може би частната газова борса.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви за “24 часа”, че представители на МВР и ДАНС са поискали договорите за доставка на газ - с азерския консорциум и с “Газпром експорт”, с крайни клиенти, таблици и прочее. Павлов поясни, че документацията е по-малко от тази, която е предоставена на БЕХ по проверката, поискана от енергийния министър.

От борда на директорите на “Булгаргаз” изпратиха до медиите съобщение, според което проверките са необходими и полезни и са добра възможност за установяване на истината по въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Енергийният министър Александър Николов в петък по време на парламентарния контрол отноно заяви, че “Булгаргаз” е имал възможност да получи пълните обеми газ, договорени с Азербайджан.

Подобна теза застъпи преди Нова година и председателят на Българската газова асоциация Павел Павлов. Той заяви, че няма изрично задължение азерският газ да се доставя само през непостроената все още газова връзка с Гърция. Можело да се приемат целите договорени количества от 1 млрд. куб. м газ на година на точката, отстояща на 250 км - Неа Месемврия.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов многократно обясни обаче, че цялото договорено количество може да влезе у нас, когато се пусне газовата връзка с Гърция, която и към 31 декември не беше технически завършена и бележи нови закъснения.

Според Павлов доставките на азерски газ, които според информирани са 350 млн. куб. м на годишна база, са в резултат на добрата воля на консорциума, на който дори името не се споменаваше, но вече се знае, че е AGSC.

Другата тема, която бе повдигната пак от министър Николов, е за това, че “Булгаргаз” е продавала газ от хранилището в Чирен в Румъния, както и че компанията не е направила всичко възможно да осигури евтин микс за българите.

От газовото дружество твърдят, че нямат лиценз за търговия в Румъния, а миксът за българския пазар се прави с количества от Чирен и азерския газ, които се допълват с по-скъпия в момента руски газ. Каквото останало свободно, се продава на борсите.

Сега пред МВР и ДАНС стои задачата да разберат кой е прав в спора - министърът или ръководството на “Булгаргаз”. Вероятно истината би трябвало да се съдържа в изисканите от проверяващите графици, договори с клиенти, търговци на газ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Снимка АИКБ

Подкрепиха пакет от 19 предложения за борба с недекларираната заетост

Николай Събев

В три дни транспортният министър се среща с колегите си от Северна Македония, Турция и Румъния

Енергийното министерство подкрепя БЕХ за промени в "Мини Марица-изток"

Енергийното министерство подкрепя БЕХ за промени в "Мини Марица-изток"

Природен газ Снимка: Архив

Цената на природния газ в Европа се повиши с над 13%

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР представиха новия продукт за земеделците.

ББР с програма за 20 млн. лв. за розопреработване

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber